Popboks - BJUIK 8 - Stephen King - Osmeh hromiranog čudovišta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 12.10.2005. 00:00

BJUIK 8 - Stephen King

Osmeh hromiranog čudovišta

Uzbudljiva ekskurzija u novu narativnu teritoriju koja ponovo otkriva ovog umešnog pripovedača koji pravi neuobičajne izbore i na svakom ćošku odoleva očiglednom. Ova knjiga je vanzemaljska i očaravajuća koliko i sam Bjuik 8, prozor u Kingovu maštu

Branislav Predojević

Krajem 70-ih do čete D državne policije Pensilvanije stiže dojava o tajanstvenom čoveku u crnom: došao je da napuni benzin na lokalnoj pumpi u čudnom automobilu koji pomalo podseća na bjuik roadmaster 8 iz 50-ih, otišao u toalet i - nestao bez ikakvog traga.
Stephen King
Policajci koji su zaplenili bjuik primećuju da to nije baš običan auto: njegova spoljašnjost krije napravu koja više podseća na NLO letelicu ili portal prema nepoznatom svetu nego na automobil. Kako god, auto završava u šupi B u kojoj policajci, od kojih se jednom uskoro takođe misteriozno gubi trag, počinju njegovo proučavanje.
Bjuik 8 (From A Buick 8) je j oš jedna mračna priča iz repertoara majstora strave i užasa više nego uverljivo dokazuje da sve teorije kako Stephen King, i nakon relativnog usmeravanja ka mejnstrim literaturi, piše lošije nego pre - nemaju nikakvog osnova. King je ponovo napisao odličan roman koji, zahvaljujući agilnosti izdavačke kuće Alanari, imamo priliku čitati relativno skoro posle svetske premijere.
To je više nego značajno za domaće ljubitelje njegovog dela, godinama uskraćene za kvalitetno praćenje opusa ovog majstora tame.
Ono što stvarno predstavlja iznenađenje jeste sama promena Kingovog stila: za razliku od do sada preovlađujućeg linearnog toka, naracija ovde uglavnom funkcioniše retroaktivno, kroz niz flešbekova u pričama glavnih aktera romana. To, međutim, nimalo ne usporava dinamiku suspensa, čineći je u dobroj meri još interesantnijom.
BJUIK 8 - Stephen King
Razrada glavne teme – otkrivanje tajne tajanstvenog auta u policijskoj stanici –postignuta je kroz dve glavne karakteristike Kingovog pisanja, odlične opise i ubedljive dijaloge, koji su do sada uglavnom ostajali potisnute iza vrtoglavog ritma Kingovih pripovesti.
Povezujući delove romana sa svojim ključnim ciklusom o Mračnoj kuli (bizarni svet i bića koja koriste bjuik kao vrata neodoljivo liče na neke delove pustara i njenih stanovnika iz tog ciklusa), King univerzalnom zlu na momente daje ovozemaljsko lice, protiv kojeg se bore junaci svih njegovi dela.
Strah i mržnja se nekada mogu sakriti iza hromiranog osmeha bjuik 8 roadmastera, isto kao što se ljubav i hrabrost mogu naći iza značke državne policije Pensilvanije.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige