Popboks - MADAGASKAR (MADAGASCAR) – Eric Darnell, Tom McGrath - Prijatelji za večerom ili prijatelji za večeru, pitanje je sad? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 21.09.2005. 00:00

MADAGASKAR (MADAGASCAR) – Eric Darnell, Tom McGrath

Prijatelji za večerom ili prijatelji za večeru, pitanje je sad?

Madagaskar svakako treba posetiti. Lep provod je zagarantovan, bilo da ste od fele biljojeda ili onih drugih vegeterijanstvu manje sklonih

Miloš Cvetković

Ocena:
7
7/10

scenario: Mark Burton, Billy Frolick, Eric Darnell, Tom McGrath
uloge (glasovi): Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith
žanr: animirani/komedija
trajanje: 86 min.
proizvodnja: USA, 2005.
zvanični web: http://www.madagascar-themovie.com/
Sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih, napisao je davno Orvel imajući na umu izvesne dvonožne životinje. Autori Madagaskara pak simpatično izvrću nužni kliše o prijateljstvu onih čiji se međuodnos u nenacrtanom svetu svodi na onaj najprimalniji: lovac-lovina. Neke životinje su jednakije time što su rođeni predatori, a to u ovom slučaju nema mnogo veze sa Životinjskom farmom, ali ima sa Opstankom.
MADAGASKAR (MADAGASCAR) – Eric Darnell, Tom McGrath
Fino protkani crni humor, ne previše agresivan zbog dobrobiti najmlađih, ali ipak dovoljno efektan (zbog dobrobiti odraslih), kulminira u toku poučne scene “šetnje kroz džunglu i upoznavanja sa lancem ishrane“. Tu je i dovoljna doza dobro izabranih i još bolje uklopljenih omaža: od Zulandera, preko nešto suptilnijeg namigivanja Zoni sumraka, pa sve do Američke lepote. Međutim, ono što narušava fini balans između zabavnog, šarenog filma za decu (s poukom!) i zabavnog, šarenog filma za odrasle (isto s poukom, naravno!) je poprilično spor i mlak start. Naime, standardno uvodno uigravanje ovde je odrađeno gotovo rutinski i bez scena za pamćenje. Tako je početni segment u Njujorku neka vrsta nužnog zla, upoznavanje sa junacima u iščekivanju da film zaista počne tj. da se životinjski kvartet konačno nađe na ostrvu iz naslova.
MADAGASKAR (MADAGASCAR) – Eric Darnell, Tom McGrath
A kada se to najzad desi u igri je stari dobri koncept “ribe na suvom“ koji je ovde je malčice zakrivljen tj. kada se životinje nađu u svom “prirodnom“ okruženju ono je za njih novo i nepoznato. Punopravni stanovnici Njujorka ne snalaze se najbolje u divljini koju su pre toga posmatrali sa gradskih bilborda. Kralj (betonske) džungle lav Aleks doslovno je prestravljen svojim novim domom, dok je to za njegovog najboljeg prijatelja zebru Martija ostvarenje sna. Njihovi domaćini – razuzdano i razigrano pleme lemura – isprva ni sami nisu sigurni kako da se postave prema pridošlicama, a kada instikti polako krenu da se pomaljaju događa se jedna fina transformacija likova i zbivanja, pa idilična storija o četvoro robinsona mutira u pravcu prirodnjačkih BBC emisija.
MADAGASKAR (MADAGASCAR) – Eric Darnell, Tom McGrath
Naravno, granica dobrog ukusa (nehotična igra reči!) nikada se ne prelazi, a prijateljstvo je ipak jače od gladi, ili barem je tako u idealističkom poimanju stvari, i na Madagaskaru. Šteta samo što je za ovaj najzanimljiviji deo priče ostavljeno tako malo vremena; kraj sledi vrlo brzo pošto se priča zaplete na način koji pruža pregršt raznoraznih mogućnosti za poigravanja. Umesto toga sve se (pre)brzo i čisto okončava. Sa jedne strane ipak je ovo film namenjen prevashodno klincima, i kao takav sasvim lepo funkcioniše, a sa druge strane remek-dela animacije kao npr. Neviđeni su nas odrasle izgleda malo razmazila. Ali kako god, Madagaskar svakako treba posetiti. Lep provod je zagarantovan, bilo da ste od fele biljojeda ili onih drugih vegeterijanstvu manje sklonih.
PS: Posebno poštovanje i neizmerno divljenje za četvoricu hrabrih, izuzetno upornih (i pomalo psihotičnih) pingvina koji su pošto-poto odlučili da stignu do Antarktika. Gde god da ste, nadam se da uživate...


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi