Popboks - The Chemical Brothers: Pritisni dugme [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 12.07.2010. 13:10 · 11

The Chemical Brothers: Pritisni dugme

Pola sata posle Pattona i njegovih vratolomija, Velika bina Exita 2010. postala je mesto koncerta čuvenih Chemical Brothersa.

E, sad, da li je to baš bio koncert ili, pre, muzički performans – bolje je da ne presuđujem.

Pola sata posle Pattona i njegovih vratolomija, Velika bina Exita 2010. postala je mesto koncerta čuvenih Chemical Brothersa.

E, sad, da li je to baš bio koncert ili, pre, muzički performans – bolje je da ne presuđujem.

Tom Rowlands i Ed Simons konačno su se našli na Petrovaradinskoj tvrđavi, namerni da pre svega predstave svoj poslednji studijski album Further.

Ipak, nastup je otvoren hitom Galvanize, odnosno stihovima iz te pesme - "the time has come to... push the button... my finger is on the button... push the button...".

I baš je tako sinoć i bilo - dvojac je pritiskao dugmad od početka do kraja svog drugog nastupa u Srbiji, a za to vreme su na džinovskom video ekranu išle predivne slike (s kraja na kraj su jurcali konji vrani, ljudske konture proletale su u ritmu muzike, dijagrami su izranjali i nestajali okruženi morem različitih geometrijskih oblika...)

I to je trajalo, trajalo i trajalo, dok se publika polako razilazila, nezadovoljna verovatno činjenicom što nikako da se dođe do velikih hitova.

Pesma Hey Boy Hey Girl neke od njih uspela je da vrati.

Kad se završila, sećam se da su neki u prolazu – na osnovu naglaska, rekao bih, iz Hrvatske – počeli da polemišu na temu da li su Tom Rowlands i Ed Simons uopšte prisutni na Tvrđavi, ili nam sve što čujemo puštaju njihovi tehničari.

Hteo sam da se uključim u polemiku i nekako odbranim mančesterske čarobnjake zvuka, ali nije mi se dalo jer, to je to – to su te njihove, u krajnjem slučaju, himne otuđenja, unapred spremljene, monumentalne, pretenciozne, nazvao bi ih čak simfo-denserske.

Da li će se i protiv njih jednog dana podići neki, nazovimo ih, dens-pankeri? Nadam se da će na nekom budućem Exitu i za takve biti mesta.

P.Đuran

The Chemical Brothers na Popboksu:

 



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 12.07.2010. 12.24.30
    "...da li su Tom Rowlands i Ed Simons uopšte prisutni na Tvrđavi, ili nam sve što čujemo puštaju njihovi tehničari." ... E pa moram da opsujem a vi cenzurisite : JE*ES svirku gde ne znas ni ko svira! Cemu to? Ja bi na MAIN-u zabranio unosenje gramofona btw... Na DJ arenu, pa tamo maltretirajte... No, bez namere da budem zlonameran bolje da ste pisali o FAITH NO MORE, svrici koju je malo ko imao prilike ranije da vidi. Zvuk je realno mogao biti bolji i jedno 40% glasniji. Uopste mi nije jasno zasto su neki bendovi glasni (bas kako treba) kao PLACEBO, a drugi su opet kao FAITH NO MORE recicu 'nedovoljno glasni'?
  • Gravatar for ert
    ert (gost) | 12.07.2010. 13.50.38
    od kako su izbacili tu baljezgariju za lozenje primitivaca zvanu 'galvanize' muka mi je kad cujem za njih..mada, vec je 'hey boy hey girl' nagovestio tu regresiju, realno..
  • Gravatar for mika t
    mika t (gost) | 12.07.2010. 15.21.19
    @ert Tako nekako, ChemBro su odavno prevazidjeni! @Goran Gomila gitarskih bendova svira kao da si pustio CD... Sa druge strane - gomila elektronskih umetnika ume da imrovizuje do ludila i nazad. Pravda za DJejeve :)) !!!
  • Gravatar for In_Rainbows
    In_Rainbows (gost) | 12.07.2010. 19.00.18
    Napustio sam Main srage posle 15min koncerta i otisao do Dance arene i ostao zapanjen nastupom Crystal Castlesa. Mogli biste napisati koju rec o tom nastupu.
  • Gravatar for Dushcko
    Dushcko (gost) | 12.07.2010. 21.52.18
    Hvala majstorima na divnom performansu,dodjite nam opet!!!
  • Gravatar for misha
    misha (gost) | 12.07.2010. 22.25.39
    slazem se sa Goranom,slusa li iko neko drugu mjuzu osim dance.tehno,dok u Zagrebu cepaju Broken social scene,Alice in chains,Flaming lips,kod nas i dalje veliku pro]u imaju ti dance bendovi,da li je jos neko bio na nevi]enom nastupu Pixies u Zagrebu i to pred vise hiljada ljudi,kod nas ne bi bilo ni upola toliko
  • Gravatar for pajaga
    pajaga (gost) | 12.07.2010. 23.36.14
    zapravo, muzika je bila savršena. to što je srpskoj publici potrebno da čuje hit da bi skakala je jedna druga stvar.. da se isti nastup desio, npr, na elektrani, gde je publika 90% probrana, to bi bila najbolja žurka na tvrđavi.
  • Gravatar for flying teapot
    flying teapot (gost) | 13.07.2010. 07.54.08
    Gorane, drugi put ponesi sekiru, ako nemaš pozajmi od Pete Seegera
  • Gravatar for Tata
    Tata (gost) | 13.07.2010. 07.56.32
    Al ste se napljuvali po kemikalcima,imam utisak da sam bio na sasvim drugom mestu od vas
  • Gravatar for Pexa
    Pexa (gost) | 13.07.2010. 13.31.35
    Ajde Tata ti si strucnjak pa nam kazi jer su bili oni ili nisu? @Goran Tacno tako. Ovaj prikaz je dobar jer se po ko zna koji put pokazuje sva besmislenost elektro muzike. Najtuznije je sto je (dobrim delom)zbog "mančesterskih čarobnjaka zvuka" koji pritiskaju dugmice karta za poslednje vece kostala 4000din (4200), pa pola mog drustva nije moglo da skrpi kintu za Faith No More...
  • Gravatar for dusans
    dusans (gost) | 26.07.2010. 10.09.41
    slazhem se sa mishom...ova mjuza je bila pa prosla...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.