Popboks - FANTASTIČNA ČETVORKA (FANTASTIC FOUR) – Tim Story - Pajaci vs. zlikovac iz crtića [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 23.02.2006. 00:00

FANTASTIČNA ČETVORKA (FANTASTIC FOUR) – Tim Story

Pajaci vs. zlikovac iz crtića

Pri recenziranju ovog filma sjetio sam se remek-djela jugoslovenske kinematografije Kako sam sistematski uništen od idiota. Nekom čudnom asocijativnom tehnikom ponavljao sam sebi da bi podnaslov ovog filma mogao biti i Kako sam sistematski i podlo uništen od Tima Storyja. Paranoidno, ali istinito

Alan Pejković

Ocena:
2
2/10


Scenario: Michael France i Mark Frost na osnovu stripa Jacka Kirbyja i Stan Leea
Uloge: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon, Hamish Linklater, Kerry Washington
Žanr: Akcija/SF
Trajanje: 106 min
Proizvodnja: SAD; 2005.
Web: www.fantasticfourmovie.com




FANTASTIČNA ČETVORKA (FANTASTIC FOUR) – Tim Story
Fantastična četvorka je veliko razočaranje. Jedan od najzanimljivijih holivudskih projekata na papiru, kojem sam se radovao bar proteklih godinu dana, svim će ljubiteljima superheroja vjerovatno izazvati samo jaku mučninu i možda povremene konvulzije u ostalim dijelovima tijela. Kako Stan Lee gleda na ovaj film ne smijem ni da zamislim. No, čovjek je možda senilan jer se pojavljuje u kameo ulozi poštara u filmu, što valjda znači da odobrava ovu katastrofu. Naravno, moguće je da čitav neuspjeh filma zavisi od totalne neambicioznosti režisera, koji je jedino želio napraviti obični blockbuster na koji se kritika neće osvrtati, a publika će hrliti u hiljadama da ga vidi. No, šta očekivati od čovjeka koji je napravio Barbershop? Njegovo mjesto je ipak u komedijama a ni to ne radi baš najbolje.
Izostanak zvučnih glumačkih imena osim Jessice Albe također sugeriše da je film zamišljen samo kao jednostavan popcorn flick koji vizuelno ponekad postaje i relativno zanimljiv, ali dramaturški baš nikako. Nažalost, ni ovdje nema ljudske drame, psihološkog preispitivanja, pitanja o toleranciji i razlikama, diskusije izoliranosti. Nema ničeg što je odlikovalo X-men Briana Singera ili Spidermana Sama Raimija a nema ni zabave koja bi tangirala recimo Hellboy kao jedan od boljih primjera zabavnih superhero filmova. Jedino je The Thing (Michael Chicklis) lik koji unosi određenu stopu glumačke aktivnosti u film. Boreći se sa svojim dilemama, uništenom ljubavlju i svojim izgledom superherojskog Kvazimodoa, Chicklis uspjeva dati liku i humor, i razočaranje, i toplinu, a najviše ljudskost. Ostali likovi su samo parodični i jednodimenzionalni, uključujući i glavnog negativca Juliana McMahona, poznatog iz serija Charmed i Nip/ Tuck koji toliko podsjeća na zločeste likove iz crtića da samo čekamo da se pojavi neka crtana figura, izađe iz ekrana i objasni nam sve. A čovjek se i preziva Van Doom, kakva briljantna ideja scenariste! Njegova uloga u filmu je samo da dobro izgleda, baš kao i Jessica Alba. Da ne pominjemo koliko je teško povjerovati u Albu kao naučnika koji vlada tajnama genetike. Ah da, ona nosi naočale, što je čini pametnom!
FANTASTIČNA ČETVORKA (FANTASTIC FOUR) – Tim Story
Dakle, loša gluma i kataklizmičan scenario po pravilu daju i tanke karaktere. The Human Torch se ponaša kao nadobudni pubertetlija na putu ka slavi, dok je dr Reed u čitavom filmu prilično šeprtljast pa mu ni njegova moć razvlačenja tijela ne pomaže da se oslobodi tog pečata. Film je užasno spor da bi bio zabavan i specijalni efekti ipak nisu na nekom visokom nivou na koji smo navikli u Ratovima zvijezda ili Gospodaru prstenova. Ovo je film propuštenih prilika. Jedino se može koristiti kao sprava za mučenje ljudi koji vole superhero žanr.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi