Popboks - Guitar Art Festival: Concha Buika i Beatles u centru pažnje, Karamazov na bis [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 05.03.2013. 17:00

Guitar Art Festival: Concha Buika i Beatles u centru pažnje, Karamazov na bis

Četrnaesti međunarodni Guitar Art Festival (12-17. mart) zvanično je najavljen na današnjoj (utorak) konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Milan Ćunković

Okosnicu ovogodišnjeg GAF-a, kao što je već poznato, čine program posvećen Beatlesima povodom pola veka od objavljivanja njihovog prvog albuma, i koncert Conche Buike. Program „The Beatles On“ podeljen je u tri dela. Festival će biti otvoren 12. marta (20h) koncertom gde će, posle polučasovnog nastupa tribute grupe The Bestbeat, u nastavku pesme Beatlesa izvoditi Neno Belan, Kornelije Kovač i njegov trio, Kiki Lesendrić, Aleksandra Kovač i hor „Beogradski glas“, Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, a grčki gitarista Costas Cotsiolis, inače umetnički direktor festivala, nastupiće sa gudačkim orkestrom Dušan Skovran. Ana Sofrenović i Dejan Cukić će voditi program, ali će, takođe, i zapevati, a na kraju koncerta najavljeno je da će neke pesme zajednički izvesti svi učesnici. Ulaznice se mogu kupiti, po ceni od 1700, 2300 i 2800 dinara, na blagajni Doma sindikata, u prizemlju šoping centra Ušće, te preko Eventima i Ticketlinea.

Program posvećen Beatlesima biće aktuelan i u završnici GAF-a, od 15. do 17. marta. U Art kafeu Sava centra biće priređena izložba, sa brojnim sadržajima poput, recimo, Dallas Records promocije 14 njihovih albuma na 180-gramskom vinilu, a u amfiteatru SC-a na programu će biti filmovi Hard Day's Night, Help, kao i dokumentarci koji do sada nisu viđeni u Srbiji.

Concha Buika će nastupiti u Sava centru 16. marta od 20h. Cene ulaznica su 1800, 2300, 2800 i 3200 dinara, a prodajna mesta blagajna Sava centra, Eventim i Ticketline. Organizatori su izrazili posebno zadovoljstvo što dovode „trenutno najveću flamenko i džez divu“ i tako nastavljaju seriju koncerata svetski poznatih umetnika koji kod nas dolaze prvi put i još uvek nemaju širu popularnost.

Festival će se, posle uvodnog koncerta u Domu sindikata, u naredna tri dana (13-15. mart), kad su koncerti u pitanju, odvijati u Atrijumu Narodnog muzeja. Portugalac Francisco Morais Franco, prošlogodišnji laureat, ponovo će nastupiti na GAF-u 13. 3. u 20h, slede Alvaro Pierri (21) i trio Balkanske žice (22) koji će, između ostalog, izvesti i jednu numeru specijalno naručenu od strane Jugokoncerta. Koncert više će biti održan sutradan, 14. marta, pa program počinje već u 19h nastupom Sabrine Vlaškalić, takođe nagrađene na prošlogodišnjem GAF-u. Za njom će uslediti (20) Edin Karamazov, umetnik dobro poznat beogradskoj publici koji će neke kompozicije izvesti premijerno. Giulio Tampalini (21) i srpski Taurus Duo (22) završiće program trećeg dana festivala. Naredne večeri (15. mart) predviđeni su nastupi Marka Topchiija (20), Gorana Listeša (21) i Grishe Goryacheva (22). Cena – 800 dinara po večeri.

Pored koncerta Conche Buike, pretposlednje večeri (18h) nastupiće i Italijan Giacomo Parimbelli, od 18h u Muzičkoj školi Stanković. Festival će biti zatvoren 17. marta dodelom nagrada i koncertom regionalnog simfonijskog No Borders Orchestra (19.30) u Dvorani Kolarčeve zadužbine, a kao solista će se ponovo pojaviti Edin Karamazov. Ulaznice koštaju 600 i 800 dinara.

Guitar Art Festival se ove godine održava pod sloganom Modularnost. Organizatori su to objasnili kao „povratak u osnovni element“. „Koristimo gitaru kao osnovni element da bismo uvek kreirali neke nove stvari kojih nije bilo na ranijim festivalima“, dodali su.

GAF će, tradiciolano, biti obogaćen propratnim takmičenjima i radionicama. Do sada je, kako kažu, prijavljeno preko 170 takmičara uzrasta od 11 do 35 godina, očekuje se da će ih do kraja biti više od 200. Istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da je tu više od 50 posto stranaca, od toga četrdesetak, kako kažu, „pravih“, odnosno, van okvira bivše Jugoslavije.

Manifestaciju je finansijski pomoglo i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Detaljnije informacije o festivalu i izvođačima možete pronaći na zvaničnom sajtu.

 

:: THE BEATLES ON - KUPITE ULAZNICE  ::

:: CONCHA BUIKA - KUPITE ULAZNICE ::



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji