Popboks - U SUSRET FEST-u: “Buđenje iz mrtvih” Miloša Radivojevića - Posao obaviti “za groba” [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.02.2005. 00:00

U SUSRET FEST-u: “Buđenje iz mrtvih” Miloša Radivojevića

Posao obaviti “za groba”

Film je svedok jedne sahranjene generacije ovog podneblja, generacije koja bi mogla promeniti mnogo toga kad bi se vratila u život, ali…

Popboks

U SUSRET FEST-u: “Buđenje iz mrtvih” Miloša Radivojevića
U SUSRET FEST-u: “Buđenje iz mrtvih” Miloša Radivojevića
Posao obaviti “za groba”
Film je svedok jedne sahranjene generacije ovog podneblja, generacije koja bi mogla promeniti mnogo toga kad bi se vratila u život, ali...
Buđenje iz mrtvih je dvanaesti igrani film Miloša Radivojevića. Rađen je po scenariju reditelja, nastalog u kasnu jesen 2003 godine. Priča filma događa se na samom početku NATO bombardovanja, krajem marta 1999. u Beogradu i u malom gradu u unutrašnjosti Srbije. Četrdesetogodisnji Miki, neostvareni pisac, razočarani docent na Katedri za umetnost, obeshrabreni demokrata i otpušteni kolumnista tiražnih dnevnih novina, izlazi iz vlastitog groba i ulazi u vlastiti život. Obilazi svoju malu porodicu u Beogradu, starog, na smrt bolesnog oca u malom gradu u kome je rođen, prijatelje, ljubav iz mladosti, i kroz kontakte i priču sa njima oslobađa njih njihovih, a sebe vlastitih iluzija. Ono što nije uspeo za života pokušava da obavi za smrti tokom samo 48 časova; da na neki način post mortem spasi obraz vlastite sredine i plemena, ne misleći pritom mnogo o sopstvenom.
Čitav taj posao obavlja brzo, nespretno i prilično umazan mastilom i krvlju, ali sa čistom savešću bića koje se posle čitavog života oklevanja, kolebanja i sumnji opredelilo za akciju. Vraća se u vlastiti udobni, mirni, topli, sigurni grob da tu provede vreme preostalo do kraja jednog pogrešnog i opakog sveta.
Film Buđenje iz mrtvih je svedok jedne sahranjene generacije ovog podneblja, generacije koja bi mogla promeniti mnogo toga kad bi se vratila u život, ali...
Premijera: FEST, 2. mart.
O produkciji
Nakon desetogodišnjih uzaludnih pokušaja da jedan od svojih autorskih scenarija uključi u neku vrstu budžetskog finansiranja, Miloš Radivojević sa Svetozarem Cvetkovićem i grupom saradnika, prijatelja i umetnika pokreće inicijativu na individualnom i autorskom planu koja omogućava realizaciju filma Buđenje iz mrtvih, a koja se identifikuje pod imenom „Testament filmS“. Kao koproducenti ulaze Prefiso d.o.o.; Concept Films i aatalanta Ljubljana. Film je snimljen tokom februara i marta 2004 godine na lokacijama u Beogradu, Kovilju, na obali Dunava, zrenjaninskom putu... Montiran je tokom leta i jeseni iste godine da bi kopija bila završena u laboratoriji u Budimpešti početkom decembra 2004.
Iza kamere
Scenario i režija - Miloš Radivojević: Godine 1966. diplomirao na katedri za filmsku režiju na beogradskoj Akademiji dramskih umetnosti i to na prvoj klasi reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Dobitnik je Zlatnog lava u Veneciji i Bronzane palme u Valensiji i mnogih drugih značajnih priznanja u zemlji i u inostranstvu. Ovo je njegov 12-ti film. Živi u Beogradu i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti.
Direktor fotografije - Radoslav Vladić: Uz reditelja i art direktora, Nemanju Petrovića, odlučio se nakon velikog broja izvrsno snimljenih dela za fotografiju čudne fakture koja tokom filma gubi svoju „boju“ da bi joj se pri kraju sa razlogom „vratila“.
Muzika - Kornelije Kovač: Nakon tridesetogodišnje saradnje sa Radivojevićem, isprobava do sad ne istražene motive svoje filmske muzike prateći i na taj način s razlogom košmarne rediteljeve želje da se obračuna svojim delom, ne samo sa sredinom, nama samima, već, pre svega, sa samim sobom kako to i glavni „junak“ ovog filma čini.
Ispred kamere
Podelu čine glumci čije je opredelenje ka autorskom filmu predstavljalo razlog zbog kojeg se reditelj za njih i odlučio – Ljuba Tadić, Anita Mančić, Tihomir Stanić, Svetislav Goncić, Aleksandra Janković, Ana Franić, Nenad Ćirić i po prvi put, kao producent i protagonista, Svetozar Cvetković.
Svetozar Cvetković: Rođen u Beogradu. Diplomirao je 1980. godine na Fakultetu dramskih umetnosti. Iste godine je postao član Ateljea 212, gde radi i danas, kao glumac i upravnik. U međuvremenu je radio sa različitim kompanijama i pozorištima iz Zagreba, Novog Sada, Maribora… Igrao je u 53 filma, TV serijama, TV dramama. Nagrađivan je za svoj doprinos,kako na filmu, tako i u pozorištu.
Ljuba Tadić: Jedan od najvećih glumaca srpskog glumišta. Rođen je 31. maja 1929. godine u Uroševcu. Od 50-tih godina prošlog veka ostvario oko 160 filmskih, pozorišnih i TV uloga.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi