Popboks - GENTLEMAN - Kraut Reggae [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 19.05.2006. 00:00 · 1

GENTLEMAN

Kraut Reggae

Uz sve tehničke i organizacione propuste (kašnjenje programa, povremeno nerazgovetan zvuk...) na koje su se ljudi u Beogradu, nažalost, već navikli, Gentleman je definitvno opravdao epitet najbitnijeg izvođača reggae muzike danas i pružio prisutnima noć za pamćenje

Vladimir Jovanović

Vreme: sreda, 17. maj 2006.
Mesto: Studentski kulturni centar
Produkcija: Interaktiv




...There are many kind of people! There are people who eat with You and drink with You! And then they turn You back! You know what we do with those people! WE PUT FIRE ON THEM!!!...



GENTLEMAN
Ovo je samo jedan od načina na koji je gospodin Otto Tielman, a.k.a. Gentleman, rođen u Nemačkoj, odrastao na Jamajci, uspostavljao kontakt sa gotovo svakim ko se našao na njegovom koncertu, najavljujući pesmu Rumors. Koncert koji je malo koga mogao da ostavi ravnodušnim održan je u okviru Gentlemanove evropske turneje pod nazivom More Confidience.
Skoro neviđena iskrenost (ili veoma dobra gluma) naterala je sve prisutne da se njišu uz emocijama veoma nabijene roots reggae ili dub deonice, da pokreću donje delove tela uz tvrđe raga momente, skakuću uz ska, ili da skaču do vedrog neba uz najsiroviju, najbuntovniju i najtvrđu pesmu u Gentlemanovom repertoaru Leave us alone. Gubitak glasa na pola koncerta govori u prilog trudu, ali da krenemo od početka.
GENTLEMAN
Prvo je pred početak koncerta Markus, menadžer turneje, izašao da najavi ono šta nas očekuje. Nabrajao je pesme na koje su fanovi burno reagovali, dok su na binu stupale Queens Tamika i Mamadi, prateći vokali Far East Band a, grupe koja prati Gentlemana. Nakon izvođenja dve njihove pesme čuo se Gentlemanov glas, ali se njegova figura još nije ukazivala.
Medley uvod, uz miris zelenih ilegalnih supstanci, momentalno je raširio ekstazu. Isto se dešavalo i svaki put kada bi Gentleman uzviknuo Pull Up!, što je bio znak za prekid, pa ponovno izvođenje pesme. Upravo je ovaj reggae soundsystem značajno doprineo da se Gentleman i Far East Band dva puta odazovu na bis.
Kako god, izlazak Gentlemana na binu bio je propraćen burnim aplauzima, urlicima oduševljenja i mnogobrojnim rukama u vazduhu.
GENTLEMAN
Tekstovi koji obrađuju standardne reggae teme (loše ljudske osobine, problem ratova, Jah, pobuna, Vavilon, ganjah...) kombinovani sa izuzetno profesionalnim (mada ne toliko angažovanim) sviranjem Far East Banda, te su specifičan vokal Gentlemana te večeri učinili čarobnim za ljubitelje kvalitetne muzike nezavisno od žanra.
Emocije koje su imale raspon od besa do onih vrsta tuge i sreće koje vas navode na plakanje uticale su na fanove verovatno jače nego išta do tada.
Momenat koji je sigurno izazvao najburnije reakcije posetilaca je kada je Gentleman zamenio reč Afrika sa Serbia u pesmi Superior.
GENTLEMAN
Vatru koju je Gentleman kasnije održavao i neprekidno rasplamsavao zapalili su svojom veoma zavidnom kolekcijom reggae ploča Trenchtown Rockers Soundsystem (Nemanjah i King Shone). Istu vatru su u klubu Akademija, posle koncerta, polako gasili soundsystemi Natty Strike iz Beograda i Pančeva i Active Rasta Selectors iz Skoplja na oficijelnom afterpartyju.
GENTLEMAN


Komentari

  • Gravatar for Mara
    Mara (gost) | 29.01.2008. 18.10.35
    Place mi se kad shvatim da u vreme odrzavanja ovog koncerta nisam ni slusala reggae. Ima na Youtube-u snimaka njegovih live izvodjenja... Nadam se da ce ponovo dolaziti u Srbiju :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji