Popboks - U POTRAZI ZA NEDOĐIJOM (FINDING NEVERLAND) – Marc Forster - Pronađeni raj [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.03.2005. 00:00

U POTRAZI ZA NEDOĐIJOM (FINDING NEVERLAND) – Marc Forster

Pronađeni raj

Jedina konačna verzija priče o Petru Panu je ona o J. M. Barrieu, i pomalo iznenađujuće, filmadžije su ovoga puta uspeli iz prve. Film Marca Forstera jeste ta priča

Miloš Cvetković

Ocena:
8
scenario: David Magee
uloge: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman, Freddie Highmore
producenti: Nellie Bellflower, Richard N. Gladstein
žanr: drama
trajanje: 106 min.
proizvodnja: SAD, 2004.
svetska premijera: 4. septembar 2004.
zvanični web:
http://www.miramax.com/findingneverland/
fotografije: IMDB
trejleri: IMDB
muzika iz filma: Amazon
Posle mnoštva filmova više ili manje inspirisanih njegovim najpoznatijim delom, na red je došla i filmska priča o autoru lično: Jamesu M. Barrieu, za one koji to ne znaju, dramskom piscu i autoru jednog od najčuvenijih dela za decu (veliku i malu) Petra Pana. Poslednja za sada adaptacija Berrievog teksta snimljena je pre nepune dve godine u režiji P. J. Hogana i predstavlja dobru uvertiru u biografsku priču Marca Forstera u filmu U potrazi za Nedođijom.
U POTRAZI ZA NEDOĐIJOM  (FINDING NEVERLAND) – Marc Forster
Još od Diznijeve animacije iz 1953., preko Spilbergove vizije u filmu Kuka gde on ne uspeva da dovoljno utiša sebe kao autora ne bi li duh Barrieve priče došao do izražaja, pa preko pomenute Hoganove verzije koja premda u tretmanu pojedinih likova pravi zanimljiv i pozitivan iskorak naročito u odnosu na Spilberga ostaje odviše stilizovana i nekako čudno sladunjava, još uvek se čekala ona definitivna verzija priče o dečaku koji ne želi da odraste. Jedina konačna verzija priče o Petru Panu je ona o J. M. Barrieu, i pomalo iznenađujuće, filmadžije su ovoga puta uspeli iz prve. Film Marca Forstera jeste ta priča.
U POTRAZI ZA NEDOĐIJOM  (FINDING NEVERLAND) – Marc Forster
Zanimljiv je pristup gde se autori odlučuju da izdvoje tek jedan segment iz života Barriea, onaj prelomni svakako, sa opravdano ambicioznom težnjom da kroz taj maleni vremenski isečak definišu sliku o Barrieu kroz nastanak njegovog kapitalnog dela. Forster ovde čini ono što drugi pre njega nisu. Minimalističkom režijom i stavljanjem fokusa na besprekornog Deppa u ulozi Barriea, dovoljno se distancira od filma kako ne bi sopstvenim senzibilitetom ugušio inicijalni tekst, ali ne do te mere da gubi kontrolu nad materijalom. Naprotiv, veština kojom je Forster uspeo da uskladi osnovne niti priče koje po svojoj prirodi stalno prete da pređu u patetiku ali se to nikada ne dešava, zadivljujuća je.
Uz minimum pažljivo naglašenih detalja U potrazi za Nedođijom ostavlja snažan utisak, emocionalnu impresiju koja je teško prepričljiva i ne previše zahvalna za analizu. Suptilan i u svakom pogledu odličan, ovo je film čiji se duh kao i vreme provedeno u gledanju istog najbolje može dočarati rečima samog J. M. Barriea koji je jednom prilikom izjavio: You must have been warned against letting the golden hours slip by. Yes, but some of them are golden only because we let them slip.
8/10



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi