Popboks - TRI SAHRANE MELKIJADESA ESTRADE (The Three Burials of Melquiades Estrada) – Tommy Lee Jones - Rađanje novog Clinta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.03.2006. 00:00

TRI SAHRANE MELKIJADESA ESTRADE (The Three Burials of Melquiades Estrada) – Tommy Lee Jones

Rađanje novog Clinta

Tommy Lee Jones je preskočio svu vežbu i u svom prvom filmu ponudio eksploziju vizuelnog talenta, ogromno razumevanje medija i pametnu upotrebu filmskih uzora. Depresivno, FEST je već posle trećeg dana verovatno doneo svoje najkompletnije i najsmislenije ostvarenje

Pavle Simjanović

Ocena:
9
9/10


Scenario:Guillermo Arriaga
Direktor fotografije:Chris Menges (The Killing Fields, The Mission)
Uloge:Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio Cedillo, Dwight Yoakham, Melissa Leo, January Jones
Producenti: Michael Fitzgerald, Tommy Lee Jones
Izvršni producenti: Luc Besson, Pierre-Ange Le Pogam
Zemlja: SAD
Trajanje:121 min.
Web:www.sonyclassics.com/threeburials



Clint Eastwood je iza fasade kauboja godinama krio veliki filmski genij koji je konačno eksplodirao filmom Unforgiven. Pre toga je režirao veliki broj vrednih radova, udžbenika žanrovskog filma, izleta u poluumetničke projekte tipa Bird, par eksploatacijskih trivijalnosti za pečenje zanata. Tommy Lee Jones je preskočio svu vežbu i u svom prvom filmu ponudio eksploziju vizuelnog talenta, ogromno razumevanje medija, pametnu upotrebu filmskih uzora, koji iza sebe ostavljaju jedino zebnju u formi pitanja – šta dalje.
TRI SAHRANE MELKIJADESA ESTRADE (The Three Burials of Melquiades Estrada)
Jones priču gradi oko navodno istinitog (potpuno irelevantno) događaja. Teksaški rančer na konjima prenosi leš svog prijatelja preko granice ispunjavajući dato obećanje da će on biti sahranjen u svom meksičkom selu. Kao nadogradnja premise dolazi trilerski element ubice koji postaje nevoljni treći član ekspedicije, pod prisilom prateći svoju žrtvu do ukopa. U tom dodatku se krije ne toliko žanrovski koliko tematski kostur filma. Negde na polovini filma žena ubice izgovori rečenicu „He’s beyond any redemption“. Reč redemption (iskupljenje) rizično zazvoni u ušima i izazove asocijacije prevashodno na Pekinpoa, sa kojim je film do tada imao samo formalnu povezanost, dok bi u podjednakoj meri mogao da podseća i na Saylesov Lone Star. Od tog trenutka je potpuno jasno da se na ekranu dešava priča značenjske snage najboljih postfordovskih vesterna smeštena u sadašnje vreme. Da ne bi preterano insistirali na vesternu, valja reći da u filmu nema antagoniste u pravom smislu, već se i protagonista i antagonista kriju u dva glavna junaka (slično kao u Unforgiven, na kraju krajeva). Takođe, iz datih osnova priče dalo bi se zaključiti da film ima religioznu ideju, ali ako je tako, onda istu imaju i The Outlaw Josey Wales iliJarmusov Dead Man. Vestern je i u ovom slučaju veći od religije, a jedina ideologija koja vlada Jonesovim filmom je, čista i odavno u tolikoj meri neviđena, anarhija.
I pored svih sjajnih žanrovskih i dramaturških promišljanja i sigurnog vođenja forme i ritma filma (uz malu značenjsku neutemeljenost vremenskih preplitanja u prvih četrdeset pet minuta), koji je situiran između raznih umetnosti, od literature (Kamijev Stranac), fotografije, japanskog pozorišta, leoneovskog tretmana pustinje i sunca, isti bi ostao na nivou sjajne stilske vežbe kakve često viđamo poslednjih godina da Jones nije uspeo da uvede potpuno svežu fabulu.
TRI SAHRANE MELKIJADESA ESTRADE (The Three Burials of Melquiades Estrada)
Svojom energijom Tri sahrane… veoma podseća na kultni Night of The Hunter, izopačenu ekspresionističku bajku britanskog glumca čerčilovske pojave Charlesa Laughtona, njegov jedini film, toliko začudan i savršen da je ostao kao svojstveni incident. Iako bi za film bilo jako zdravo da nastavi tu gde je započeo, teško je zamisliti da Jones posle ovakvog inicijalnog pražnjenja može da ponudi nešto na približnom nivou.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi