Popboks - HOSTEL – Eli Roth - Film strave i društvenog užasa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 03.05.2006. 00:00

HOSTEL – Eli Roth

Film strave i društvenog užasa

Kao i Saw Australijanaca Wana i Whanella, i film Hostel filmskog entuzijaste i sakupljača Tesla-trivie Elia Rotha za početak ima problem u tome što nije horor

Pavle Simjanović

Ocena:
5
5/10

Scenario: Eli Roth
Uloge: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeljakova, Jan Vlasak, Jana Kaderabkova, Jennifer Lim, Rick Hoffman, Petr Janis
Producenti: Chris Briggs, Mike Fleiss, Eli Roth
Izvršni producenti: Scott Spiegel, Quentin Tarantino, Boaz Yakin
Žanr: horor
Trajanje: 95 min.
Proizvodnja: SAD, 2005.
Web: www.hostelfilm.com




HOSTEL – Eli Roth
Roth u prvoj polovini filma žanrovski luta praveći predugačak i relativno smislen komentar zapadnjačkih dvadesetogodišnjaka koji troše svoje vreme uslovne slobode od odrastanja na potpuno pogrešno istraživanje sveta koje se svodi na traganje za seksualno oslobođenim ženama. Potraga ih odvodi u slovačku provincijalnu varoš gde neko otima njihov soj u cilju zadovoljavanja svojih sadističko-patoloških potreba.
U drugoj polovini film se pretvara u triler sa nekih pola sata raznih potera, dok našeg junaka hvataju zlikovci, on beži, spasava devojku, sveti im se... Prilično aljkavo što se zanatsko-žanrovske strane tiče. Od Rotha se možda nije više moglo ni očekivati s obzirom na njegov prvenac Cabin Fever koji sa hororom potencijalno komunicira jedino kao nastavljač niza Fearless Vampire KillersEvil DeadBraindead, ali opet nekako nenamerno. Nije ni toliko loš pravi horor da bi bio zabavan trash, nije ni dovoljno organizovana eklektična postmodernistička zabava da bi se uopšte navodio u istoj rečenici sa Raimijevim malim remek-delom.
Sa druge strane, Hostel nudi materijal za raspravu o retardiranoj konzumentskoj kulturi novog milenijuma, podjednako u obe svoje polovine. Na psihološki sličan način naši junaci konzumiraju istočno-evropske prostitutke, sve vreme tražeći više, tražeći žene koje ne naplaćuju svoje usluge, tražeći bolje ribe. Ubice konzumiraju naše junake, tražeći sve veći oblik nasilja nad telom i dušom, stigavši do te tačke možda i sami počevši od običnog seksa sa prostitutkama. U oba slučaja radi se o uzimanju da bi se zadovoljili osnovni porivi i popunila ogromna unutrašnja praznina.
HOSTEL – Eli Roth
Što se tiče nekih indicija američkog straha od nepoznate Evrope tiče, one postoje ali nisu dominantne. Osim dva Amerikanca, naši junaci su i Islanđanin, Japanci... Ubice su svih nacionalnosti, uz jednog Amerikanca koji na kraju i ispriča njihovu filozofiju. U jednoj sceni filma, glavni junak preživi isključivo zahvaljujući poznavanju stranog jezika, što su sve elementi koji izjednačavaju tu agorafobičnu crtu koju film svakako poseduje.
Na kraju dolazimo do problema Saw/Hostel grane novog američkog horora koja od Argenta kao jednog od svojih uzora preuzima eksplicitno nasilje i za žanr opterećujuće trilerske mehanizme fabule, bez njegove nadograđujuće stilizacije, a od Japanaca (u filmu se u jednoj efektnoj epizodi pojavljuje Takashi Miike) neprezanje od cenzure/izbegavanje samocenzure.
Emociju straha zamenilo je jednostavno izazivanje gađenja, a na američki horor koji nas plaši nepoznatim, neobjašnjivim. Plašenje pogrešnim u ovoj generaciji autora još uvek se čeka.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi