Popboks - LUDA NOĆ U MUZEJU (Night At The Museum) – Shawn Levy - Teddy, Just Shut Up And Kiss The Girl! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.01.2007. 00:00

LUDA NOĆ U MUZEJU (Night At The Museum) – Shawn Levy

Teddy, Just Shut Up And Kiss The Girl!

Ove godine smo ostali uskraćeni za filmske diverzije i revizije Božića (Nevaljali Deda Mraz, Kako je Grinič ukrao Božić) i mračne snimake Deda Mraza iz donjeg rakursa (Polar Ekspres). Iako se tematski ne dotiče Božića, Luda noć u muzeju, uspešno podilazi porodičnoj, euforičnoj i pozitivnomislećoj usmerenosti ovog praznika

Kristina Đuković

Ocena:
5
5/10

Scenario: Ben Garant, Thomas Lennon, po romanu Milana Trenca
Uloge: Ben Stiller, Carla Gugino, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Bill Cobbs, Jake Cherry, Ricky Gervais, Robin Williams, Owen Wilson, Kim Raver, Patrick Gallagher, Rami Malek, Steve Coogan, Mizuo Peck
Žanr: komedija
Trajanje: 110 min
Proizvodnja: 2006.
Web: www.nightatthemuseum.com




LUDA NOĆ U MUZEJU (Night At The Museum) – Shawn Levy
Luda noć u muzeju najvećim delom računa na primamljivost koncepta koji i stoji u prvom planu najava i trejlera: eksponati Prirodnjačkom muzeja u Njujorku preko noći oživljavaju stvarajući pakao novom noćnom čuvaru. Samo prisustvo lavova, majmuna, slonova, Kristofera Kolumba, Teodora Ruzvelta, Atile, kauboja, rimskih legija, neandertalaca i skulpture sa Uskršnjeg ostrva na jednom mestu je po sebi uvrnuta slika koja unapred stvara osmeh na licu svakom ljubitelju crossover priča koje prkose istorijskom kontinuitetu promišljenijim ili potpuno besramnim pripovedačkim NLO otmicama vremenski udaljenih ličnosti sučeljavajući ih i udružujući u hipertekstualne zaplete. U rasponu od čisto anarhičnog i infantilnog prepada na istoriju kao na prodavnicu igračaka (Bill & Ted's Excellent Adventure) do intelektualno uzbudljivih kombinatorika ličnosti, njihovih nazora i epoha (S vremena na vreme), veliki je, a autori Lude noći u muzeju svesno biraju da ostanu na prvom programu ove razrađene formule, crpeći smeh iz same činjenice što je istorijski šarena ekipa živa i nestašna.
Tokom tri noći koliko traje borba noćnog čuvara (Ben Stiller) da ovlada situacijom u muzeju, oživljeni eksponati uglavnom tvore nedefinisanu anarhiju i jurnjavu, bez truda da se formira nekakav kontinuitet u interakcijama istorijskih ličnosti ili njihovog odnosa prema čuvaru. Životinje su, izuzev majmuna koji još i ima specifičan doprinos i ulogu u sveopštem haosu (sklonost ka krađi, infantilnim zvrčkama i stvaranju slepstik situacija), uglavnom vizuelna atrakcija koja povremeno pričepi glavnog junaka. Izuzev suludog rata koji vode minijaturni Rimljani i kauboji postavljeni na susedna izložbena mesta muzeja, ostali ljudski eksponati (Atila, Kristofer Kolumbo, neandertalci) uglavnom su deo sveopšte gungule bez kontinuiranih interakcija, povremeno angažovani u pojedinačnim tačkama i skečevima. Naizgled jedina ličnost koja uspostavlja konkretan odnos sa noćnim čuvarem, Teodor Ruzvelt (Robin Williams), isforsiran je kao pasivni mentor, glasnogovornik organizacija-odgovornost- istrajnost mantre, dok je njegova zaljubljenost u Indijanku iz susednog izloga, nakon beskrajnog odlaganja, ispuštena.
LUDA NOĆ U MUZEJU (Night At The Museum) – Shawn Levy
Kao način da se noćnim vratolomijama sa oživljenim eksponatima da „viši smisao“ i nekakav civilizacijski okvir, a sve u skladu sa prazničnim kontekstom premijere i porodičnom orijentisanošću Božića, film je zašećeren porodičnom dramom glavnog junaka koja je ujedno najslabiji deo filma. Priča o ocu koji, zabrinut zbog upozorenja svoje bivše žene da je neprestani izvor razočaranja za svog sina, prihvata posao noćnog čuvara muzeja ne bi li dokazao svom mladuncu da je zrela i odgovorna osoba, u filmu je tretirana kao nužno zlo, pa je i gledalac doživljava kao neku vrstu praznične dobrotvorne donacije ili poreske takse na urnebesnu komediju: ako želite da vam se glavni junak juri sa majmunom po muzeju na Božić, dajte da to radi jer bi inače izgubio njegov sin mislio da je luzer (doduše, i nas preko puževa edukuju za koga da glasamo). Da je zadah već iritantne struje komedija o umeću roditeljstva, od kojih je za jedan (Što više to bolje) zaslužan i Shawn Levy, u Ludoj noći u muzeju isforsiran, svedoči i nesnalaženje Bena Stillera u porodičnim scenama. Promašen kasting za ulogu sina (Jake Cherry) dodatno narušava ton komedije, budući da dečak nesuvislo unosi melodramski ton Kramera protiv Kramera.
LUDA NOĆ U MUZEJU (Night At The Museum) – Shawn Levy
Naposletku, maksimalno korišćenje jednog prostora (muzej) koje bisokopskog gledaoca vraća u arhaičnu poziciju posetioca kuće strave, luna parka ili cirkuske predstave, zatim Tom & Džeri jurnjave, svesno plastifikovano oživljavanje voštanih figura koje podsećaju na uvećane igračke i idilično snežne scene stvaraju specifičan vizuelni retro šmek koji Ludu noć u muzeju svakako preporučuju za filmski praznični vatromet.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi