Popboks - POD LAŽNIM IMENOM (Sotto falso nome) - Roberto Ando - Forsiranje romana plagijata [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.08.2005. 00:00

POD LAŽNIM IMENOM (Sotto falso nome) - Roberto Ando

Forsiranje romana plagijata

Pored Ultra-vitke zavodnice, tu su i: Pisac Istočnoevropskog Porekla, njegova Trpeljiva Supruga, Lakomisleni Sin, Dušebrižni Izdavač i Istočnoevropska Manekenka (Plavuša)

Nataša Dinić

Ocena:
1
1/10

Scenario: Roberto Ando i Salvatore Marcarelli
Uloge: Daniel Auteuil (Daniel), Greta Scacchi (Nicoletta), Anna Mouglalis (Milla), Giorgio Lupano (Fabrizio), Magdalena Mielcarz (Ewa), Michael Lonsdale (David Ginsberg)
Producenti: Tomaso Radaelli, Fabrizio Chiesa
Koproducenti: Ruth Waldburger, Dominique Vignet
Izvršni producent: Marcantonio Borghese
Žanr: drama
Trajanje: 105 minuta
Proizvodnja: Francuska/ Švajcarska/Italija, 2004. Jezik: francuski/poljski
Hvaleći najnoviju mladu glumicu, nedavno se jedan kritičar iz offa posebno divio njenom „istančanom senzibilitetu“ dok je na ekranu svo vreme bio foršpan njenog debitantskog filma – upravo onaj gde se dotična pojavljuje potpuno naga. U filmu čiji je naslov na francuskom - Cena želje (Le Prix du désir), vlasnica jednog takvog, prilično eksponiranog „senzibiliteta“ je novija Chanelova manekenka koja neprestano flertuje sa kamerom, zavodeći na način prikladniji za modne piste.
POD LAŽNIM IMENOM (Sotto falso nome) - Roberto Ando
Dok je u filmu Hvala za čokoladu (Chabrol, 2000) njena mladalačka vijoglavost odlična u obličju Jeanne Pollet, a savršena kao kontrast malicioznosti Marie-Claire Muller (Isabelle Huppert), ovde je Anna Mouglalis neuverljiva u ulozi Fatalne Žene. Stereotipni likovi stvoreni da bi ilustrovali sijaset Velikih Tema (značaj doživljenog naspram pozajmljenog iskustva koje se uobličava u književnost, animozitet između oca i sina, manipulativnost žena i čestitost muškaca, destruktivnost strasti, iluzija ljubavi u vezama zasnovanim na fizičkoj privlačnosti ) potpuno su beživotni i beskrajno smorni (potkrepljujući tako još jedan kliše: da je usred ženevskog izobilja život nepodnošljivo dosadan). Pored ultra-vitke zavodnice, tu su i:
  • egoističan i potišten Pisac Istočnoevropskog Porekla, koji krije Veliku Tajnu iz Mladosti
  • njegova Trpeljiva Supruga malograđanskih shvatanja (Greta Scacchi, svojevremeno takođe zvezda „istančanog senzibiliteta“ a sada bezlična dama sa demodiranom punđom i botoxičnim grčem facijalnih mišića)
  • Lakomisleni Sin, koji živi u senci oca - Pisca (navodno s velikim “P”)
  • Dušebrižni Izdavač, jedini koji je upućen u Veliku Tajnu (za razliku od Supruge koja nema pojma šta joj se dešava u braku, a i šire)
  • Istočnoevropska Manekenka (Plavuša) sklona ucenama i lezbejstvu
POD LAŽNIM IMENOM (Sotto falso nome) - Roberto Ando
Istovetno Kobnoj vezi (Damage – Louis Malle, 1992.), ugledni otac upušta se u incestuoznu aferu sa tajanstvenom sinovljevom ženom, a ovo rivalstvo pogubno je za jednog od njih dvojice. U starijem filmu, razvoj kratkotrajno nadahnjujuće, ali dugoročno razorne veze, prikazan je upečatljivo i uzbudljivo. U novijem su susreti samodopadljive Mille (čija se interesovanja svode na ljubav prema oblačenju i skidanju firmirane garderobe) i sujetnog, inače sve manje delatnog, pisca – potpuno samoživi.
Neubedljivost i proračunatost veze između Fatalne i Pisca trebalo bi da bude nagoveštaj je da se radi o nekakvoj zaveri. A ista se tiče njenog plana da, pomoću drugarice Manekenke, uceni ljubavnika kako će javnosti razotkriti njegovu Tajnu u koju je upućena jer je i sama (eto koincidencije!) iz Poljske.
POD LAŽNIM IMENOM (Sotto falso nome) - Roberto Ando
A Tajna je u tome da je Pisac u mladosti „ukrao“ tragičnu životnu priču školskog druga i na tuđoj sudbini parazitski sagradio književnu karijeru. „Ali pisci zapravo mnogo lažu“, samo je jedno u nizu „otkrovenja“ od kojih je sazdano ovo pretenciozno delo. Manekenski graciozno, umereno zamišljena Milla šeta grobljem jesenjih boja (stereotip: mora jesen, jer umire Vera... ili Nada), a narator „mudro zbori“ o Večitim Temama... Kao i sve ostalo, sudbina Pisca sa izmoždenom istočnoevropskom dušom takođe je veoma predvidljiva.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi