Popboks - PETE DOHERTY – Dežurni troublemaker - Zver (sa lepoticom) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 23.09.2005. 00:00

PETE DOHERTY – Dežurni troublemaker

Zver (sa lepoticom)

Nezavisno od silne prašine koja se podigla oko njegovog imena i od kvaliteta bilo koje pesme koju je napisao/otpevao, ima nečeg romantičnog i potpuno asinhronog u njegovoj pojavi u vremenu u kom su rock zvezde postale pristojni momci iz komšiluka, društveno odgovorni i/ili savršeno svesni svoje tržišne vrednosti i važnosti ličnog imidža

Senka Pajić



 

If you've lost your faith in love and music Oh the end won't be long
(stih iz pesme „Good Old Days“)



 

Prvi put sam ga videla 2002. u spotu za singl Up The Bracket skinut sa istoimenog odličnog debi albuma sastava The Libertines. U naletu retro gitarskih bendova koji su se pojavili negde u to isto vreme, nisu mi preterano privukli pažnju.

PETE DOHERTY – Dežurni troublemaker

Sledeći susret bila je pesma Time for Heroes i tu se već javila ozbiljna naklonost, ponajviše zahvaljujući nonšalantnoj energičnosti same pesme i beskrajno ozbiljno/duhovitim stihovima: There are fewer more distressing sights than that / Of an Englishman in a baseball cap.
Preslušavajući nešto kasnije ceo album, postalo mi je kristalno jasno: Pete Doherty piše pesme kao od šale.
The Libertines su u međuvremenu, sa svega dva albuma (pomenuti Up The Bracket, i prošlogodišnji The Libertines) postali jedan od najznačajnijih savremenih britanskih gitarskih bendova, a Pete Doherty, zahvaljujući svom životnom stilu, postaje otelotvorenje najluđih snova svakog tabloidnog novinara na svetu.
Problemi sa zakonom, drogama, traljavo odrađeni koncerti, ili oni na kojima se nije ni pojavljivao, doveli su mladog Dohertyja do privremenog, a posle nekoliko neuspešnih pokušaja rehabilitacije i do trajnog izbacivanja iz Libertinesa.
La Belle Et La Bete
Ali kada se zovete Pete Doherty, imate samo 25 godina i napisali ste gomilu odličnih pesama (od kojih su neke, What a Waster na primer, već postale himne novijih generacija), onda i nije baš veliki problem da nađete troje novih ljudi koji bi svirali sa vama i napravite potpuno novi sastav, Babyshambles. Izdavač i prvi hit singl (Killamangiro) se podrazumevaju.
Sledeća stvar koja vam je potrebna da bi se potpuno uklopili u davno zaboravljeni sex&drugs&rock'n'roll kliše je supermodel devojka. Na vest da je (hm) gospodin Doherty počeo da izlazi sa nekoliko godina starijom, takođe veoma problematičnom, omiljenom cicom svih indie klinaca, Kate Moss, nisu ostali ravnodušni ni tabloidi u Srbiji, pa smo tako mogli da čitamo novinske naslove tipa Manekenka se zabavlja sa narkomanom u novinama čiji novinari nisu svesni veličine, značaja, ili čak ni imena ovog momka.
Pete i Kate su nedavno snimili duet La Belle Et La Bete (Lepotica i zver). Pesma će da se deli uz posebno izdanje francuskog Voguea, koje je uredila Kate.
Zločesti dečko rock 'n' rolla i manekenka otpevali su pesmu na francuskom, a osim uz posebno izdanje Voguea, moći će se poslušati i na albumu Bambyshamblesa, koji bi trebao izaći 10. oktobra.

PETE DOHERTY – Dežurni troublemaker

Modni i učenjaci šou biznisa tvrde da je njoj, uprkos čak i poslednjem narko skandalu čija je posledica raskid ugovora sa H&M, porasla popularnost od kako je u vezi sa Peteom, iako je ona manekenska ikona, a on tek „problematičan dečko koji, između pijanih i drogiranih ispada, padanja po sceni i zaboravljanja riječi, pokušava i uspeva da bude muzički star“.
Histerija je uhvatila i većinu gossip veb-sajtova, i čitav Internet je bio zatrpan anketama u kojima se raspravljalo oko toga Šta je naša mala, draga Kejti videla u Pitu Libertinu? Najnovije vesti iz trač časopisa kažu da su Pete Doherty i Kate Moss odnedavno - vereni.
Dve funte za džuboks
I dok neki od nas grozničavo grickaju nokte u iščekivanju debi albuma sastava Babyshambles, koji bi trebao da se pojavi u oktobru, Pete nastavlja da neprijatno i prijatno iznenađuje svoje fanove: prvo ne bude u stanju da se pojavi na unapred zakazanom koncertu, a zatim par dana kasnije organizuje fantastičan secret gig za svega dve funte, posle koga provede sate u prijatnom ćaskanju sa publikom.
Svoj (skandalozno loš) nastup na Live 8, gde je kao gost Eltona Johna izveo Children of the revolution, pokušao je da opravda izjavivši da ga je neposredno pre izlaska na scenu ćerka Boba Geldofa uštinula za zadnjicu, što ga je, naravno, strašno dekoncentrisalo i uznemirilo.
Nekom sve ovo nije izgledalo preterano zabavno, pa je u istoj nedelji kada su članovi sastava Gorillaz (inače crtani junaci) izjavili Make Doherty history u jednoj radio emisiji, pokrenuo veb-sajt Makedohertyhistory.org, gde možete ostaviti svoj potpis i komentar, ukoliko mislite da Doherty treba da nestane iz javnog života.
Na sajt je već prvog dana stiglo preko 500 poruka, od kojih bar polovina od vernih fanova spremnih da u svakom trenutku brane svog omiljenog muzičara.
Dobrodošli u pakao
Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno bizarno, na forumu Deathlist.net se možete baviti predviđanjem datuma smrti Petea Dohertyja. Najveći broj diskutanata predviđa godinu 2006, a Pete zajedno sa Courtney Love vodi na listi poznatih ličnosti čija se smrt očekuje u najskorije vreme.

PETE DOHERTY – Dežurni troublemaker

Nezavisno od silne prašine koja se podigla oko njegovog imena i od kvaliteta bilo koje pesme koju je napisao/otpevao, ima nečeg romantičnog i potpuno asihronog u njegovoj pojavi u vremenu u kom su rock zvezde postale pristojni momci iz komšiluka, društveno odgovorni i/ili savršeno svesni svoje tržišne vrednosti i važnosti ličnog imidža.
Najveći problem sa ovim momkom je u stvari što je postao tako dobar materijal za tračersku štampu, tako da pored silnih hapšenja zbog posedovanja narkotika, tuče u bekstejdžu sa članovima drugih bendova, paljenja sopstvenog kreveta i ostalog autodestruktivnog ponašanja, niko više i ne obraća pažnju na muziku kojom bi Pete trebalo da se bavi.
I možda baš zbog te naivne neodgovornosti, ne treba da donosimo brzoplete zaključke o ovom momku. Bar ne dok ne čujemo debi album Babyshamblesa, a za to je ionako treba sačekati još samo mesec dana...
Dotle obavezno slušati pesmu Fuck Forever, singl koji najavljuje ploču, koji je ponajviše zahvaljujući reputaciji svog autora u nedelji kada se pojavio dosegao četvrto mesto najprodavanijih singlova u Velikoj Britaniji.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike