Popboks - Kratki metar broj 60 od 2. do 6. aprila [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 22.03.2013. 15:40

Kratki metar broj 60 od 2. do 6. aprila

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji ove godine obeležava 60 godina postojanja, biće održan od 2. do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, kao i u bioskopu Fontana gde će biti repriziran takmičarski program iz DOB-a.

Milan Ćunković

Za nagrade će konkurisati 48 inostranih i 35 domaćih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film, a ukupno će biti prikazano više od 100 filmova. Cena karte za svaku projekciju je 150 dinara.

Selektori ovogodišnjeg festivala su Aleksandra Milovanović, Vladimir Petrović i Vladan Petković, a umetnički direktor Janko Baljak. Istaknuto je posebno zadovoljstvom činjenicom da će u žiriju biti režiser Lordan Zafranović, glumica Mirjana Karanović i prošlogodišnji dobitnici nagrada, Marija Milanović Lazarevski i Vera Schmidt.

Domaći takmičarski program će, pored ostvarenja nezavisne produkcije, Fakulteta dramskih umetnosti, Akademije umetnosti, Doma kulture Studentski grad i filmskog kampa Interakcija, premijerno predstaviti domaćoj publici dva filma koja su prikazana na nedavno održanom Berlinaleu - animirani Rabbitland i dokumentarni Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka.

Kratki metar će pored takmičarskog programa imati čak osam pratećih programskih celina. Publika će moći da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program London Calling predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se program Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati, kako se najavljuje, na oprečnosti moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Sa istoka stiže i program Angry Ukrainians, sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine. Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilike da u programu Rockumentary Revolutions pogledaju ostvarenje Otroci socijalizma o istoimenoj slovenačkoj pank grupi, kao i How we played the revolution o litvanskoj ’’raspevanoj’’ revoluciji.

Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu Komšiluk, koji ove godine ima poseban fokus na novom crnogorskom filmu - predstaviće ga filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Tradicionalni prateći program Vrelo će se baviti temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film Sing your song o Harryju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Ovogodišnji dobitnik festivalske Nagrade za životno delo je Želimir Žilnik, tim povodom će na otvaranju biti prikazan njegovo novo ostvarenje Pirika na filmu.

Pored filmskog programa, u okviru Kratkog metra će se održati diskusije o filmovima, kao i druženja sa domaćim i stranim autorima, gostima festivala. Povodom jubilarnog 60. izdanja, u danima pred festival, biće organizovana izložba u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma i promocija knjige o Milenku Štrpcu. Kratki metar će ove godine doživeti svojevrsnu premijeru van Beograda – nagrađeni filmovi sa prethodnih izdanja biće prikazani od 28. do 30. marta u Smederevu, Sopotu i Obrenovcu.

Janko Baljak je sa posebnim zadovoljstvom istakao, kako kaže, reprezentativnu monografiju povodom 60 godina festivala: „Uredila ju je Dunja Jelenković uz pomoć Vlade Lazarevića, čoveka koji već dugo radi monografije o dobitnicima nagrade za životno delo. Sastoji se iz tri dela – svi dobitnici nagrada na festivalu, autorski tekstovi i pregled svih festivala“.

Jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film je osnovan 1953. u Puli kao Festival jugoslovenskog filma, posle šest godina je premešten u Beograd. Detaljan program i ostale informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji