Popboks - UBISTVO RIČARDA NIKSONA (The Assassination Of Richard Nixon) – Niels Mueller - Taksista nulte decenije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 22.12.2005. 00:00

UBISTVO RIČARDA NIKSONA (The Assassination Of Richard Nixon) – Niels Mueller

Taksista nulte decenije

“Vidiš, to je zanimljivo, on jede pahuljice sa brendijem… Ne vidim tu gudačke instrumente, samo perkusije i duvače. Samo snaga. On je sav u snazi“ – Bernard Hermann Martinu Scorceseu, po pitanju muzike koja najbolje pristaje Travisu Bickeu, glavnom junaku Taksiste

Pavle Simjanović

Ocena:
6
6/10

Scenario: Kevin Kennedy, Niels Mueller
Producenti: Alfonso Cuaron, Jorge Vergara
Izvršni producenti: Alexander Payne, Leonardo Di Caprio, Kevin Kennedy (između ostalih)
Trajanje: 95 minuta
Zemlja: SAD


UBISTVO RIČARDA NIKSONA (The Assassination Of Richard Nixon) – Niels Mueller
Započinjanje kritike jednog filma citatom koji se odnosi na drugi je nepravedno ali i, nažalost, neizbežno kada je u pitanju The Assassination Of Richard Nixon Nielsa Muellera (čiji je debi Tadpole jedna indy smutljavina nebitna čak i u okvirima festivala Sundance).
Nepravedno jer je gledanje Muellerovog faktičkog debija uzbudljivo i, na dobar način, uznemirujuće filmsko iskustvo.
Neizbežno jer je glavni lik filma The Assassination Of... Sam Bicke, belac srednjih godina kome ništa ne ide od ruke, opsednut uspostavljanjem reda i povratkom dostojanstva, koji konačno svoj white man's burdon okreće protiv osobe koja poseduje političku moć.
Uz to: film je smešten u 70-e, jedna od dramaturških osnova filma su Bickeove rečenice upućene dirigentu Leonardu Bernsteinu (Travis Bicke piše dnevnik, on samo formalno upućuje svoju poruku adresiranom primaocu – dramaturško rešenje je komplikovanije, ali šta da se radi kada je ono bolje već zauzeto), scena u kojoj Bicke predlaže Crnim Panterima da se preimenuju u Zebre ne bi li bili prijemčiviji za sve rase (Travisov dijalog sa članom Palantineovog obezbeđenja ali, možda i više, Travis i Cybill Shepard u bioskopu kada Travis pokazuje svoju neprilagođenost onima kojima bi hteo da se približi)...
UBISTVO RIČARDA NIKSONA (The Assassination Of Richard Nixon) – Niels Mueller
Ima toga još, ali je možda najvažnije osećanje opomene koju krajevi oba filma poručuju. Bicke (Sean Penn) gine, ali je razmera njegovog poduhvata dovoljno velika da fizička smrt nosioca opasnosti ne predstavlja izbavljenje reda i poretka. Izgleda da je američka publika pomalo otupela, pa je potrebno prikazati joj ludaka koji otme avion ne bi li se zakucao istim u Belu kuću da bi se uzvrtela u sedištima. Travis usmerenje svog besa šeta po društvenoj lestvici, od pokvarenjaka koji nam kroje sudbinu do neskriveno amoralnih makroa (eto oksimorona).
Neću preterano ulaziti u detalje Muellerovog filma u kojem je svaki element na svom mestu. Od glume, izbora muzike, preko atmosfere i svega ostalog što čini jednu sublimacijsku umetnost kakav je film. Valja reći da je u njemu mnogo važnije kako će se nešto dogoditi nego šta će se dogoditi. To bi mogla da bude odlika žanrovskog filma, a on to nije, jer bi se ova kritika mogla baviti i njegovim odnosom sa jednim velikim dramskim tekstom, Millerovom Smrću trgovačkog putnika, što nas vodi do konačnog, malo šireg utiska.
UBISTVO RIČARDA NIKSONA (The Assassination Of Richard Nixon) – Niels Mueller
Dobri filmovi u poslednjih, pa, desetak godina prečesto ne predstavljaju dobro ispričane filmske priče već uspešne stilske vežbe. Autori do svog izraza dolaze bežeći od žanra, ali ne u nekontrolisani umetnički film ili same postulate žanra, nego u postojeću priču, dajući joj novo odelo, što je legitimno, ali ostavlja gorak ukus ispraznosti vremena u kojem živimo.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi