Popboks - NOUVELLE VAGUE - Novotalasna nostalgija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.04.2006. 00:00 · 1

NOUVELLE VAGUE

Novotalasna nostalgija

Daleko od toga da je vrsta tišine unplugged postave Nouvelle Vague nešto što je predstavljalo prepreku: to je bilo nešto što podstiče asocijacije na Francusku, na šansone, na određeni senzualni štimung. Tu su kontrabas, akustična gitara, bubnjevi i sintisajzer koji zajedno zvuče svedeno i minimalistički, podstičući pitanje ne krije li se muzički upravo tu punk duh NV više nego u samom repertoaru

Miloš Trifunović

Gosti: Lira Vega
Mesto: Doma omladine Beograda, Pogon
Vreme: petak, 14. april 2006.
Produkcija: Refract Festival




Moram da priznam da mi je bilo iznenađujuće da jedan bend čiji ceo repertoar čine obrade new wave i punk klasika i čije ime retko ko ume da izgovori pravilno, a kamoli da zna šta u stvari znači („novi talas“ na francuskom, „bossa nova“ na portugalskom; što je, kako će se ispostaviti, važna simbolika), da uzrokuje toliko interesovanje kod domaće publike.
Ono čega mnogi nisu svesni, s obzirom da se muzika grupe Nouvelle Vague najviše sluša preko radija, na žurkama i u kafićima, je to koliko je u stvari ovo jedan kompletno osmišljen projekat iskusnih muzičara iza kog stoji neka vrsta koncepta.
NOUVELLE VAGUE
NOUVELLE VAGUE
Ukratko, bez obzira da li ste ih slušali ranije ili ne, valjalo bi pomenuti da su ovaj projekat inicirali Marc Collin i Olivier Libaux, ranije poznati po radu na filmskoj muzici, producentskom radu za druge bendove, solo projektima, pop bendovima, da bi, posle izvesnog vremena došli na ideju da naprave muzički projekat koji bi na bossa nova način tretirao poznate new wave i punk pesme.
Na takvu muzičku podlogu stavili su vokale mlađih francuskih pevačica, od kojih mnoge već iza sebe imaju iskustvo u muzici, neke su čak i singer/songwriterke. Kako njihove interpretacije pesama ne bi bile opterećene originalima i kako bi obrade mogle da žive svoj život, jedan od uslova je bio taj da pevaju samo one pesme koje nikada nisu čule. Za ovu priliku, za beogradski koncert angažovane su samo dve.
NOUVELLE VAGUE
NOUVELLE VAGUE
Koncertno veče su otvorili Lira Vega, domaće večite nade kojima ne nedostaje vlastiti izraz i stil i koji koncertno svakako deluju ubedljivo. Mogu da kažem da je to bio jedan od njihovih boljih nastupa, mada je bilo nezahvalno svirati pred publikom koja željno iščekuje Nouvelle Vague.
O njihovoj muzici, za koju tek treba smisliti odgovarajući opisni termin, može se reći da obiluje energijom ali i opuštenošću, nastup je podjednako zanimljivo gledati i zbog toga što se oseća kako muzičari daju sebe.
Iako zbog jedinstvenog pristupa vokalnom izvođenju nije baš mnogo jasno o čemu se tu radi, muzika i scenski nastup dosta govore i bez toga.
Osim ženskog vokala i određenog stepena šašavosti, Lira Vega i Nouvelle Vague nemaju mnogo toga zajedničkog. Možda se može još i reći da dolaze iz iste poluunderground klime, ali to je zapravo sve.
Još je nekako i neobično kada predgrupa emituje više decibela od glavne grupe, no izgleda da organizator nije mogao naći ništa što bi bilo tiše od Nouvelle Vague na domaćoj sceni.
NOUVELLE VAGUE
NOUVELLE VAGUE
Daleko od toga da je vrsta tišine unplugged postave Nouvelle Vague nešto što predstavlja prepreku, već je nešto što podstiče asocijacije na Francusku, na šansone, na određeni senzualni štimung. Tu su kontrabas, akustična gitara, bubnjevi i sintisajzer koji zajedno zvuče svedeno i minimalistički, podstičući pitanje ne krije li se muzički upravo tu punk duh Nouvelle Vague više nego u samom repertoaru.
Lukavo, vokalna interpretacija je prepuštena mladim Francuskinjama, čija naivnost zajedno sa koreografijom koja je više odglumljena nego stvarno proživljena, čini bitan faktor u recepciji njihove muzike.
NOUVELLE VAGUE
NOUVELLE VAGUE
Njihova muzika nudi dovoljno toga zanimljivog za one kojima je stalo samo da negde odu i da se zabave ostavljajući iza sebe svakodnevne brige. U odnosu na originale, pesme su lišene emocionalne težine i Love Will Tear Us Apart i In a Manner of Speaking sada zvuče kao pesme pogodne za razne proslave i lumpovanja do zore. Kakav god bio tekst pesme, ovakvu interpretaciju sigurno ne možete uzeti za ozbiljno.
Ali, setimo se, njima i jeste cilj da pesme dobiju nov kontekst i da ne budu čiste obrade. Nije reč ni o parodiranju ni o preslikavanju originala, već o pokušaju da koliko se može da jedan nov, poseban kvalitet pesmama, smeštanjem u jedan hedonistički okvir.
Too Drunk Too Fuck, jedna od uspelijih obrada ovde je propraćena koreografskim polivanjem piva pevačica između sebe ali i na publiku, tako izgleda pank teatar. Guns of Brixton, ta reggae punk pripovetka o opasnim momcima iz kraja, sada je opuštena, preteća i erotska u isto vreme u njihovoj interpretaciji.
Video koreografija je trajala tokom celog nastupa, dobro i profesionalno odrađena. Dve pevačice su svojim prisustvom na sceni dale događaju jedan dramski element pomoću svoje interakcije.
Komunikacija sa publikom je bila na dobrom nivou, što su izgleda pevačice uzele kao svoj ozbiljan zadatak. Čak su se potrudile da za ovu priliku nauče i par reči srpskog, ali ipak je mešavina francuskog i engleskog bila više u upotrebi.
Vazda nezasita domaća publika opet je prouzrokovala dva izlaska na bis. Posle sam čuo da je jedna od pevačica rekla posle nastupa o publici da nije normalna, naravno, u pozitivnom smislu.
NOUVELLE VAGUE NOUVELLE VAGUE
Za kraj, samo par opaski o tome da je tokom celog koncerta publika bila podeljena na one koje tokom celog koncerta pričaju i komentarišu do onih koji stoje uglavnom ispred bine, u euforičnom raspoloženju, dižu ruke u vis, pevaju, i bučno pozdravljaju bend.
Nekako se stekao utisak da su mnogi, iako je vladala velika pomama za kartama, na ovaj koncert ipak samo zato što su čuli da treba otići, ili su imali utisak da će svi otići, stvarajući jedan psihološki mehanizam koji je neke ljude primorao da dođu, a koji zapravo i nisu sigurni da li su zaista hteli da vide Nouvelle Vague.


Komentari

  • Gravatar for mala ana
    mala ana (gost) | 18.03.2008. 14.13.59
    oni su bili sjajni! i jako mi je krivo sto ih nisam mogla slusati i u domu omladine! skc ima grozno ozvucenje i organizatori bi mogli da porade na tome...za sad sam u fazonu da vise ne posecujem koncerte na tom mestu. i mislim na tom mestascetu su zamislili tliko ljudi i to za 1500 din. strasno...a kajzeri u areni...khm...ma daj!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji