Popboks - GRANT HART - The Argument [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.08.2013. 11:51 · 3

GRANT HART

The Argument

Nastavak sage nekadašnjeg bubanjara, pevača i autorske polovine Hüsker Dü, Grant Harta. Melodija vlada, diže se i pada. Bes se ne naslućuje ni u tragovima.

Dario Stajić

Ocena:
6

(Domino)
 
 
"Pro wrestling is serious business. There's nothing fake about it at all" - Bob Mould u autobiografiji "See a Little Light"

 

Na poslednjem regularnom izdanju trojke Hüsker Dü, Warehouse: Songs And Stories (1987), "punky bear" Bob Mould i njegov heroinski prijatelj Grant Hart, iako se tokom snimanja faktički nisu podnosili, pomogli su jedan drugom da dostignu, iz današnje perspektive, nedostižne kreativne visine. Sledile su njihove solističke karijere, protkane neredovnim i po kvalitetu problematičnim apdejtovanjem privatnih diskografija. Na trenutke se činilo da su Mould sa bendom Sugar ili gostovanjem na nastupima No Age i Hart sa Nova Mob i nedavnom saradnjom sa Godspeed You! Black Emperor i Silver Mt. Zion na Hot Wax (2009), pronašli adekvatne zamene jedan za drugog. Činilo se.

Posle ponovnog slušanja New Day Rising(1985) i Flip Your Wig (1985), ne možete se oteti utisku da legat Hüsker Dü ostaje i dalje imperativ. Nadamo se da će ih, ako ne prevazilaženje starih nesuglasica, ono materijalna situacija naterati da opet nešto poduzmu zajedničkim snagama. Sarkazam.

The Argument, Grant Hartov najsvežiji solo album za britansku diskografsku kuću Domino, ambiciozno je zamišljen kao omaž John Miltonovom epu Paradise Lost i velikom prijatelju, pokojnom William S. Burroughsu. Kroz dvadeset pesama običnog, srednjeg tempa u stilu Tin Pan Alleya i sa oskudnim aranžmanima lomata se glas u kom variraju napon i životno iskustvo na kom pevaču niko normalan ne zavidi.

Tragovi himni sa prvog samostalnog izdanja 2541 (1988) prilično su potisnuti u drugi plan. Umesto njih možemo da zamišljamo kako bi konvencionalno izvedene poskočice Sin i I am Death bez klavijatura i 3-4 puta ubrzane i u hard core tempu natopile znojem majicu posetioca nekog mračnog i polupraznog kluba na periferiji matičnog St. Paula, Minnesota.

So Far From Heaven sa zviždukanjem u kantri rock maniru pokušava da u kontrastu sa tekstom skrene pažnju na tematiku ("izgubljeni raj") i konceptualnu formu (dualitet: dobro/zlo) kojom su se bavili i bave neki manje poznati prethodnici. Podsetimo se znatno efektnijih dela, skrivenog blaga "anonimnog" autora Perry Leopolda Christian Lucifer (1973) i Experiment In Metaphysics  (1970) ili dokumentarnog filma o Danielu Johnstonu The Devil and Daniel Johnston (2005).

Tu je ipak i nekoliko svetlih mračnih trenutaka. Demonski demoidna i ritam-mašinoidna Morningstar, bouwijevska liturgijska lamentacija The Argument ili (It was a) Most Disturbing Dream sa glam refrenom bude nadu da će pauze između novih izdanja da budu kraće, letnje vrućine podnošljivije, zemaljski dani teku sporije i dosadnije, stare ljubavi i prijateljstva obnove.

Legende nikada ne umiru. Girl Who Lives on Heaven Hill će i dalje da "keeps a lantern lit for me".    



Komentari

  • Gravatar for teget
    teget (gost) | 09.08.2013. 13.35.00
    Od mene osmica.
  • Gravatar for KostaHU
    KostaHU (gost) | 11.08.2013. 16.36.02
    "Bes se ne naslućuje ni u tragovima","....možemo da zamišljamo kako bi konvencionalno izvedene poskočice Sin i I am Death bez klavijatura i 3-4 puta ubrzane i u hard core tempu natopile znojem majicu posetioca nekog mračnog i polupraznog kluba..." Znate šta, ne ispoštujem sebi često svoj poriv da komentarišem, pogotovo ovde, nisam ni fan Husker Dua, al, brate, ovo je sumrak rok novinarstva. Mislim, kad rok kritičar ne može da se odupre porivu neuke publike, što mu se bend promenio i što ne svira istu muziku kao pre dvadeset godina, pa to je katastrofa...Kakav bes, Hart ima 50 godina i još mu pola sveta drvi šta treba da svira, kao da on sam ne zna. Samo u promeni je napredak i tačka, nema argumenta protiv...Uostalom , Husker Du su veći deo karijere bili čisti pop, zato su i tako popularni, a sad mu prebacuju što to svira, ma daj... Inače, dosta dobar album, kakva šestica...
  • Gravatar for Bob Muld
    Bob Muld (gost) | 13.08.2013. 10.19.57
    dosadan album: 3/10
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora