Popboks - Umrla Odetta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 03.12.2008. 16:53

Umrla Odetta

Legendarna američka folk pevačica Odetta (77) umrla je juče u Njujorku od oboljenja srca.

Pevačica moćnog glasa, koja je uticala na mnoge muzičare od Joan Baez, Boba Dylana, Janis Joplin... do Nicka Cavea, primljena je u bolnicu pre tri nedelje, rekao je AP-u njen dugogodišnji menadžer Doug Yeager.

Yeager je rekao da se Odetta nadala da će pevati na inauguraciji Baracka Obame.

Legendarna američka folk pevačica Odetta (77) umrla je juče u Njujorku od oboljenja srca.

Pevačica moćnog glasa, koja je uticala na mnoge muzičare od Joan Baez, Boba Dylana, Janis Joplin... do Nicka Cavea, primljena je u bolnicu pre tri nedelje, rekao je AP-u njen dugogodišnji menadžer Doug Yeager.

Yeager je rekao da se Odetta nadala da će pevati na inauguraciji Baracka Obame, što i ne bi bilo čudno jer je u poslednje dve godine održala preko 60 koncerata, iako je bila vezana za kolica.

Odettin glas bio je neodvojiv deo marševa za slobodu, na kojima se se crnci tokom 50-ih i 60-ih godina borili protiv rasne diskriminacije.

O tome šta je Odetta značila u to vreme, možda najbolje govore reči Rose Parks, žene koja je započela pobunu protiv rasne podele u autobusima u Alabami, koja je na pitanje koje su joj pesme najvažnije odgovorila: "Sve pesme koje peva Odetta."

Proslavilo ju je izvođenje pesme O Freedom, koja je nastala još u vreme robovlasništva, a čije su reči verno odrazile život i patnju američkih crnaca: „O freedom, O freedom, O freedom over me, And before I’d be a slave, I’d be buried in my grave, And go home to my Lord and be free."

Rođena je kao Odetta Holmes 31. decembra 1930. u Birmingemu u Alabami; najjači uticaj na nju, još u detinjstvu, izvršile su pesme koje su pevali radnici na poljima i zatvorenici.

"To su bile pesme oslobađanja", rekla je u jednom intervjuu New York Timesu.

"Hodaš životnim putem, društvo ti gazi vrat, i kud god da se okreneš ne možeš se izmaći. I onda dođeš do raskršća, pa možeš ili da legneš i umreš, ili da se držiš svog života."

Zanimljivo je da je Odetta imala klasično muzičko obrazovanje, koje je stekla na Los Angeles City koledžu, ali je to smatrala "lepim iskustvom koje nije imalo nikakve veze s njenim životom“.

Bob Dylan je za njen prvi solo album Odetta Sings Ballads and Blues rekao da je znao napamet sve pesme, jer je u njima bilo "nečeg vitalnog i ličnog".

"Prva stvar koja me je okrenula folk pevanju bila je Odetta", rekao je Dylan.

Vrhunac karijere Odetta je doživela 1963, kad je marširala sa Marthinom Lutherom Kingom, i kad je pevala Johnu Kennedyju.

Snimila je 20-ak albuma; tri puta je nominovana za Grammy, a Bill Clinton ju je odlikovao 1999 .

Water Boy



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.