Popboks - THE GRANDMOTHERS U SKC-u - Najbolji bend koji niste videli u životu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.11.2006. 00:00

THE GRANDMOTHERS U SKC-u

Najbolji bend koji niste videli u životu

Autor jedine biografije o Franku Zappi na našim jezicima, specijalno za Popboks opisao je svoj doživljaj koncerta ljudi koji su pre 30-40 godina pratili junaka njegove knjige „Muzika je najbolja“

Dejan Cukić






Ovaj prevod naslova jednog od koncertnih zapisa poslednje turneje Velikog Maestra muzike 20. veka, Franka Zappe, može poslužiti kao savršen refren za svakog od stotinak srećnika koji su sinoć u maloj sali SKC-a prisustvovali nastupu postave zvane The Grandmothers, kada ovaj događaj budu prepričavali svojim neopravdano odsutnim poznanicima.
THE GRANDMOTHERS U SKC-u - pogledajte sliku u punoj veličini
Legendarni članovi raznih postava Zappinog sastava The Mothers Of Invention, basista Roy Estrada, klavijaturista Don Preston i pevač i saksofonista Napoleon Murphy Brock, uz pomoć sjajnog bubnjara i pevača Christophera Garcie i „našeg čoveka u LA“, gitariste Miroslava Tadića, proveli su nas kroz deo čudesnog lavirinta koji čine Zappina muzika i njegov neponovljivo duhoviti Konceptualni Kontunuitet.
Moćna scenska i pevačka pojava crnog Napoleona uslovila je da centralni deo repertoara čine pesme iz perioda kada je on bio deo Mothers ansambla (u prevodu, albumi Roxy & Elsewhere i One Size Fits All), ali su i nova čitanja bisera sa prvih albuma iz 60-ih godina, uz specifični duh i zvuk ličnosti i instrumenata Prestona i Estrade, lako uspostavljala emotivnu vezu sa, očigledno, naslušanim i informisanim auditorijumom.
THE GRANDMOTHERS U SKC-u - pogledajte sliku u punoj veličini
Posle sinoćnjeg koncerta postalo je mnogo jasnije zašto je Frank sredinom 70-ih, kada se ponovo rastao sa Estradom i Brokom, prestao da svoju grupu zove The Mothers i nastavio u pratnji mnogobrojnih i mnogoljudnih mladalačkih postava Zappa benda. Njihova tehnički savršena preciznost u službi Zappinog neumornog stvaralaštva nastavila je da fascinira, ali noćas, uz pomoć trojice veselih šezdeset-i-kusur-godišnjaka i dvojice savršeno regrutovanih pomoćnika, mnogi od nas su se ponovo prisetili zašto su se uopšte zakačili za čaroliju brkatog genija.
THE GRANDMOTHERS U SKC-u - pogledajte sliku u punoj veličini
Kao kada se posle godina konzumiranja flaširanih proizvoda, napijete vode na samom izvoru.
Nezaboravno.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji