Popboks - SCOTT & CHARLENE'S WEDDING - Any Port in a Storm [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 13.08.2013. 07:09 · 3

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Retko kad se u današnje doba religiozne posvećenosti tehnologiji pojavljuju ovako iskreni i intimni albumi. Arhetipsko džangl pop prangijanje na gitarama, uz vokal na ivici slušljivosti. Nekad s rimama. Nekad bez njih. Idealno za ljubitelje The Feeliesa, S. Malkmusa, Bena Leeja, možebit' i Babyshamblesa čiji 'Sequel To The Prequel' željno iščekujemo.

Dario Stajić

Ocena:
7

(Fire Records / Cargo Records)

 

"What have been the biggest inspirations for Scott & Charlene's Wedding? - Paul Kelly, New Zealand, girls (not the band), depression, dead jobs and girls.
Are the lyrics drawn from your own life or do you write in character? - Always my own life." - Craig Dermody
 

Craig Dermody se pre tri godine preselio iz Melburna u Njujork, mesto u kom tranzicija neprestano traje još od velike krize 1928. godine. Nekadašnji član australijskih bendova Lindsey Low Hand i Spider Vomit na drugom albumu svog projekta Scott & Charlene's Wedding opisuje očajničke šetnje i poduhvate kroz Fakin' NYC i Downtown. Ljubi svoju Lesbian Wife, dok mu srce kuca i preskače noseći još uvek sveže uspomene na rodnu grudu.

Njegove ideje efektno sprovode u delo saradnici iz poluanonimnih, ali i prilično interesantnih Panel of Judges, Love of Diagrams i Beaches. Na turnejama u tesnom kombiju slušaju se: Jack Farley, White Fence i Foxygen.

Recenzenti Any Port in a Storm su prilično u nedoumici kad traže izraze kojima bi opisali svoje asocijacije, pa tako neretko indirektno otkrivaju i vlastite muzičke aspiracije. Za neke to je "pastoralni gitarski pop" na pola puta izmedju Television i Go Betweensa. Spin recimo za prethodni EP Two Weeks (2013) tvrdi da zvuči negde između PAWS, Yuck i drugih bendova inficiranih Pavementom.

Dermody i S&CW jesu to, ali i daleko više od toga. Ovakvu muziku definitivno mogu da kreiraju samo neiskvareni ljudi. Ljudi čija naglašeno mladalačka i humana nota neskriveno odaje celokupni karakter bića. Jasno uočljivi nedostatak malicioznosti i ambicioznosti će ih verovatno koštati karijere i komercijalnog uspeha.

Zavisno od vaših godina i iskustva, kod njih možete da čujete i nešto od iskustva, nazalno-naratorske interpretacije Dylana i Lou Reeda ('70s), magije "ludo ritmičnih" The Feeliesa ('80s), nevinosti ranog Ben Leeja ('90s). Beznadežnosti poslednjeg buntovnika sa "ostrva", medijski raščerečenog i prezastupljenog Pete Dohertyja i Babysamblesa ('00s).

Glavni atribut i (za ljubitelje svete monotonije) veliki plus debija Para Vista Social Club (2010) bio je da svih 10 (18) stvari na njemu počinju i završavaju se isto. Na Any Port in a Storm se to ponavlja(nje čuje) samo u tri numere. Ali i ostalih osam pobeđuju na tenderu za najomiljenije luzere godine.

Lični adut je pored već spomenutog "feel bad hita of the summer", himne indie pičvajza i bašti - Downtown, "it burned and hit the floor" elegija Wild Heart. Zapomaganje na nivou nekih emotivnijih "out of tune" momenata Mark E. Smitha. Doduše, jedno 50 godina mlađeg nego danas.

Zaključak: Nije jasno da li se Melburn preselio u Njujork ili obrnuto. Nije jasno kakva će da bude sudbina S&CW koje izdavačka kuća tokom ovog leta zasluženo promoviše i gura na velika zvona. Možda bi trebalo da poslušaju savet legendarnog gubitnika i "Heartbreakera" Richarda Hella: "In America losers are considered fools if they haven't played dirty enough. Winning justifies everything." ("I dreamed I was a Very Clean Tramp - An Autobiography").

Neka ovaj Craigov projekat, nazvan po Scottu (Jason Donovan) i Charlene (Kylie Minogue), glavnim junacima sapunice Neighbours, potraje bar još pet, šest sezona. Sa inače stroge recenzentove strane, sva (eventualno zabranjena) sredstva koja u toj borbi upotrebe, biće im unapred oproštena.



Komentari

  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 13.08.2013. 08.41.50
    Kako je prijatno ovo podsecanje za nas starije koji smo odrstali uz zvuke Jingle-Jangle gitarskog brit popa i onih bendova koji su promovisani uz sada vec zaboravljenu NME C-86 kompilaciju. Hvala recezentu za ovo muzicko osvezenje ! P.S. zaista se oseca uticaj grupe Go Betweens
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 13.08.2013. 14.57.49
    oseca se uticaj the Go Betweens, meni izuzetno precenjenog australijskog benda. za the Feelies nisam siguran, osim ako se ne misli na the Feelies ankon "Crazy Rhythms" sto meni nikad nije bio isti bend.
  • Gravatar for t7oetldguehdai.sd
    t7oetldguehdai.sd (gost) | 14.08.2013. 15.56.51
    Odlican album, cista 10ka. vrti mi se po ceo dan , u kombinaciji sa mikrofonsima i mount eerie...prija mi ...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.