Popboks - FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen) - Lost In Supermarket [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.02.2005. 00:00

FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen)

Lost In Supermarket

Provokativan film o reklamnoj industriji, medijskoj manipulaciji i potrošačkom životu u Češkoj, zemlji koja po broju stanovnika ima najviše hipermarketa u Evropi

Popboks

FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen)
FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen)
Lost In Supermarket
Provokativan film o reklamnoj industriji, medijskoj manipulaciji i potrošačkom životu u Češkoj, zemlji koja po broju stanovnika ima najviše hipermarketa u Evropi
scenario i režija: Filip Remunda, Vit Klusák
uloge: građani Češke
producenti: Hypermarket Film LTD
žanr: dokumentarni
trajanje: 87’
proizvodnja: Češka, 2004
svetska premijera: 31 May 2004
festivali i nagrade: 2004 - Lokarno, Kopenhagen, London, Valjadolid, Arhus, Prag - najbolji film, Ljubljana, Roterdam
zvanični web: www.ceskysen.cz
Film prati reklamnu kampanju za novi, ali lažni, megamarket koji obećava svojim mušterijama najbolje proizvode po najpovoljnijim cenama. Pred našim očima reditelji se pretvaraju u mlade, perspektivne menadžere u skupim odelima, koji nas postepeno vode do velikog otvaranja lažnog raja. Uspevaju da organizuju obimnu kampanju. Istovremeno nam otkrivaju prirodu potrošačkog društva i manipulativne moći medija. Sve one koji poveruju reklami čeka neprijatno iznenađenje.
FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen)
Češki san je provokativan film o reklamnoj industriji, medijskoj manipulaciji i potrošačkom životu u Češkoj, zemlji koja po broju stanovnika ima najviše hipermarketa u Evropi.
Autori su se za potrebe svog diplomskog filma predstavljali kao biznismeni, te su vodili kampanju za otvaranje fiktivnog trgovačkog centra Češki san.
Kritika o filmu:
  • "An original, cheeky treatise on capitalism, with more than a whiff of exploitation..." - Eddie Cockrell, Variety
  • "It may well be the funniest European film of the year" - Economist
  • "This year's Karlovy Vary offered solid fare with few revelations, perhaps closest was Czech Dream..." - Dan Fainaru, Screen International
  • "This year's best Czech film was the unclassifiable "documentary" Czech Dream" - Peter Hames, Sight & Sound
  • "The best doc - Czech Dream, a stunt film that would make Michael Moore and Morgan Spurlock proud" - Wendy Mitchell - WIRE
  • "Czech Dream (the film and the concept) is an ingenious affair" – Guardian
Ovaj osamdesetsedmominutni dokumentarac nastao je posle dvonedeljne “totalne kampanje” za otvaranje novog hipermarketa van Praga nazvanog Češki san. Proizvedeno je 200.000 flajera, postavljeno 400 svetlećih bilborda, sačinjen TV spot u kome hor od 50 mališna peva pop pesmu Češki san. "Nemojte doći", "Nemojte obraćati pažnju", "Ne uznemiravajte se" "Ne trošite", bili su samo neki od slogana na koje se odazvalo svih 5.000 Pražana. Pošto je presečena crvena vrpca pohrlili su ka vratima hipermarketa. San se raspršio jer marketa nigde nije bilo. Kakve su bile reakcije, treba videti u ovom filmu, koji, po rečima autora, govori o manipulativnoj moći medija i advertajzinga koji danas obrću i okreću svet. U Češkoj - kažu tamošnji novinari, neverovatno je lako izmanipulisati ljude. "Ako neko uspe ovako da izmanipuliše 5.000 ljudi, nije li to dovoljan uzorak koji govori da je to mogućno uraditi i sa svih 11 miliona Čeha, koliko ih danas živi u Češkoj".
FESTOVA PREMIJERA - Češki san (Český Sen)
Zamisao Češkog sna nije kritička ili objektivna analiza stvarnosti, nego propitivanje načela reklamne industrije. Film beleži stvaranje i uticaj reklamne kampanje koja gradi iluziju stvarnog trgovačkog centra skupljajući informacije o mogućim kupcima, procenjujući njihovo ponašanje, materijalno stanje, želje i očekivanja. Ključno mesto cele te priče, dakle, upravo je reklamna
Video:
kampanja koju je besplatno izradila jedna od najpoznatijih čeških agencija kao najbolju reklamu za svoj rad - u kratkom roku uspešno prodati/izreklamirati potpuno fiktivnu ideju. Najveći problem s kojim se agencija suočavala jest osmišljavanje slogana koji ne smeju da budu lažni, ali mogu da izostave osnovne informacije, pa je koristeći se jeftinom obrnutom psihologijom, naslove formulisala rečima: nemojte doći na veliko otvaranje trgovačkog centra Češki san, ne gurajte se u redovima, ne trošite svoj novac...
Iz toga, na kraju, proizlazi zanimljiva stavka koja u neku ruku i oslobađa krivce od odgovornosti za savremenu hiperkonzumaciju, a time nudi mogući odgovor na staru moralnu dilemu – da li je prećutkivanje istine - laž?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi