Popboks - Preminuo Adam Yauch iz Beastie Boys [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 04.05.2012. 21:59 · 2

Preminuo Adam Yauch iz Beastie Boys

Adam Yauch (MCA), jedna trećina sastava Beastie Boys, preminuo je danas u Njujorku u 47. godini života. Yauchu je 2009. godine dijagnostifikovan rak pljuvačne žlezde zbog čega je kasnilo objavljivanje prošlogodišnjeg studijskog albuma Hot Sauce Commitee Pt. 2.

Adam Yauch (MCA), jedna trećina sastava Beastie Boys, preminuo je danas u Njujorku u 47. godini života. Yauchu je 2009. godine dijagnostifikovan rak pljuvačne žlezde zbog čega je kasnilo objavljivanje prošlogodišnjeg studijskog albuma Hot Sauce Commitee Pt. 2. Zbog terapije i pogoršanog zdravstvenog stanja, Yauch nije prisustvovao ni inauguraciji grupe u Rock n' Roll Kuću slavnih, održanoj prošlog meseca.
Yauch je rođen 1964. u Njujorku u katoličko-jevrejskoj porodici. Na njegov 17. rođendan, Beastie Boys, tada hardcore bend je imao svoj prvi nastup. Prvi album Licensed to Ill (1986) grupa je objavila kada mu je bilo 22 godine. U pitanju je prvi hip hop album koji se našao na samom vrhu Billboardove liste. Osim repovanja i sviranja bas gitare, Yauch je bio i režiser nekolicine spotova grupe među kojima su zapaženi video radovi za pesme Intergalactic, Body MovinSo What'cha Want...
Yauch se kao dokumentarista okušao filmom Gunnin for that #1 Spot (2008), koji se bavi životima osmorice koledž košarkaša “viđenih” za NBA (svi su u međuvremenu draftovani, samo Kyle Singler trenutno igra u Realu iz Madrida). Osim muzike i filma, Yauch se iskazao i kao aktivista – bio je osnivač Milarepa fonda za prikupljanje sredstava za tibetanski nezavisnost. Izjašnjavao se kao budista, a iz braka sa Dechen, Amerikanke tibetanskog porekla koju je upoznao 1995. prilikom govora Dalai Lame na Harvardu, imao je ćerku Tenzin Losel, rođenu 1998. 
Na zvaničnom sajtu benda postavljen je tekst povodom ovog velikog gubitka za muziku i popularnu kulturu uopšte. 



Komentari

  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 05.05.2012. 18.13.06
    R.I.P.
  • Gravatar for Ivica
    Ivica (gost) | 05.05.2012. 18.55.10
    P.U.M. Bem ti život,a smrt također.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.