Popboks - VOJISLAV MALEŠEV, DANILO MARINKOVIĆ I MILOŠ IKOVIĆ - Budućnost je neizvesna a borba neminovna [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 08.05.2013. 08:33 · 3

VOJISLAV MALEŠEV, DANILO MARINKOVIĆ I MILOŠ IKOVIĆ

Budućnost je neizvesna a borba neminovna

Tri domaća rege benda iz različitih delova Srbije nastupiće u beogradskom Centru za kulturu Božidarac u petak, 10. maja. Lideri sastava Aman Zaman (Danilo Marinković), Killo Killo Banda (Vojislav Malešev) i Smoke’n’Soul (Miloš Iković) pričaju o predstojećem koncertu, aktuelnim aktivnostima svojih grupa, sceni u Srbiji...

 

 

Svi ćete 10. maja predstaviti nove pesme, šta ima novo?

Vojislav (Killo Killo): Naš novi album Berba izlazi 11. maja za Exit i u Beogradu će biti pretpremijerno izveden uživo, a u novosadskom Quarteru dan kasnije. Nove pesme razvaljuju, idemo putem rege bluza, prodiranja u suštinu emocija, u dubinu čovekovog bića i povremenu težinu bitisanja.

Miloš (Smoke'n'Soul): Mi privodimo kraju rad na drugom studijskom albumu koji će biti završen do kraja leta. Pilot singl Give Thanks and Praises se već uveliko pušta na radio stanicama. Početkom leta očekujte drugi singl koji nosi naziv Love Promise sa potpuno novim,drugačijim zvukom. Obećavamo, album će biti pravo osveženje za sve one koji razumeju i osećaju muziku.

Danilo (Aman Zaman): Novi album samo što nije! Krčka se uveliko i pripremili smo ozbiljnu gozbu za muzičke sladokusce, mešajući rege i ska sa etno začinima i sve to urolali u elektro dub pitu sa vrhunskim DJ-em kao prelivom.

Cela muzička scena je u krizi, ne autorstva, već velike zatvorenosti medija i malog broja ozbiljnih promotera i prostora, bendovi ne sviraju po nekoliko meseci bez obzira na kvalitet. Šta je cilj vašeg umetničkog rada rada osim larpurlartizma i altruizma?

Danilo (Aman Zaman): Pesmama idemo tamo gde je neko bio, a neko nikada neće. Hoćemo da ujedinimo ljude oko nekih ideja o kojima svi mislimo isto ali različito govorimo. Rege je sledeća velika stvar kako u svetu tako i ovde, izuzetno nam je zadovoljstvo što smo deo toga zajedno sa velikim brojem umetnika na ovim prostorima!

Vojislav (Killo Killo): Ne ispasti glup pred pokolenjima koja nailaze. Usput putovati, svirati, zasmejavati ljude ili ih terati da se preispitaju... sa svakim popiti po čašu vina i ostati mlad što duže.

Miloš (Smoke'n'Soul): Velika ljubav prema muzici i lični doprinos stvaranjem novih, autorskih pesama su iznad svega kada govorimo o ideji kojom se naš bend vodi od nastanka. Pored toga, želja nam je da domaćoj publici predstavimo rege muziku na pravi način i oslobodimo ih predrasuda. Važno nam je i da svetska muzička scena prihvati činjenicu da na ovim prostorima postoje veoma kvalitetni bendovi i muzičari koji mogu da stanu rame uz rame sa većinom svetskih muzickih "zvezda" novije generacije.

Simoboličko jedinstvo scene iskazano je zajedničkim nastupom tri benda iz tri kraja Srbije u Božidarcu 10. maja. Ima li naša rege scena vitalnost, snagu i budućnost?

Miloš (Smoke'n'Soul): Kvalitet i potencijal ne izostaju na domaćoj rege sceni. Nove pesme, letnja, pozitivna energija su već dovoljno dobra preporuka da nikako ne treba propustiti zagarantovano dobar provod - 100%  Live Reggae!

Danilo (Aman Zaman): Hvala Balkan Music Boxu i Festivalu Vračar Rocks što nas je sve sakupio. Svirka ce biti odlična prilika da se družimo i blejimo sa bendovima koje inače gotivimo i predstavimo nove stvari. Očekujem ogromnu količinu pozitive! Stiglo je leto pre vremena i svi smo totalno poludeli! Pozivam ljude da dođu da podelimo pozitivne vibracije i da se iskačemo kao ljudi!

Vojislav (Killo Killo): Budućnost scene je neizvesna a borba neminovna... mnogi se zadovoljavaju sa koliko para toliko i muzike, a posle im malo publike. Treba stvarati. Mi donosimo dobru Berbu, pa dođite braćo i sestre da budemo jedno.

U subotu, 11. maja, navršava se trideset i dve godine od smrti Boba Marleya, da li je njegovo nasleđe dovoljno za vitalnost svetske reggae muzike? Čini se da je malo novih kvalitetnih autora...

Danilo (Aman Zaman): Bob je dao sve da se rege čuje svuda, čoveče! Svojom strašću i upornošću nas je sve zadužio i obavezao da se borimo za sebe i one koje volimo! Svetska rege scena stalno donosi nove kvalitetne ideje. Ima mnogo odličnih bendova koji se teško bore za svoje mesto u vreme hiper produkcije i monopola.

Vojislav (Killo Killo): Marley je svakako Majkl Džordan u rege muzici, jedan jedini i najbolji i večni, ali dobri, čak genijalni, košarkaši rađaju se svaki dan...samo treba biti u pravom trenutku na pravom mestu i biti u službi svevišnjeg. Rege je velika livada na kojoj neko zna da se igra, neko samo da leži, a neko da bere cveće...i da ga posle rola.

Miloš (Smoke'n'Soul): Čovek koji je najviše zaslužan za popularnost rege muzike na celoj planeti, koji je iza sebe ostavio tako bogato nasleđe i uticaj na sve muzičke pravce. Ali to nije dovoljno za održavanje kvaliteta rege muzike koju danas imamo prilike da čujemo - nedostatak ideja i površnost najbolje oslikavaju moderan pristup autora i izvođača novije generacije, što direktno utiče na popularnost regea na globalnom nivou!



Komentari

  • Gravatar for Murat Ertel
    Murat Ertel (gost) | 08.05.2013. 14.28.26
    Marley je svakako Alija Sirotanović i Bajro Župić u rege muzici, jedan jedini i najbolji i večni,
    • Gravatar for Марко Кесаџија
      Марко Кесаџија (gost) | 13.05.2013. 09.37.57
      Молим појасните.
  • Gravatar for King Tele Tubby
    King Tele Tubby (gost) | 13.05.2013. 14.42.48
    pojasnite vi shefe. koga ce ovakvi odgovori Danila, Vojislava i Milosa da motivishu da preslushaju i sheruju: Aman Zaman, Killo Killo i Smoke'n's?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.