Popboks - Mira Furlan na HRT-u posle 17 godina [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 04.03.2008. 17:13 · 5

Mira Furlan na HRT-u posle 17 godina

Slavna glumica Mira Furlan je prošle nedelje prvi put od početka rata 1991. dala intervju nekom novinaru Hrvatske radio-televizije.

U emisiji Nedjeljom u 2 nekadašnja zvezda jugoslovenskog filma je govorila o razlozima tadašnjeg odlaska iz Zagreba najpre u Beograd, a potom u Ameriku.

Slavna glumica Mira Furlan je prošle nedelje prvi put od početka rata 1991. dala intervju nekom novinaru Hrvatske radio-televizije.

U emisiji Nedjeljom u 2 nekadašnja zvezda jugoslovenskog filma je govorila o razlozima tadašnjeg odlaska iz zemlje koja se cepala u Ameriku.

Voditelju Aleksandru Stankoviću je rekla kako nije zlopamtilo i da ne želi da upire prstom u krivce za podizanje medijske hajke na nju u Hrvatskoj početkom 90-ih.

I kada je govorila o teškim životnim trenucima, Mira Furlan se neprestano smejala, dodavši u šali na kraju emisije da nije pristojno plakati na televiziji, te da će to odraditi kod psihoterapeuta.

Podsetimo, krajem 1991. Mira Furlan i njen suprug, režiser Goran Gajić (Kako je propao rokenrol, Video jela zelen bor), emigrirali su iz SFRJ nakon orkestriranih napada zagrebačke štampe u kojim je analizirano njeno delimično jevrejsko poreklo, veza sa Srbinom Gajićem, a javno je objavljena i njena kućna adresa.

„Ljudi su upirali prstom u mene. Prozvali su me šizoidnom osobom koja se tko zna kako ponaša na majčinu sprovodu“, komentarisala je Mira Furlan (52) tekst pod naslovom Težak život lake žene objavljen tada u zagrebačkom Globusu.

„To je bio odstrel nezaštićene divljači, a nitko me nije zaštitio, potpisivala se poslije i neka peticija za moj povratak, ali meni bi bilo draže da me netko nazvao i pitao kako sam. Više nisam mogla izdržati tu količinu bolesne strasti, nisam više mogla izaći na ulicu“, ispričala je ona.

Njenu karijeru i peripetije koje su je pratile u emisiji su komentarisali novinar Rene Bakalović (koji je pisao inkriminišuće tekstove o njoj u Globusu), reditelj Goran Marković i glumac Dragan Nikolić, a sve hrvatske koleginice koje je HRT pozvao odbile su da daju komentar.

Mira Furlan se 2002. posle 11 godina vratila u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije.

U Americi je najviše glumila u seriji Vavilon 5, a nedavno se pojavila i u Izgubljenima.

U Los Anđelesu snimila je muzički album Songs from Movies that Have Never Been Made, a pomenimo i da je 80-ih kratko nastupala u grupi La Cinema i sa Davorom Slamnigom snimila album Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga ('83).

Protekla tri meseca kod Banja Luke je snimala film Turneja Gorana Markovića.



Komentari

  • Gravatar for 17 година! Ко чека...
    17 година! Ко чека... (gost) | 04.03.2008. 21.30.21
    ...тај и дочека!
  • Gravatar for Tamara
    Tamara (gost) | 04.03.2008. 23.45.31
    Mira Furlan je neverovatna glumica,zelim joj puno uspeha u daljem radu .Odusevila me je u nekim ulogama.Bravo Miro !!!
  • Gravatar for ludwig
    ludwig (gost) | 05.03.2008. 00.28.00
    nije samo zagreb smrdio po fasizmu u to vreme, i beograd je, dakako, bio sovinisticka barustina u kojoj ni Mira, a ni muz joj ("goran gajic, srbin", iz zagreba inace) nisu hteli da ostanu. od toga, beograd ni dan-danas nije puno odmakao. uostalom, ko se seca, taj se seca...
  • Gravatar for "Beograd...
    "Beograd... (gost) | 05.03.2008. 10.15.24
    ...ni dan-danas nije puno odmakao." - glupost. problem Beograda je previse slobode, niko ne odgovara za svoje izjave... a i 99% dodjoshke populacije i 98% samoprozvanih Beogradjana
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 05.03.2008. 16.09.55
    @ludwig boooooring...smorili ste baveci se nama.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.