Popboks - VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA - Soundtrack za Žaka Kustoa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 08.02.2006. 00:00 · 1

VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA

Soundtrack za Žaka Kustoa

Muzika Virvela nije takva da bi mogla da komunicira sa masom već funkcioniše na intimnom planu. Njihove pesme su uglavnom instrumentalne, a vokal, ako ga i ima, otpevan je tiho i u funkciji je stvaranja atmosfere. Oni ne nude okvir značenja pomoću kojeg bismo mogli da primimo poruku. Ključ za to nije razum već tek osećajnost

Miloš Trifunović

Mesto: klub Ana 4 pištolja
Vreme: Nedelja, 5. februar
Produkcija: Odličan hrčak




Koncert Virvela u klubu Ana 4 pištolja je najava za njihov novi album Sa dna, koji već dugo očekujemo da se pojavi u prodaji. Po najavi njihovog izdavača Rapanelli Recordsa, album bi trebalo definitivno da izađe krajem ovog meseca.
VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA
Virvel već dugo postoji na beogradskoj alternativnoj sceni. Pripadaju generaciji sada ne više tako mladih bendova koja se pojavila pred kraj 90-ih, a koja je negovala zvuk inspirisan tada još svežim post-rock talasom muzike. Doduše, sve te bendove uokviriti terminom post-rock može se činiti proizvoljnim, ali postojalo je tu neko jedinstvo: svi ti bendovi zvučali su novo i savremeno, a delili su i istu publiku.
Priča o Virvelu nerazdvojno je povezana sa pričom o Rapanelli Recordsu i njihovim bendovima. Naime, Rapanelli je osnovan kao izdavač albuma tri benda (Splins, Virvel, Borise Dečko Borise), koje je činila grupa prijatelja čiji cilj nije bio da pomenute bendove lansiraju na vrhove domaćih top-lista već pre svega da omoguće zainteresovanim ljudima da ih čuju i na disku. Zato su bendovi tog izdavača koristili neuobičajene strategije: tajne, nenajavljene koncerte, nepostojanje video spotova, izbegavanje medija... Ipak, ideja nije bila da bendovi ostanu zauvek u dubokom undergroundu već je to pre svega bio rezignirani odgovor na sve ono što se zbiva na domaćoj sceni.
* * *
Silazeći niz kružni put kojim se spušta do ulaza u klub Ana 4 pištolja, uhvatio sam u trenu simboliku celog događaja. Prvo, Virvel na švedskom znači vrtlog, njihov najnoviji album se zove Sa dna a na omotu se nalazi crtež nekih čudnih morskih bića. Stejdž u ex-Lagumu je za ovu priliku bio ukrašen lutkama u obliku tih bića. Sve je to poslužilo kao ulazna kapija u specifičan i introvertan svet Virvelove muzike.
VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA
Muzika Virvela nije takva da bi mogla da komunicira sa masom već funkcioniše na intimnom planu. Njihove pesme su uglavnom instrumentalne, a vokal, ako ga i ima, otpevan je tiho i u funkciji je stvaranja atmosfere. Oni ne nude okvir značenja pomoću kojeg bismo mogli da primimo poruku. Ključ za to nije razum već tek osećajnost.
Pri tome, u toj osećajnosti se dolazi i do nekih paradoksalnih kombinacija – melanholično i veselo, tužno i sa nadom, energično i suptilno. Dobro došli u carstvo logike snova.
VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA
Između pesama komunikacija benda sa publikom bila je minimalna, a odgovor publike nije bio mnogo glasan. Ipak, postojala je neka aura u kojoj su se nalazili zajedno i publika i bend, klub je na kraju koncerta i dalje bio pun. Sasvim razumljiva stvar za ovakav bend, uz njih se može plesati, klatiti, mogu se podjednako dobro slušati i sedeći, ali se ne mogu ispratiti glasnim povicima oduševljenja.
Uz to, bend nema nijednu pesmu koja bi mogla da posluži kao veliki radijski hit, inicijalnu kapislu za lansiranje benda u orbitu popularnosti. Kao koncertni favoriti mogu se izdvojiti Hodamo zato što je pesma bržeg tempa i jer odskače u odnosu na ostali repertoar, te magična repeticija pesme Brzi svemir.
U ostatku pesama preovladava spor tempo, melodične gitare koje se kreću u rasponu od uspavljujućih, tihih linija, razlagajućih akorada, do noise udaračkog krešenda. A bar jednom čuli smo i mali izlet u hard core. Mogu slobodno da tvrdim da nisam skoro čuo tako uvežban domaći bend.
VIRVEL U KLUBU ANA 4 PIŠTOLJA
Nažalost, ni mnogo komunikativniji bendovi kod nas ne prolaze dobro. Sa novim albumom uskoro u prodaji i odgovornom ozbiljnošću kojom ovaj bend pristupa svojoj muzici, može se reći da zaslužuju više. Zapravo, jedina mana Virvela je to što se bavi takvom muzikom na ovom mestu, jer bi drugde sigurno već imao mnogo više publike. Možda odatle onaj naziv novog albuma – Na dnu. Svašta se krije na dnu mora, neki zaista neverovatan i nepoznat svet tu egzistira.


Komentari

  • Gravatar for ticici
    ticici (gost) | 11.09.2011. 02.56.11
    odlican prikaz
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji