Popboks - DRVENO MORE (THE WOODEN SEA) - Jonathan Carroll - Plivač kroz maštu okeana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 10.03.2005. 00:00

DRVENO MORE (THE WOODEN SEA) - Jonathan Carroll

Plivač kroz maštu okeana

Radnja koja na početku liči na onu iz serije Gradić Pejton pretvara se u vrtoglavu vožnju, kako kroz žanrovsku literaturu (fantastika, fentezi, horor...) tako i kroz literaturu glavnog toka, sve vreme držeći nivo pripovedanja na nivou koji može postići vrlo malo pisaca u modernoj književnosti

Branislav Predojević

Jonathan Carroll
Autor:
Jonathan Carroll je rođen 26. januara u Njujorku. Diplomirao je na univerzitetu Rudžers a magistrirao na Virdžiniji, gde je predavao kao profesor engleskog jezika. Godine 1980. objavljuje prvu knjigu Zemlja smeha, a zatim Glas naše senke, Mesečeve kosti, Snivati u plamenu, Dete sa druge strane neba, Ispred psećeg muzeja... Osim što kritičari ne mogu da svrstaju ni u jedan žanr, uz publiku ga kao svog omiljenog pisca ističu imena poput Stephena Kinga, Neila Gaimana ili Tomasa Harrisa. Danas živi u Beču.
Kako se vesla kroz drveno more - jedno je od pitanja koje se postavlja Franniu McCabu, glavnom junaku Drvenog mora (The Wooden Sea), novog romana američkog pisca Jonathana Carolla. Odgovor je jednostavan, iako McCabu treba čitava knjiga i cena sopstvenog života da dođe do njega. Kroz Drveno more vesla se maštom - isti je slučaj sa pisanjem i čitanjem ove knjige. Ako ne verujete u snagu mašte, ne treba da čitate ovu, a ni bilo koju drugu Kerolovu knjigu.
Frannie McCabe je na prvi pogled običan šerif u malom američkom gradiću po imenu Ždralov Vidikovac, živi u sretnom braku (sa drugom ženom), podiže pastorku i brine o rešavanju sitnih gradskih problema. Iznenada u njegov život, tj. kancelariju ulazi tronožni jednooki pitbul po imenu Stari Dobrica koji nedugo zatim i ugine u njoj, on ga sahranjuje, ali onda leš psa nalazi u prtljažniku svog automobila. Posećuje ga njegova tinejdžerska verzija, a misteriozni stranci obojici postavljaju čudnovat zadatak. Bizarne stvari u njegovom životu i okruženju nižu se jedna za drugom, odlazi u budućnost i sebe vidi kao 74-godišnjeg starca, doživljava sopstvenu smrt. A da stvar bude bolja to je tek početak avanture u koju, osim njega i njegove tinejdžerske verzije, bivaju upleteni i McCabovi prijatelji, supruga, pastorka i ostali stanovnici njegovog gradića...
Radnja koja na početku liči na onu iz serije Gradić Pejton, pretvara se u vrtoglavu vožnju kako kroz žanrovsku literaturu (fantastika, fentezi, horor...) tako i kroz literaturu glavnog toka, sve vreme držeći nivo pripovedanja na nivou koji može postići vrlo malo pisaca u modernoj književnosti. Carroll je jednostavno tip za koga pravila pisanja ne postoje, on sam ih određuje.
“Dok sam bio dete nisu me interesovale ni knjige ni umetnost. Izabrao sam da budem maloletni delinkvent! I to su moji uticaji: profesionalno rvanje, sakupljanje autograma, rock muzika, 42.000 miliona sati televizije, devojke...”, rekao je jednom prilikom.
Onda je jasno zašto se radnja Drvenog mora, romana o kosmičkom stvaranju i svrsi univerzuma uopšte (ovo je ozbiljno!?), odvija u američkoj vukojebini. I zašto je glavni lik sredovečni šerif sklon preispitivanju sopstvenog života i popravljanja sveta? Mašta je, rekli smo već, čudo. Ako to smatrate normalnim, ostaje vam da uživate u ovoj i u drugim Carrollovim knjigama.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige