Popboks - NASILNIČKA PROŠLOST (A History of Violence) – David Cronenberg - Tih, povučen i pomalo krvoločan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.12.2005. 00:00

NASILNIČKA PROŠLOST (A History of Violence) – David Cronenberg

Tih, povučen i pomalo krvoločan

Pre početka snimanja Nasilničke prošlosti Cronenberg navodno nije znao da je scenario urađen na osnovu stripa. Nedokučivo organsko u njegovim prethodnim filmovima žilavo se opire navalentnim mašinama, a sada je degradirano – živo tkivo tretira se bez imalo poštovanja. Protagonista je u mladosti bio svirep, a po potrebi i dalje sporadično koristi silu

Nataša Dinić


Scenario: Josh Olsen; zasnovan na istoimenom stripu. Scenarista je John Wagner a crtač Vince Locke. Strip je objavljen 1997. godine (DC Comics/ Paradox Press)
Uloge: Viggo Mortensen (Tom Stall/ Joey Cusack), Maria Bello (Edie Stall), Ed Harris (Carl Fogarty), William Hurt (Richie Cusack), Ashton Holmes (Jack Stall)
Žanr: triler/drama
Trajanje: 96 minuta
Web: http://www.historyofviolence.com


Opomena umesto ocene: Cronenberg David da obnovi gradivo i spremi London Fields za junski rok! Zbog dosadašnjeg rada progledaću mu kroz prste, ali samo ako prestane da se druži sa crtačima stripova

Mali čovek želi preko crte
Preko crte želi, ali ne sme
Njega guše propisane norme…

Šarlo Akrobata
I onda, tako ugušen propisanim normama, naš mali čovek odlazi u bioskop. Gleda drugog malog čoveka kako se ponaša nasilno. Moćnije je poistovetiti se sa zloglasnim likom koji je neko nego neprekidno biti tunjavi niko. Pre početka snimanja Nasilničke prošlosti Cronenberg navodno nije znao da je scenario urađen na osnovu stripa. Teško je poverovati da je reditelju, čiji su filmovi zasnovani na kompleksnim delima pisaca kao što su J.G. Ballard, Martin Amis i William Burroughs, promakla krajnje pravolinijska naracija i uprošćenost likova. Poređenja radi, napomenuću da je jednog s trip junaka, kojeg je takođe kreirao John Wagner, oživeo natkompenzaciono mišićavi Sylvester Stallone u filmu Judge Dredd (Danny Cannon, 1995).
NASILNIČKA PROŠLOST (A History of Violence) – David Cronenberg
Tipično stripovski, prikazani su samovoljno eksplicitni detalji – nakon što metak negativcu raznese tkivo vilice, ogoljena maksila nastavlja da se uzalud kreće. Niz specijalnih efekata, delo Neila Trifunovicha, ističe spretnost malog filmskog čoveka Toma Stalla (Viggo Mortensen) u obračunima protiv nekadašnjih pajtaša. Doduše, Tomovog rođenog brata glumi William Hurt, koji baš i nije u stanju da zaplaši, s obzirom na to da je najuverljiviji u ulogama prefinjenih intelektualnih tipova (npr. u filmu Smoke – Wayne Wang, 1995). Takođe srodno stripu, žene se uvode kako bi trpele fizičko nasilje (koleginica konobarica) ili kao erotski intermeco (supruga, u uniformi navijačice – verovatno odraz maštarija samog autora stripa).
NASILNIČKA PROŠLOST (A History of Violence) – David Cronenberg
Nedokučivo organsko u ranijim Cronenbergovim filmovima žilavo se opire navalentnim mašinama, a sada je degradirano – živo tkivo tretira se bez imalo poštovanja. Protagonista je u mladosti bio svirep, a po potrebi i dalje sporadično koristi silu. Nikakav komentar o genezi nasilja – samo fatalistički prikaz latentne pretnje koja povremeno proključa, ali koja je suštinski nerešiva jer se samoperpetuira. Dotada nekonfliktni Tomov sin postaje za tili čas negativ samog sebe jer, suočen sa krvoprolićem – počinje da ubija.
NASILNIČKA PROŠLOST (A History of Violence) – David Cronenberg
Ukoliko, kao Jacques Lacan, filmsko platno posmatramo poput ogledala pomoću kojeg se gledalac identifikuje sa imaginarno celovitom predstavom o sebi (u ovom slučaju Tomom Stallom – samoidealizacijom autora), naš mali čovek izaći će iz bioskopa osokoljen činjenicom da se njegov filmski alter ego vraća u svoj mali život gde žena i deca (a o komšijama da i ne govorimo) neće smeti da pisnu jer, nikad se ne zna – možda je u nekom paralelnom univerzumu i dalje nemilosrdni krimos.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi