Popboks - ŠTA IMA ROKERI (Wassup Rockers) - Larry Clark - Sedmorica mladih [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.12.2006. 00:00

ŠTA IMA ROKERI (Wassup Rockers) - Larry Clark

Sedmorica mladih

Leri Klark je konačno pronašao grupu tinejdžera sa kojima biste poželeli da se upoznate. Šteta što, osim infantilnog oduševljenja njihovom pojavom i pukog plasiranja tzv. pronađenog objekta, u filmu Šta ima rokeri, nema baš nikakvu ideju šta bi sa njima

Kristina Đuković

Ocena:
4
4/10

Scenario: Larry Clark
Uloge: Jonathan Velasquez, Francisco Pedrasa, Milton Velasquez, Yunior Usualdo Panameno, Eddie Velasquez, Luis Rojas-Salgado, Carlos Velasco, Iris Zelaya, Ashley Maldonado
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 111 min
Proizvodnja: 2005.
Zvanični sajt: www.wassuprockers.net




ŠTA IMA ROKERI (Wassup Rockers) - Larry Clark
Sudeći po Klarkovim izjavama, ideja za film Šta ima rokeri nastala je nakon njegovog susreta sa grupom latinoameričkih tinejdžera skejtera u južnom LA-u. Ti isti dečaci, njih sedmorica, dobili su glavne uloge u filmu zadržavši svoja imena, međusobne odnose i ponašanje. Sa snimanjem se navodno krenulo na osnovu krokija, a na naturščicima je bilo da budu ono što jesu. Sve se ovo vidi u filmu, i to mahom na negativan način.
Slično prvom Klarkovom filmu Deca, radnja obuhvata 24 sata iz života odabranog uzorka tinejdžera, samo bez dramskog obruča poput potrage Kloe Sevinji za dečakom koji joj je preneo sidu. U ovom slučaju, prva polovina filma je dokumentarac u kom upoznajemo sedmočlanu ekipu i njihov komšiluk, dok druga u kojoj Klark vodi grupu na ekskurziju po Beverli Hilsu da vidi kako će da se snađu, prelazi u usiljeno grotesknu riba izvan vode komediju.
Problem oba dela filma je što počiva na tzv. pronađenom objektu i izlaganju njegovih odlika i specifičnosti, a da pri tom ni u jednom momentu ne mrda dalje od pukog Klarkovog oduševljenja što je pronašao taj objekat i što je ovaj specifičan. A koji nije?
Kao i svaka druga grupa ljudi, ovi dečaci su specifični po sebi, imaju svoje međusobne odnose, interne pošalice i nadimke, specifičan imidž i status u komšiluku. Neprestanim navođenjem dečaka da obilaze one delove komšiluka gde će da naiđu na druge, od njih različite grupe tinejdžera, npr. Afroamerikance koji slušaju hip-hop i nose široku odeću (dok odabrani uzorak nosi uske pantalone) i vežu dredove (dok odabrani uzorak pušta kosu i ne pere je), Klark samo pokazuje da su eto oni specifični i različiti.
Besmislenost snimanja pukog bitisanja grupe dečaka kojima je pritom rečeno da budu ono što jesu i koji ukrućeno pokušavaju to da postignu jer su snimani, pa non-stop ponavljaju da su iz geta, te da ih drugi zovu „rokerima“, a onda duge deonice njihove vožnje skejtbordovima uz punk muziku u pozadini, puka je konstatacija da tamo negde živi neko takav. I sve vreme se pitate, šta s tim?
ŠTA IMA ROKERI (Wassup Rockers) - Larry Clark
Kao da je i sam osetio da nije dovoljno što je sam oduševljen ovim klincima, te da treba nekako jače pokazati zašto su oni uopšte u filmu, Klark odlučuje da u drugom delu filma, povede decu u Beverli Hils, ne bi li jače poentirao koliko su oni drugačiji od ostalih. U sklopu sa prethodnim delom u stilu kućnog video snimka, ova ekskurzija u drugi kraj grada sa njegovim groteskno iščašenim stanovnicima, liči na neku vrstu eksperimenta: upoznali smo uzorak, a sada da vidimo kako reaguje na ovo.
Da dečacima uopšte nije jasno zašto im čika Klark traži da preskaču tuđe ograde i upadaju na izrežirane i odglumljene freak-show događaje poput gej zabave, pijane bahanalije plastičnim operacijama deformisane bogatašice i pred nišan puške nekoga ko bi mogao biti Čarlton Heston, dovoljno svedoči radikalni pad u glumi naturščika.
Izvesna stidljivost sa kojom u prvom delu otkrivaju ko su, šta rade i kako se snalaze, u drugom delu se pokazuje kao potpuno glumačko neumeće. Replike kojima izražavaju strah ili čuđenje što je jedan od njihovih upravo ustreljen, unezverena gestikulacija i jurnjava u scenama koje Klark hardcore muzikom pokušava da napravi edgey bekstvima iz pakla Beverli Hilsa na tragu Ratnika, nesuvisli su i izveštačeno smešni.
E, sad, tu ima nekih (uključujući i samog Klarka) koji tvrde da je film kritički nastrojen, da nosi društveni komentar il šta već. Međutim, problem je što Klark očigledno ne poseduje ni zrnce empatije sa dečacima da bi se to u filmu postiglo i osetilo i da bi se Klark makao sa pukog infantilnog oduševljenja činjenicom da je pronašao kul sedmoricu mladih. Film valja pogledati makar zbog muzike za koju se kaže da je delo lokalnih demo bendova i koja uopšte ne zvuči loše.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi