Popboks - ZMIJE U AVIONU (SNAKES ON A PLANE) – David R. Ellis - Naslov sve govori [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.10.2006. 00:00

ZMIJE U AVIONU (SNAKES ON A PLANE) – David R. Ellis

Naslov sve govori

Glupav gotovo koliko je i zabavan, Zmije u avionu nešto je između internet-fenomena i marketinškog eksperimenta; nedorečen pokušaj da se plitkom eksploatacijskom filmu podari doza ironije i samosvesti, a fanovima žanrovskog filma pitak koncentrat bioskopskog eskapizma, neopterećen “viškom” značenja

Miloš Cvetković

Ocena:
6
6/10

Scenario: John Heffernan, Sebastian Gutierrez
Uloge: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Rachel Blanchard, Nathan Phillips, Flex Alexander, Elsa Pataky
Žanr: horor/komedija/akcija
Proizvodnja: SAD, 2006.
Trajanje: 105 minuta
Zvanični web: www.snakesonaplane.com




ZMIJE U AVIONU (SNAKES ON A PLANE)
Anaconda , Anacondas, Boa, Python, Boa vs. Python, King Cobra, Komodo vs. Cobra, Snake King... Spisku nema kraja. I sve ovo su, uz izuzetak Anakonde i Anakondi, primerci koji su ugmizali direktno u DVD vode – nevešto skrpljene skupine piksela koje gutaju loše glumce na radost gomile zaludnika koji se zabavljaju uz ovakve, hm, filmove. Zato je fenomen Zmija u avionu zanimljiv i kao slučaj za sebe, tema o kojoj je interesantno polemisati i bez gledanja pomenutog filma, koji je postao kultni i pre nego što je snimljen.
Gledanje ovog filma na velikom platnu pruža poseban ugođaj na granici svesne mistifikacije, iluzije da se prisustvuje nečem specijalnom (nešto poput projekcije Vampira na Cinemaniji 1998. kada je čitava sala spontano aplaudirala na svaki pomen imena Johna Carpentera tokom najavne špice). A, u stvari, reč je o tek nešto ispoliranijem i za bioskop malko nabudženijem b-filmu, zanatski vešto vođenom od strane Davida R. Ellisa (premda nikako onako posvećenički i minuciozno kao u Final Destination 2), koji isporučuje ono što u samom naslovu prostodušno obećava – Zmije u avionu. Iskreno, zar ste očekivali više od toga?
ZMIJE U AVIONU (SNAKES ON A PLANE)
Istorijat Zmija u avionu je priča za sebe, još od podatka da je Samuel L. Jackson pristao da igra u filmu samo na osnovu naslova... U međuvremenu, fanovski sajtovi usijali su se od posećenosti, a fanovski trejleri već su bili zgotovljeni kada su producenti shvatili da imaju problem i da moraju nekako da zadovolje želje gledalaca. Krenulo se u dosnimavanja. Naravno da su i nerealna očekivanja fanova učinila svoje, ali pošto se kultni filmovi ne prave po receptu, ubačene scene, premda daju preko potreban začin, povremeno deluju upravo tako ubačeno; deo naknadne pameti da se pronađe kompromis između studijskog i fanovskog filma, gde je nekako najviše stradao onaj autorski. Pa ipak, iako je ovo najslabiji, rediteljski najmanje uzbudljiv i osmišljen, Ellisov film, on i ovde uspeva da demonstrira umeće u kreiranju nepretenciozne bioskopske zabave. Koncepcijski, Zmije u avionu se sasvim lepo nadovezuje na Final Destination 2 i Cellular, koji su ipak bolji, dorečeni i kompaktniji filmovi.
Stvari koje treba imati na umu ukoliko putujete sa zmijama u avionu:
  • 1) Uzdržite se od seksa u toaletu tokom leta, ne postoji tako nešto kao što je siguran seks uz zmije u avionu.
  • 2) U stvari, uzdržite se od bilo kakvog korišćenja toaleta tokom leta;
  • 3) Metoda preplavljivanja nije najuspešnija za lečenje ofidiofobije, posebno kada ste u avionu;
  • 4) Ako ste arogantni poslovni čovek s britanskim akcentom, onda stvarno tražite đavola;
  • 5) Ako vam je ovo poslednji let avionom, ne izazivajte sudbinu i zadržite taj podatak za sebe;
  • 6) Nikako ne hranite anakonde sitnim krznenim životinjama, to će im samo otvoriti apetit za glavno jelo;
  • 7) Kada vam dosadi ručno šamaranje i gaženje pomahnitalih gmizavaca, jednostavno razbijte par prozora i dekompresija će rešiti ostalo (možda ispadne i koji putnik, ali šta da se radi);
  • 8) U ključnom trenutku zaurlajte: I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!

I na kraju, sve se opet vraća tamo gde je i počelo, na opskurna DVD izdanja jeftinih eksploatacija koje, ma koliko to čudno zvučalo, imaju svog šarma. Kompanija Asylum, specijalizovana za ne tako suptilne plagijate velikih hitova (TheDa Vinci Treasure, King of the Lost World itd.) u rekordnom roku je ponudila Zmije u vozu.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi