Popboks - Bike rock fest u Beogradu: Ni bajkera, ni rocka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 02.06.2013. 07:55 · 6

Bike rock fest u Beogradu: Ni bajkera, ni rocka

Za prvi Bike Rock fest, koji je u petak i subotu održan u Beogradu, lako se može ispostaviti da je bio i poslednji.

Vlada Živanović



Vest o Bike Rock festu nije se proširila ni među bajkerima ni među rockerima, pa je drugo veče festivala obeležila mala poseta od nekoliko stotina ljudi i otkazivanje glavnih izvođača – Pilota i Atomskog skloništa. Spisak headlinera tako je spao samo na YU grupu koja je nastupila tek iza ponoći.

Sunovrat festivala koji u javnosti nije ni imao adekvatnu promociju mogao se naslutiti kada je na binu oko 20 časova izašao Tony Montano sa svojim bendom. Svi se sada njišu, Frigidna, Deset godina i ostale obrade i teenage hitove slušalo je tek stotinak ljudi, a na povike sa bine: „aplauz za Tonyija!“ - 'klap-klap' se moglo čuti tek iz nekoliko dlanova. Sablasno je izgledao i ostatak Donjeg grada Kalemegdana s obzirom na to da je ceo festivalski prostor napravljen preambiciozno velikim. Na potezu od 20 do 50 metara od bine, pored štandova sa pićem, kokicama, pljeskavicama i ostalim vidovima zanimacije za stomak, nalazio se i veliki luna park, postavljen samo za ovu priliku. Ringišpili, automobili, pa čak i električni bik, poput onih koji se viđaju samo američkim barovima, zvrjali su prazni. dens muzika koja je treštala sa razglasa luna parka popunjavala je praznine između dve Tonyjeve pesme.

Takozvani prime time festivala, od 21 do 23 časa, pripao je anonimnim bendovima koji su svirali strane i domaće obrade. Swichblades je u skladu sa imenom bila jača rock varijanta, sa elementima heavy metala poput Motorheada. Pevačica ovog benda koristila je priliku da između pesama preko mikrofona u više navrata pozdravi neke od najmilijih (rođaka ili prijatelja...). „Ćao, gde si Saro, ti si najglasnija! Bravo!“, jedan je od najupečatljivijih komentara upućenih sa stagea ka prisutnima. Na njeno pitanje: „Ima li ovde neko iz moto klubova Red Gvozdeni i Resava?“ odgovor je bio muk iz publike. Pravih bajkera (čast pojedinačnim izuzecima) sinoć je izgleda bilo samo na dva video bima gde su se tokom cele večeri smenjivali snimci besnih motora i vožnje dvotočkaša po Srbiji i pustinjama Amerike. Bajkeri su se izgleda ovog petka i subote opredelili za Jagodinu gde se održavao memorijalni moto skup Goran Ostojić.

„A sad vam posle nas dolazi tamo neki bend Age of Aquarius“, kako je sledeću grupu po odlasku sa bine najavila pevačica Swichblades, svirao je obrade Dina Dvornika, Generacije 5, Riblje čorbe... Na repertoaru su se našle čak i numere Dade Topića koji je samo dan ranije na istom mestu, u okviru istog festivala, lično izvodio svoje pesme. Isto je i sa numerama Kerbera koje su takođe u petak svirali Gale i Najda. Međusobno raspitivanje prisutnih na temu šta se desilo sa Pilotima, YU grupom, Atomskim skloništem ostalo je bez odgovora. Niko od organizatora nije našao za shodno da sa bine zvanično obavesti da su Kiki Lesendrić, Bruno Langer i ekipa otkazali učešće ili im se organizator usled slabe posete sam unapred zahvalio (sada više nije ni bitno). Kada je oko 23 časa na sceni počeo da se priprema grčki bend Full Houze postalo je više nego očigledno da je dolazak na Kalemegdan bio trošenje vremena ili novca (ulaz su plaćali samo oni koji su došli posle 18 časova). Kiša i nezadovoljstvo neke su poterali kući, a oni najuoprniji uspeli su da iza ponoći dočekaju YU grupu i poslušaju hitove zbog kojih su prvobitno i došli - Mornar, Odlazim, Dunavom šibaju vetrovi...

Svaki grad zaslužuje kvalitetan muzički festival na otvorenom, ali Beograd realno ne zaslužuje da iz godine u godinu ima festivale u pokušaju (setimo se samo Avala rock festa pre par godina kada su takođe headlineri 'u letu' otkazivani). Kvalitetna svirka porodice Jelić i prijatelja premalo je za ono što je prvobitno najavljeno kao Bike Rock fest, iako sama ideja festivala u osnovi nije zvučala toliko loše...



Komentari

  • Gravatar for Paja
    Paja (gost) | 02.06.2013. 21.11.36
    Atomci su u subotu svirali na moto skupu u Kucuri
  • Gravatar for medjutim
    medjutim (gost) | 02.06.2013. 22.56.00
    Prema Blicu, Kikija Lesandrića je udarila struja na tonskoj probi, pa zato nije nastupio.. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/385802/Kikija-Lesendrica-udarila-struja-dobro-se-oseca
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 03.06.2013. 16.05.23
    Kakav bike rock fest? Dovoljno je pogledadi ko je organizator, i sponzor. Valjda im je ovo dobra poruka za ubuduce. Nemoze se organizovati BIKE festo bez Bajkera.
  • Gravatar for Milos
    Milos (gost) | 03.06.2013. 16.27.00
    NA fest su bili pozvani ljubitelji HD-a i ostali. E pa Ostali nisu dosli...
  • Gravatar for Dragana Danicic
    Dragana Danicic (gost) | 16.06.2013. 12.05.37
    "Tamo neki bend " Age of Aquarius, kako ga je najavila tamo neka losa kopija Ammy Lee, iz tamo nekog benda, pritom potpuno neprofesionalno...Je bend iz Makedonije. Njihov pevac Ivan Radenov je pevao na poziv Dada Topica, zajedno sa Dadom prethodni dan. Isti taj dan, Radenov je sa svojim bubnjarom, koji je za tu priliku svirao na kahonu, svirao akusticno. Sutradan su svirali i autorske pesme. Organizacija festivala je uzasna, a muzicari nisu krivi. Da momci nisu bili zanimljivi, ne bi publika pustala tolike ovacije. Pritom su jedini tog dana imali pravi nastup, jer je ostale bendove udarala struja. Kolege novinari, ocajno ste uradili svoj posao. Zaboravljate da je prvo pravilo naseg posla biti dobro informisan. Pozdrav!
  • Gravatar for Иван Максимовић
    Иван Максимовић (gost) | 07.07.2013. 17.47.35
    "Bajkeri su se izgleda ovog petka i subote opredelili za Jagodinu gde se održavao memorijalni moto skup Goran Ostojić". Е, Хвала Господу Богу да је доживео тотални фијаско тај буђави мото скуп! Па невероватно да може такав безобразлук да постоји! На дан МЕМОРИЈАЛНОГ скупа Београд би да увуче у себе скуп да упропасти СВЕ У СРБИЈИ!!! Не може на кварно са бајкерима, то су опасни момци и најхуманији у Србији! Страшно, страшно и срамно!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.