Popboks - ČOVEK IZNUTRA (INSIDE MAN) – Spike Lee - Suština u detaljima [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.06.2006. 00:00

ČOVEK IZNUTRA (INSIDE MAN) – Spike Lee

Suština u detaljima

Lee je jednom definisao razliku između svojih i holivudskih likova konstatacijom da su njegovi stvarni, što je netačno i dobro je što je tako

Pavle Simjanović

Ocena:
7
7/10

Scenario: Russell Gewirtz
Uloge: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor  Producent: Brian Grazer
Direktor fotografije: Matthew Libatique (Pi, Rekvijem za san, Govornica, Gotika)
Trajanje: 129 minuta
Proizvodnja: SAD, 2006.
Žanr: triler




ČOVEK IZNUTRA (INSIDE MAN) – Spike Lee
Podžanr trilera, film o pljački banke je poput James Bonda – što celokupna evolucija života više odmiče, sve je besmisleniji. Scenarista Gewirtz, kome je Inside Man prvi film, i reditelj Lee, to su dobro razumeli. Svako na svoj način, oni ne smatraju ni sebe ni publiku za idiote, dok s druge strane odaju dužnu poštu jednoj odumirućoj filmskoj vrsti.
Znajući da će pitanje sve vreme biti „zašto se ova tema ponovo obrađuje?“, Gewirtz uvodi postepen i elegantan obrt kojim na zanatski sasvim korektan način rešava smisao postojanja filma. Kao primer atmosfere odnosa između pregovarača (Washington) i pljačkaša koji drži taoce (Owen) može se navesti konstatacija prvog: „Zašto tražiš autobus i avion? Gledao si Pasje popodne, znaš da to nikad ne uspe“. Dakle, svi sve znaju a obrt se čeka i dočeka, uz malu nedovršenost priče i, neobično, isforsiranu zaokruženost nekih nebitnih repova u istoj, što verovatno proizilazi iz pomenute nedovršenosti.
Spike Lee je, kroz filmove She’s Gotta Have It, Do The Right Thing, Malcolm X, He’s Got Game, 25th Hour, poput braće Coen postepeno sebe institucionalizovao i približio velikoj publici, velikim studijima i velikom novcu. Opet, slično kao braća Coen, koji od The Man Who Wasn’t There muče muku sa nedostatkom energije i problemom odabira teme, Lee od filma 25th Hour prolazi kroz svojevrsnu filmsku krizu srednjih godina iz koje će, čini se, izaći lakše i elegantnije, mestimično zahvaljujući woodyallenovskoj kompulzivnosti koja kad tad mora da ga vrati na pravi put.
ČOVEK IZNUTRA (INSIDE MAN) – Spike Lee
Lee je na planu forme izgradio svojevrstan stil koji ga prati i u najnovijem filmu pa tako, kao što De Palma ima svoj omiljeni split screen, Lee ima svoju vožnju lika na šinama, zajedno sa kamerom, koja nije samodovoljna i uvek je koristi u tačnom psihološkom trenutku. Što se tiče teme, Lee se uvek bavio svojim rasnim nasleđem, nekad potpuno gradeći film kao politički pamflet, nekad u smislu težine koja obogaćuje radnju, nekad samo kao ukras.
U slučaju filma Inside Man, samo ime producenta govori da tu neke velike subverzivnosti biti neće. Pa ipak, ne šteteći žanru filma, i napunivši priču scenama koje bi neki reditelj zanatlija štrihovao kao nebitne, Lee je ostao veran sebi. Inside Man je film Spike Leeja, sa punim pravom i uvažavanjem, kako bi Amerikanci rekli, respectively (mnogo više nego što je - Jodie Foster kriva za asocijaciju – Panic Room Fincherov). Gradeći mrežu epizodnih likova i epizodnih priča, Spike Lee je dao komentar američkog društva u aktuelnom trenutku mnogo snažnije, realnije i iskrenije nego što je to uradio Paul Haggis u sumnjivim oskarom nagrađenom Sudaru.
Lee je jednom definisao razliku između svojih i holivudskih likova konstatacijom da su njegovi stvarni što je netačno, i dobro je što je tako. Likovi Inside Man – a, kao i svih Leejevih filmova, su stvarni filmski junaci, veći od života a iz realnosti proizašli, te se lako mogu uklopiti u bilo koji žanr, u ovom slučaju, triler o pljački banke.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi