Popboks - Borba za Radiohead [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 26.10.2007. 18:13 · 2

Borba za Radiohead

Nakon online samoobjavljivanja sedmog albuma In Rainbows, Radiohead, čije su obaveze prema gigantu EMI prestale kompletiranjem prethodnog albuma Hail to the Thief (2003), biraju izdavača za obično, CD izdanje koje bi na tržištu trebalo da se nađe početkom sledeće godine

Nakon online samoobjavljivanja sedmog albuma In Rainbows, Radiohead, čije su obaveze prema gigantu EMI prestale kompletiranjem prethodnog albuma Hail to the Thief (2003), biraju izdavača za obično, CD izdanje koje bi na tržištu trebalo da se nađe početkom sledeće godine.

Za ovaj posao kandidovale su se mnoge etikete, a bend je, prema izvorima bliskim procesu odlučivanja, kada je domaće (britansko) izdanje u pitanju, najbliži dogovoru sa Coranom Capshawom.

U pitanju je čovek koji je vodio karijeru Dave Matthews Banda i nalazi se na čelu kompanije Red Light.

Tako će se In Rainbows najverovatnije u Britaniji pojaviti na mladoj Capshawovoj etiketi Side One, uz pomoć još jedne njegove kompanije – ATO Records.

Prema istim izvorima, za međunarodni plasman diska trenutno najozbiljniji kandidat je XL Recordings.

Verovatno najznačajniji element u celom ovom poduhvatu je sloboda Radioheada da na duge staze obezbede vlasništvo nad svojom muzikom, a (drugim) biznismenima da jednostavno ustupe prava na nju samo na određeno vreme.

Plasman In Rainbows u vidu downloada čiju cenu određuju sami kupci izazvao je veliko ushićenje i naglasio neizvesnost sudbine muzičke industrije; dalji poslovni život albuma može imati još veće implikacije kada su u pitanju putevi koji spajaju muzičare, izdavače i publiku.

Jedno je sigurno: uspeh CD inkarnacije In Rainbows na tržištu ne bi trebalo dovoditi u pitanje, kako zbog ljubavi koju mnogobrojni fanovi grupe neguju prema brižljivo osmišljenim omotima njihovih izdanja, tako i zbog činjenice da je zvučni kvalitet objavljenog MP3 downloada 160 kbps, što je značajno ispod CD standarda.



Komentari

  • Gravatar for Najgorost
    Najgorost (gost) | 29.10.2007. 10.01.15
    Smrt muzickoj industriji. Narezujem cim ga nabavim svima ko mi se jave na mejl. Ne mogu da shvatim ljude koji i dalje kupuju CDove, ni one koji kao bore se za prava izvodjaca. Da dobijaju pare i od prodaje CDova pa da se prije iskvare. E nema, pare da zaradjuju od koncerata kako je oduvjek i bilo
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 31.10.2007. 11.26.03
    @Najgorost: Ima kolekcionara koji kupuju CD-ove.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.