Popboks - SERIJA: OTVORENA VRATA – TV Prva - Zadovoljenje nostalgije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.05.2013. 11:36 · 15

SERIJA: OTVORENA VRATA – TV Prva

Zadovoljenje nostalgije

Nastavak kultne serije iz 90-ih namenjen je prvenstveno onima koji su već bili njeni ljubitelji.

Sofija Vuković

Režija: Radivoje Andrić, Boban Skerlić, Miroslav Lekić
Scenario: Ivan Lalić, Milan Puzić, Boban Skerlić, Miroslav Lekić, Minja Bogavac, Zlatan Fazlagić i dr.
Dramaturg: Vladimir Andrić.
Glavne uloge:     Vesna Trivalić, Milan Gutović, Bogdan Diklić, Nikola Đuričko, Bojana Maljević, Zoran Cvijanović, Anica Dobra, Sofija Jović, Teodora Jelisavčić
Sezona: 2 (stari serijal), 1 (novi serijal)
Žanr: Sitkom
Broj do sada emitovanih epizoda: 3
Trajanje epizode: oko 40 minuta
TV kanal: TV Prva
Proizvodnja: Srbija 2013.
 

 

Kažu da prava umetnost često nastaje u neugodnim okolnostima i sa malo materijalnih sredstava. Još jedan dokaz te teze je i legendarna serija iz 90-ih, Otvorena vrata. Snimljena sa vrlo skromnim budžetom, izuzetno nepretenciozna po formi i sa naizgled prilično uskom ciljnom grupom, ona je na neki način pogodila žicu prosečnog građanina embargo-Srbije i time obezbedila sebi večito mesto na našem, trenutno prilično oblačnom, televizijskom nebu. Ljubav publike su očito delili i producenti, autori i glumci, jer se gotovo cela originalna ekipa posle 20 godina okupila da snimi nastavak. Ipak, ne verujem da će pojava nove „20-godina-kasnije“ sezone umanjiti broj pregleda originalne serije na Youtubeu.

Sa izuzetkom idejnih tvoraca i nekadašnjih glavnih scenarista, Biljane Srbljanović i Miloša Radovića, čije se odsustvo, moram priznati, itekako oseća, većina nekadašnjih učesnika sa obe strane kamere su tu, a imamo i nekoliko zanimljivih dodataka. Porodica Anđelić-Jakovljević je podjednako luckasta i tokom tranzicije kao i pre, a glumci kao da nikada nisu ni prestajali da igraju ove likove, tako da je prvobitni utisak kao kada se posle dugog odsustvovanja vratite kući. Ipak, nije sve kao pre. Produkcija je sada na znatno višem nivou, i što se tiče vizuelnog i što se tiče auditivnog ugođaja. Dizajn kostima i scenografije je moderan, svež i raskošan, a pritom prilagođen likovima i situacijama. Muzička podloga takođe. Oslanjajući se na Bajaginu temu iz stare serije, Vasil Hadžimanov je uspeo da napravi saundtrek koji je i savremen i nostalgičan. Problem je u tome što sve ove stvari treba da budu dekor kvalitetnoj priči, a tu dolazimo do većih manjkavosti.

Istina, scenario je i u originalnoj inkarnaciji serije umeo povremeno da se raspline u monolozima i apsurdnim situacijama, ali je forma bila dovoljno sabijena da i povremeni nedostatak suvislog zapleta ne oduzima na zabavnosti. U novoj verziji to nije slučaj. Visprene opaske nisu dovoljno zgusnute, događaji razvodnjeni a napetost opada. Razgovori likova sa kamerom, nalik na Velikog brata i druge reality emisije, koji često ispunjavaju prazan hod u priči, posebno su iritantni, a često i suvišni. Čak i onda kada su zabavni (Cakanin monolog o borosanama), stiče se utisak da bi taj tekst bolje funkcionisao u interakciji sa drugim likovima, a ne sa nevidljivim gledaocem. Takođe je problem nedostatak nekog konkretnog zapleta, mada su dve epizode potošene na uvođenje likova i nove situacije, a tek u trećoj postoji nezavisna radnja, tako da nije nemoguće da će se to promeniti u budućim epizodama.

Uopšte, teško da će ova serija, ma kako profesionalno bila urađena, privući neku novu publiku. Međutim, ima više nego dovoljno stare, a vernim gledaocima će biti dovoljno da gledaju omiljene glumce u omiljenim ulogama kako jedni drugima dobacuju vickaste replike. Daleko je to od revolucionarne vrednosti prvobitnog ciklusa, ali u današnjoj ponudi domaćih serija i ovakva Otvorena vrata predstavljaju pozitivan otklon od nacionalno-romantičarskog proseka.



Komentari

  • Gravatar for true national trash
    true national trash (gost) | 10.05.2013. 18.58.00
    da li ljudi stvarno imaju omiljene glumce kod nas, zar ih ne preziremo odavno
  • Gravatar for Ivan
    Ivan (gost) | 11.05.2013. 08.54.20
    Pokušao sam malo da gledam. Ne ide!
  • Gravatar for 1000LepihStvari
    1000LepihStvari (gost) | 15.05.2013. 00.48.14
    Maljevićka,...ZZ... produkcija!Sjajno!
  • Gravatar for Dalaj Dama
    Dalaj Dama (gost) | 15.05.2013. 10.57.26
    Ova serija je dokaz krize ideje, morala, tema i sunovrata domaćeg filma, televizije, glume, scenarija i svega djuture što ima bila kakve veze sa dramskim umetnostima. Negledljiva je!
  • Gravatar for kc tedoy
    kc tedoy (gost) | 15.05.2013. 16.20.55
    šeki turković ima saznanja da je derbi namešten tako da zvezda bude prvak.
  • Gravatar for Врата
    Врата (gost) | 16.05.2013. 13.27.24
    Шта се то десило са Маљевићком?
    • Gravatar for Pexa
      Pexa (gost) | 16.05.2013. 14.27.01
      Nista. Sve na svom mestu...
  • Gravatar for kc tedoy
    kc tedoy (gost) | 16.05.2013. 15.41.20
    oho, peksin seksistički komentar! nego, valjalo bi jedan tekst posvetiti ovim višegodišnjim upornim jadnim pokušajima uspostavljanja ''dostojanstvenog mejnstrima'' od strane prve teve. missim, prvi glas srbije koji puca od nadmenosti nad zvezdama granda, vlade georgijevi i aleksandre radović, dame sa blama, ivani ivanovići, nadrealisti, ''kultne serije devedesetih''... jedan od najneprijatnijih projekata ''uterivanja ukusa'' još od... pa zapravo neuporedivo je sa bilo čim do sada viđenim.
    • Gravatar for Pexa
      Pexa (gost) | 17.05.2013. 08.46.34
      Sto seksisticki, pa to je jedan od glavnih aduta serije i ja sam siguran da se autori sa time slazu. Prva i b92 su kopije Pinka u rukavicama, to je vrlo cesto iritantnije od originala.
  • Gravatar for snezana
    snezana (gost) | 19.05.2013. 10.56.57
    Ja gledam samo da vidim da li će kod Voje na rođendan da dođe Nada Macura. Ekipa je dala sve od sebe ali se čarolija neće ponoviti, nije to taj trenutak, mi nismo isti.
  • Gravatar for
    DraganChe | 19.05.2013. 18.43.35
    Gledanje ove serije je kao da pokušaš da slušaš Bajagu... ne ide, još od Prodavnice tajni .-))
  • Gravatar for petar drobnjak
    petar drobnjak (gost) | 20.05.2013. 00.57.13
    Resila Maljevicka da izmuze šićar iz suve drenovine.
  • Gravatar for rexa
    rexa (gost) | 20.05.2013. 10.37.32
    Ja ovo i gledam zbog Maljevickine pojave. Kad god je u kadru prosto dominira svojim atributima. Prilozena slika govori vise od svih reci.
    • Gravatar for 1000LepihStvari
      1000LepihStvari (gost) | 24.05.2013. 23.57.36
      ...ZZ... means braZZers. :) \m/
  • Gravatar for
    DraganChe | 25.05.2013. 08.06.10
    Počeli su i da reklamiraju neke"brendove" u seriji, plus fazon sa FOX-ovih TV kanala (serija), svakih 15 minuta mora da se čuje reč "sex" koja 'drži' pažnju, Priznajem, gledao sam jednu epizodu nedavno :-)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji