Popboks - GANGSTERSKI ODRED – Ruben Fleischer - Na zapadu ništa novo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.03.2013. 13:25 · 2

GANGSTERSKI ODRED – Ruben Fleischer

Na zapadu ništa novo

Gangsterski film za početnike.

Sofija Vuković

Ocena:
4


Naslov originala: Gangster Squad
Scenario: Will Beall
Uloge: Josh Brolin, Ryan Gosling, Sean Penn, Nick Nolte, Emma Stone, Anthony Mackie, Giovanni Ribisi, Michael Peña, Robert Patrick
Žanr: Krimi drama/Akcija
Trajanje: 113 min.
Proizvodnja: SAD, 2013.
  

Osim elegantnog vizuelnog dizajna i odlične glumačke podele, Gangsterski odred ne nudi ama baš ništa zanimljivo. Ako ste gledali Nesalomive ili Poverljivo iz L.A.-a, ovo je isto to, samo mnogo gore. Imamo sredovečnog, poštenog policajca (Brolin) koji jedini misli da može nešto da učini protiv beskrupulouznog kriminalca koji vlada gradom (Penn). Imamo mladića usijane glave ali dobrog u duši (Gosling), imamo iskusnog matorca (Patrick) i par rasnih stereotipa (Mackie, Peña), i naravno, femme fatale kojoj je srce na mestu, ali postupci ponekad baš i nisu (Stone). I to je otprilike to, ovaj skup nepotkupljivih policajaca će pokušati da, nezvaničnim i neortodoksnim putevima, ali uz tajnu podršku šefa policije (Nolte) stane na put zločinačkoj organizaciji Mickeya Cohena (stvarna ličnost čije konačno hapšenje nema veze sa radnjom filma), a Mickey će bivati sve ljući i ljući do konačnog, ne preterano suptilnog obračuna. Naravno, sve to ne može proći bez žrtava sa „naše“ strane, ali toliko su nebitne i očekivane da ni ti momenti nisu preterano potresni.

Prava je šteta što su glumački talenti cele ekipe, posebno Josha Brolina i Seana Penna, kao i neosporna hemija između Emmae Stone i Ryana Goslinga protraćeni na ovako mediokritetski film. Posebno je iritantan bajkovito nerealan kraj, gde se losanđeleska policija uzdiže u nebesa za vjek i vjekov („i zato mafija nikada nije zavladala L.A-om“), a završni kadrovi i naracija se po estetici mogu meriti sa finalom neke latinoameričke sapunice.

Sem ako niste zaluđenik za dizajn sa posebnim afinitetom prema kasnim 40-im godinama prošlog veka možete slobodno zaobići ovaj promašaj, čak i kada se bude davao na TV-u.Komentari

  • Gravatar for luđak
    luđak (gost) | 13.03.2013. 17.02.23
    hvala
  • Gravatar for
    LaleNbg | 14.03.2013. 07.12.02
    Ово је требао да буде стрип-филм, као ''Град греха'', али су, нажалост инсистирали на озбиљности приступа све потпуно обесмишљено до трагикомичности. Очајан филм са врхунском глумачком екипом и брдом пара.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji