Popboks - Kraftwerk: Trans Europe Exit [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 12.07.2009. 17:44 · 7

Kraftwerk: Trans Europe Exit

Koncert je otvoren energetskom bombom The Man-Machine i bend je publiku odmah podigao do nivoa kranje napaljenosti, do kraja je držeći na kratkom lancu.

Putovalo se automobilom, jurilo vozom, vozilo biciklom, kao na špici jedne od onih starih emisija Timothyja Byforda.

Koncert je otvoren energetskom bombom The Man-Machine i bend je publiku odmah podigao do nivoa kranje napaljenosti, do kraja je držeći na kratkom lancu. Pred tim grotlom posetilaca, kojih je sinoć bilo možda više nego ikad na Exitu, Kraftwerk je nastupio bez nekad glavnog stuba grupe Floriana Schneidera-Eslebenda, koji je nedavno okončao članstvo u bendu, posvetivši se solo karijeri.

Aranžmani lako prepoznatljivih tačaka Machine, Computer Love, Vitamin, Das Model, Radioactivity bili su nešto topliji nego u Beogradu pre četiri godine (oni bi ovo verovatno smatrali manjkavošću), ali precizni bitovi su publiku neprestano terali na spontanu igru.

Putovalo se automobilom, jurilo vozom, vozilo biciklom, kao ne špici jedne od onih starih emisija Timothyja Byforda. I nijednom se nije stalo, kao u Ruži lutanja, i srce je kucalo kao stari Metronom. Trans Europe Express, Tour de France, nemački, francuski, engleski, srpski... sve reči su bile ravnopravni putnici u sinoćnjem koncertnom esperantu Kraftwerka.

A četiri figure sa bine, nalik spomeničkim statuama i tek formalno predvođene Ralfom Hutterom, su verovatno i ranije očekivale da njihovi pionirski koraci postanu matrica pop kulture i prakse. Ona čiji se pipci danas čuju iz telefonskih centrala, sa zvučnika liftova ili kuhinjskih aparata – iz gotovo svake pore hardvera naših života. Naravno, tražiti od njih da zaleđeni asketski koncept naruše skakanjem, pozivima na ples ili bilo kojim drugim oblikom "komunikacije sa publikom" je isto kao i od Liama Howletta večeras očekivati da na Main Stage iznese fotelju.

G. Tarlać

Foto: S. Milojković



Komentari

  • Gravatar for Florian
    Florian (gost) | 12.07.2009. 17.09.58
    We are so ELECTRO.
  • Gravatar for gg
    gg (gost) | 13.07.2009. 02.58.33
    kako originalno opisano, kao da sam bila tamo :), a nisam :(
  • Gravatar for Djape
    Djape (gost) | 13.07.2009. 08.27.46
    Nisam ih ispratio ove godine, ali mi je jos u secanju koncert iz 2005-e. Mogu samo da se tesim da na Exit-u ipak nije bilo to TO, kao pre par godina. Neka se javi neko ko je bio na oba koncerta...
  • Gravatar for Peđa. .
    Peđa. . (gost) | 13.07.2009. 10.28.12
    .. .stvarno lepo napisano.. .bio:))
  • Gravatar for ИЊ
    ИЊ (gost) | 13.07.2009. 11.39.35
    и наравно, бицикл у позадини свега: www.myspace.com/bicikl
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 13.07.2009. 12.06.26
    ja sam ih gledao u zagrebu na T-MobileInMusic festivalu. bilo je fantastično!!!!
  • Gravatar for Bio
    Bio (gost) | 13.07.2009. 18.33.20
    i na Tasch-u i na Exit-u, i moram priznati, iako sam mislio da je nemoguce, da su sada pokazali ipak jachu koheziju i gustu i lepljivu electro-beat-kling-klang atmosferu, i to bez Floriana.. (!) ne znam, mozda jerbo sam stajao po centrali na 7-8 m od bine ili sta vec... ali je bilo pre**beno.. po meni jedini pravi koncert ovogodisnjeg Exit-a, pored Mando Diao-a i MSP-a, koji su jedini pokazali pro formu, i ne kapiram zasto svi toliko kude Prodigy za razocaranje- meni su skroz bili oni, i u radijusu od 30m oko mene je za sve vreme certa trajala prava sodoma i gomora.....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.