Popboks - Pre 19 godina otišao je Kurt Cobain [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 05.04.2013. 12:04 · 3

Pre 19 godina otišao je Kurt Cobain

Na današnji dan pre 19 godina ovaj svet je zauvek napustio pevač i gitarista grupe Nirvana Kurt Cobain.

U trenutku smrti Kurt Cobain je imao 27 godina. Slavni muzičar se time priključio takozvanom "prokletom klubu 27" onih kojima je upravo ta godina života bila poslednja, a među koje spadaju Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison, Janis Joplin... Kasnije se tom istom klubu 27 priključila i Amy Winehouse.

Kurt Donald Cobain rođen je 20. februara 1967. u američkom gradu Aberdin (država Vašington). Zbog komplikovane porodične situacije neke vreme je čak bio beskućnik kao tinejdžer. Grupu Nirvana osnovao je zajedno sa basistom Kristom Novoselicom 1987. godine. Od tada pa sve do smrti Cobain je u nekoliko navrata bezuspešno pokušavao da se izleči od heroinske zavisnosti. Umro je 1994. godine tako što je pucnjem iz puške u lice izvršio samoubistvo. Leš je tri dana kasnije pronašao električar na imanju u Sijetlu. Patološke analize pokazale su da je Cobain u trenutku smrti u telu imao velike količine heroina i antidepresiva diazepama.

Cobain je iza sebe ostavio suprugu Courtney Love, kao i kćerku Frances Bean Cobain koja se bavi muzikom i manekenstvom.

Sa Nirvanom je objavio tri studijska albuma (Bleach, Nevermind i In Utero), dok je MTV Unplugged nastup Nirvane objavljen sedam meseci nakon njegove snrti. Naravno, u proteklih 19 godina se pojavilo nekoliko različitih kompilacija Nirvane.



Komentari

  • Gravatar for Dušan
    Dušan (gost) | 05.04.2013. 13.18.45
    Na današnji dan je umro i Layne Staley, pevač grupe Alice In Chains...
    • Gravatar for Pexa
      Pexa (gost) | 05.04.2013. 15.54.01
      Ja upravo dosao da napisem to isto! Ne znam zasto je novinarima toliki problem da i to pomenu. Najtuzniji dan.
  • Gravatar for Рале
    Рале (gost) | 07.04.2013. 13.21.33
    Где је онај лик што је упорно понављао да је гранџ ћорсокак рокенрола? Недостаје ми:D
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.