Popboks - DESET KONTROVERZNIH SPOTOVA KOJI DANAS IZGLEDAJU KROTKO - Sudar sa cenzurom [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 12.03.2013. 08:30

DESET KONTROVERZNIH SPOTOVA KOJI DANAS IZGLEDAJU KROTKO

Sudar sa cenzurom

Televizija i muzika često nisu nalazili zajednički jezik, što se lako može primetiti po listi koju je objavio web magazin What Culture

Priredio Marko Nikolić

 

Kontroverza u muzičkim spotovima stiže u različitim oblicima – od tradicionalno zabranjenih tema kao što su golotinja i seks do uvredljivih ideoloških pogleda poput rasizma i homofobije. Ne treba zaboraviti ni “pipave” teme kao što su zloupotreba narkotika, nasilje i religija. Ainoa Pravia iz web magazina What Culture poređala je “škakljive” spotove hronološkim redosledom uspevajući da “pokrije” većinu ovih tema.

 

 

1. Justice – Stress (2008)

Kontroverza: nasilje i  rasizam.

Spot koji prikazuje bande vandala u ambijentu predgrađa nastanjenih porodicama afričkog porekla sa niskim primanjima je bio “neprihvatljiv” za francusku televiziju i samim tim je zabranjen. Delo režisera Romaina Gavrasa napravljeno je pod jakim uticajem filova Mržnja i Paklena pomorandža, a članovi francuskog dance dueta su ga kratko prokomentarisali rečima da spot može da se posmatra i kao kritika načina na koji mediji oblikuju vesti.

 

 

2. Sigur rós - Viðrar vel til loftárása (2002)

Kontroverza: dva dečaka se (ne) ljube

Pesma naslov duguje voditelju vremenske prognoze na islandskoj televiziji, koji je jedne večeri za vreme kosovskog rata izjavio da je “danas dobar dan za vazdušni napad” (“I dag viðrar vel til loftárása” na islandskom). Snimljen pre 11 godina, spot je i dalje, ali u mnogo manjoj meri nego na početku novog milenijuma, kontroverzan zbog debata koje se u svetu vode u vezi sa dozvolom gay brakova. Zanimljivo je da se sve ove godine tu i tamo čula glasina da su momci sa severa spornu scenu snimili sa devojčicom u ulozi jednog od dečaka kako bi izbegli bilo kakve etičke i legalne implikacije.

 

 

3. Prodigy – Smack My Bitch Up (1997)

Kontroverza: korišćenje droga, golotinja, seks, nasilje itd.

BBC je 1996. bio prinuđen da zabrani spot za Firestarter nakon što je bio zatrpan pozivima ljutih roditelja koji su se žalili da su im deca premirala od straha gledajući ga. Godinu dana kasnije, to je bio mačiji kašalj u odnosu na ono što se moglo videti u spotu za Smack My Bitch Up, koji je, zanimljivo, nagrađen MTV nagradom u dve kategorije, i sigurno je do dan danas ostao najkontroverzniji spot u istoriji ove televizijske stanice.

 

 

4. Nine Inch Nails – Closer (1994)

Kontroverza: sve pomalo: golotinja, religija, zlostavljanje životinja itd.

Mračan video je izrazito povoljno prihvaćen ali je morao da bude žestoko “dorađivan” pre nego što je mogao da bude pušten na MTV kanalu. U prethodnih 19 godina videli smo mnogo šokantnijih spotova u kojima je bila manje dobrog ukusa nego što je to slučaj sa radom Marka Romaneka, koji je kasnije izjavio da mu je glavna inspiracija bio kratki animirani film Street of Crocodiles (1986).

 

 

5. Pearl Jam – Jeremy (1992)

Kontroverza: Jeremy stavlja cev pištolja u svoja usta.

Svojevremeno ovenčan sa četiri MTV nagrade u video kategorijama, spot za pesmu sa Ten (1992), debija Pearl Jam, i u iznova montiranoj verziji koja je jedino mogla da bude puštana na muzičkoj televiziji samo je dodatno uzburkao duhove u SAD, jer se nekima činilo da Jeremy pištolj namerava da upotrebi kako bi oduzeo živote svojih školskih drugova, a ne svoj. Grupa je godinama posle ovog spota odbijala da “filmuje” svoje pesme, vodeći se stavom da je muzika za slušanje, a ne za gledanje. Nakon masakra u Columbineu (1999), ovaj spot se retko kad, ako uopšte, može videti u televizijskim programima američkih TV stanica.

 

 

6. Madonna – Like A Prayer (1989)

Kontroverza: upotreba religioznih simbola.

Kraljica popa je dugo godina bila sinonim za provokaciju. Ovu, sa obilatom upotrebom hrišćanskih svetinja, brojne religiozne grupe joj nikada nisu oprostile. Dve strane su već imale predistoriju – tvrdokorni vernici su pesmu Like A Virgin odbacili kao nečuvenu promociju seksa pre braka, a Madonna im je dodatno "stala na žulj" tako što je ovu pesmu na dodeli MTV nagrada izvela sa vrha ogromne svadbene torte, i to obučena u venčanicu. Ceh za Like A Prayer platio je Pepsi koji je pesmu koristio u svojim reklamama – piće ove kompanije naišlo je na masovan bojkot, a Madonna je ušla u istoriju rečima: “Jadni su oni čija uživanja zavise od dozvole drugih”.

 

 

7. Sabrina – Boys (Summertime Love) (1987)

Kontroverza: polovina bradavice X 2.

“Tiha patnja” i subjekt brojnih tinejdžerskih mokrih snova tokom osamdesetih, Sabrina Salerno je imala par jakih aduta da seksualnu revoluciju započetu u Americi tokom šezdesetih dve decenije kasnije prenese na Stari kontinent. Pesma je odmah zasela na čelo mediteranskih top lista, a izazvala je histeriju popularnosti i u Aziji i Južnoj Americi. Spot u bazenu jednog italijanskog hotela i skakanje bez grudnjaka danas možda izgledaju smešno, ali argument za tvrdnju da se neke stvari nisu promenile nalazimo u slučaju Janet Jackson tokom nastupa na Superbowlu 2004. Pri tom, sporna bradavica Jacksonove se nije ni videla, što sa Italijankom nije slučaj.

 

 

8. Sir Mix-A-Lot – Baby Got Back (I Like Big Butts) (1986)

Kontroverza: Divljenje velikim zadnjicama.

Duhovita reperska pesma danas ne izaziva ništa osim smeha, ali svojevremeno je nakratko bila zabranjena na MTV kanalu. Kritičari skloni feminističkom poimanju realnosti u ovoj pesmi čuju (i u spotu vide) samo svođenje žene na seksualni objekat, što je stereotip koji se sa manje ili više razloga često lepi za hip hop kao žanr u celini, no sam izvođač je u intervjuu Spinu 1992. pesmu objasnio skroz drugačije – kao protest protiv standarda lepote koje nameću ženski magazini, pod čijim dikatom se mnoge pripadnice lepšeg pola odlučuju na izgladnjivanje, ne bi li ih dostigli. Drugim rečima: “bolje da ljulja nego da žulja”, poručuje se u ovoj pesmi.

 

 

9. Frankie Goes To Holywood - Relax (1983)

Kontroverza: Gay tema

BBC je odlučio da zabrani ovu pesmu početkom 1984, ali je svestan njeneog uspeha, ponovo “digao rampu” nekoliko meseci kasnije. Ipak, nijedna od dve verzije spota nikada nije prikazana na kanalima britanskog Javnog servisa, mada je sama pesma ovenčana Brit nagradom za pesmu godine 1985. i rado se sluša i tri decenije po objavljivanju. I spotovi teško da bi danas naišli na prepreke u emitovanju kakve su pred njih postavljene u pretposlednjoj deceniji prošlog veka.

 

 

10. Queen - Body Language ↑⇇ (1982)

Kontroverza: mokra koža i mašta gledaoca.

Prvi video koji je MTV zabranio. Pogledali ste ga? Prestanite da se smejete! Ozbiljno, bio je zabranjen.  Iako je Marlon Brando bio u Parizu deset godina ranije, Devet i po nedelja se pojavio tek četiri godine kasnije. Muzička televizija je za ovu priliku odlučila da “igra na sigurno”. U međuvremenu, mnoge stvari su se izmenile.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike