Popboks - MINHEN (MUNICH) – Steven Spielbergl - Film van filma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.02.2006. 00:00

MINHEN (MUNICH) – Steven Spielbergl

Film van filma

Kushnerov „Minhen“ je film koji se ne sastoji od likova već rečenica koje likovi izgovaraju

Pavle Simjanović

Ocena:
5
5/10


Scenario: Tony Kushner, Eric Roth po knjizi „Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team“ Georgea Jonasa
Uloge: Eric Bana, Daniel Craig, Ciaran Hinds, Mathieu Cassowitz, Hanse Zischler, Ayelet Zorer, Goeffrey Rush
Producenti: Kathleen Kennedy, Barry Mendel, Steven Spielberg, Colin Wilson
Trajanje: 164 min.
Zemlja: SAD, 2005.MINHEN (MUNICH) – Steven Spielberg
Godine 1986. britanski veteran Michael Anderson (Around the World in 80 Days, 1984, Logan’s Run) ekranizovao je za televiziju knjigu Georga Jonasa o Mosadovoj odmazdi za masakr izraelskih olimpijaca u Minhenu 1972. Njegov Sword of Gideon ima sve što je potrebno: moralno rastrzanog glavnog junaka kao sidro filma, „raspisane“ epizodne likove za koje nam je, kako priča odmiče, sve više stalo, puno psihologije i politike u pauzama akcije (trajanje od dva i po sata daje dovoljno vremena i za jedno i za drugo i za treće)...
Dvadeset godina kasnije (u jednom, rizikovaću, komplikovanijem vremenu) Steven Spielberg našao se pred nezahvalnom dilemom koju izbor projekta diktira – da li da pokuša, kao veliki zanatlija, da poboljša („apdejtuje“) film koji je ostao negde u mraku TV produkcije osamdesetih, priči da visokobudžetnu šminku i da, generalno gledano, samo zategne šrafove, ili da pokuša nešto drugo sa sjajnim i neverovatno filmičnim istinitim događajima koje ima u rukama.
Tony Kushner je dramski pisac koji se proslavio svojim komadom (kasnije i monumentalnom mini serijom) Angels in America, pričom o osamdesetim, homoseksualcima, Njujorku, sidi i, doslovno i najvažnije, svemu ostalom. Kushnerov Minhen (osim toliko očekivane teze da nasilje izaziva nasilje da je opravdano potisnuta u drugi plan, još malo analize globalne pozicije Izraela, Spilbergove standardne opsesije porodicom) je film koji se ne sastoji od likova već rečenica koje likovi izgovaraju čija je namena da kod gledaoca izazovu vanfilmske asosijacije na neke događaje iz novije istorije. Npr, u epizodi u kojoj Mosadov tim otkriva da jednog od vođa Crnog septembra štiti CIA, uz to im dajući novac da bi u svojim akcijama zaobilazili Severnu Ameriku, autori očekuju da gledalac razmišlja o Svetkom trgovinskom centru i tajnoj službi koja je izgubila kontrolu nad teroristima koje je sama stvorila ili pametno kontrolisala.
MINHEN (MUNICH) – Steven Spielberg
Ma koliko to neobično zvučalo, ovo je film koji je Spilberg napravio više za sebe nego za publiku (zna on dobro da će publika, svakakva publika, da ga gleda bez obzira). Uz malo dodatnog rada na scenariju mogao je da dobije i jedno i drugo čime bi se uostalom vratio na Sword of Gideon. Kao rezultat njegovog rizika, gledalac koji nije spreman da razmišlja van filma i odmotava u glavi sliku svog Minhena na osnovu Spilbergovog Minhena provešće zevajućih 164 minuta, zbunjeno tražeći ono čega nema, odgovore na neka od stotinu postavljenih pitanja i otvorenih tema.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi