Popboks - EXIT 05 SPECIJAL (03) – The Datsuns - Žive bombe [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 06.07.2005. 00:00

EXIT 05 SPECIJAL (03) – The Datsuns

Žive bombe

Njihove turneje umele su da traju i po deset meseci bez prestanka, prepune klasičnih rock'n'roll atrakcija - polivanja pivom, vešanja o reflektore, bacanja u publiku, katkad i lomljenja instrumenata. Sasvim je moguće da će baš oni mnogima biti iznenađenje ovogodišnjeg festivala

Sonja Rajin

Možda i najznačajnija prekretnica u karijeri sastava Datsuns bio je poziv da nastupaju sa White Stripes na njihovoj američkoj turneji. Da nije bilo njih, kao ni podrške čuvenog Johna Peela, sasvim sigurno bi ostali nepoznati van granica svoje zemlje. Igrom slučaja ili ne, četiri godine kasnije - 10. jula na drugom kraju planete, ponovo će zagrevati ispred "belih pruga".
The Datsuns
Dolf, Christian, Phil i Matt dolaze iz Kembridža, dosadnjikavog gradića na severu Novog Zelanda. Svoj prvi bend Trinket oformili su u srednjoj školi još pre deset godina, nakon čega su odmah dve godine za redom pobeđivali na lokalnim Battle of the Bands demo festivalima. Po ugledu na Ramonese, od trenutka kada su promenili naziv benda i pojedinačni članovi nose umetnička prezimena Datsunovih.
Još pre izlaska istoimenog debi albuma 2002. godine u medijima je stvoren neverovatan hype oko Datsunsa (inače, naziv potiče od zastarele marke automobila) . Njihovu odsečnu, energičnu rock svirku uticajni muzički nedeljnik NME ekstatično je proglasio "genijalnom", dok se u zvučne fanove ubrajaju Jack White, Courtney Love i Dave Grohl. Potpomognuti vladajućim novogaražnim talasom, uspešni singlovi Fink for the Man i In Love (V2, 2003) omogućili su im da za samo nekoliko meseci kao jedan od najatraktivnijih novih bendova stanu rame uz rame sa Oasis u kultnoj emisiji Top of the Pops.
The Datsuns
Godine 2004. usledio je ništa lošiji, iako nešto slabije primljeni, drugi album Outta Sight Outta Mind. Udarni spot bio je Blacken My Thumb, posle čijeg snimanja je, pod još uvek misterioznim okolnostima, dugokosi frontmen Dolf de Datsun išao na ušivanje glave. Doslednost glasnom bazičnom rocku, na tragu Black Sabbath i AC/DC, obezbedila je produkcija Johna Paula Jonesa, legendarnog basiste Led Zeppelin. Čitav album je sniman u studiju u kom su prethodno stvarali Stevie Wonder i Radiohead.
The Datsuns
Ono po čemu su Datsuns sasvim sigurno najupečatljiviji, a što im prema sopstvenom priznanju i najviše prija, jesu bombastični živi nastupi. Albumi su tek sekundarni, u živom kontaktu se trude da ostvare maksimum. Njihove turneje umele su da traju i po deset meseci bez prestanka, prepune klasičnih rock'n'roll atrakcija - polivanja pivom, vešanja o reflektore, bacanja u publiku, katkad i lomljenja instrumenata. Sasvim je moguće da će baš oni mnogima biti iznenađenje ovogodišnjeg festivala.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike