Popboks - GODIŠNJA LISTA POPBOKSA - Najbolje iz 2006. [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 30.01.2007. 00:00

GODIŠNJA LISTA POPBOKSA

Najbolje iz 2006.

Gnarls Barkley, Marčelo, Franz Ferdinand, Jarboli i Goribor

DEBITANTI:
1. GORIBOR – Bor
Goribor postoje već skoro deceniju, ali sve to vreme u stvari odsustvuju iz ovdašnjeg mutnog estradno rockerskog miljea. Ove godine ostvarili su frontalni prodor na susednom, hrvatskom tržištu i time pokazali da još uvek postoje načini da se sledi unutrašnji glas i ostane živ! Goribor imaju pesme koje kombinuje trip-hop sa tekstovima koji mogu da izdrže poređenje sa takvom gromadom kao što je Joy Division. Čitav utisak je sličan čitanju Zapisa iz podzemlja ili tekstova sa omota prve ploče Partibrejkersa. Malo ko je ovako hrabro i beskompromisno ogolio svoju bolnu unutrašnjost, bez najmanje kalkulacije ili želje za dopadljivošću. Zbog toga - nedvosmisleno prvo mesto.
GODIŠNJA LISTA POPBOKSA
2. PIONIR 10 – Subotica
Grupa koja predstavlja inicijalnu kapislu za kompilaciju Jutro će promeniti sve.
Kolika kompleksnost leži u pravljenju kvalitetnih i naizgled jednostavnih pop kompozicija, može da se sazna ako se presluša singl Da da da. Potpuno zaslužen uspeh na koji se isplatilo čekati i za koji je šteta što nije došao ranije.
3. REPETITOR – Beograd
Konačno, srpski odgovor na glavnostrujašku svetsku gitarsku scenu. Repetitor isporučuje autentičnu energiju. Uzbudljivo i neočekivano zrelo. Budite u dometu.
4. THE MOTHERSHIP ORCHESTRA – Požega
Za razliku od 90% domaćih bendova koji pjevaju na engleskom iako ga baš nešto i ne poznaju dobro, Mothership Orchestra ne prave tu grešku u predivnoj Then she kissed him, koja zvuči kao prirodna nadogranja Preverove Le Jardin.
5. TILL – Novi Sad
Novosadska indie atrakcija koja zvuči kao da im je podrum za vežbanje u predgrađu Šefilda - moderno i melanholično.
6. HORKEŠKART – Beograd
Ako prihvatite koncept kao osnovu analiziranja, Horkeškart bi mogli da zauzmu I višu poziciju. U najmanju ruku, izuzetan hor-bend čiji će razvoj biti jako zanimljivo pratiti.
7. ENDORFIN - Pančevo
Slično Idolima nekada, oni zvuče kao bend koji može da obeleži nečije odrastanje, što je užasno retko u domaćoj muzici. Da li je to po pravcu noise Devojke vole loše momke ili gotovo čisti pop 10 000 izvinjenja, totalno je nebitno. Bitno je da je odlično.
NEŽNI DALIBOR – Vranje
Pop biseri s juga Srbije. Opijajuće melodije i nežni gitaski pasaži. Tek ce sledeća godina biti njihova. Nije samo Šarlo nežan.
8. SAJSI - Beograd
Ženski rep/rock. U pojedinim numerama baca na čisti punk u najboljoj YYY's tradiciji (Autizam). Drugo - vokal ne zvuči kao da izgovara napamet naučen tekst, nego kao da zaista veruje u ono što izgovara. Kad se ovo spoji, dobije se za naše uslove poprilično energična muzika koja, nešto nam govori, uživo zvuči još bolje.
9. TRANCE BALKAN DESORGANISATION – Novi Sad
Miks dve generacije muzičara iz Novog Sada: starih blues punkera i novih electro hip-hopera, kako bi stvorili nešto novo i drugačije, a na čelu sa kapetanom Bebecom.
10. OPTIMUS PRIME – Beograd
Za razliku od lokalnog i jedinstvenog muzičkog izraza Činča ili Kralja Čačka, Optimus Prime može da postoji i, recimo, u Engleskoj, ali to bi i tamo bila dobra elektronska muzika. But not tonight je pesma koja mi provereno nije dosadila ni nakon 20-ak preslušavanja. Nadamo se albumu.
ŽENE KESE – Beograd
Bazična rock postava koja kao jedan od uticaja navodi Kaznu za Uši, nastavljači svetle tradicije (beo)gradskih rock sastava, njihova pesma Zavijam svakako je jedno od najprijatnijih iznenađenja godine.



 

STRANI ALBUMI:
1. GNARLS BARKLEY - St. Elsewhere
Kada je pesma Crazy procurela na Internet samo su retki vizionari mogli da predvide kakva revolucionarna sudbina čeka dvojicu ekscentričnih muzičara, čiji je udruženi talenat proletos dao svetu prvi no 1 jedne zvanične liste singlova (i to ne bilo koje, već britanske) osvojen samo na osnovu plaćenih downloada.

GODIŠNJA LISTA POPBOKSA

Iako u društvu opčinjenom informacijama i novim tehnologijama, ovaj slučaj ne izgleda tako posebno ili neverovatno, on je važan pre svega zbog toga jer je ozvaničio jedan višegodišnji, nezaustavljivi proces u konzumaciji popularne kulture, jer je prodrmao sve konzervativce i skeptike, te nametnuo nove standarde i otvorio nove perspektive u megalomansku, predvidljivu u muzičku mašineriju.
Bilo da je sabotaža ili poslednji podli marketinški trik, 2006. ostaće zabeležena kao godina Francuske revolucije za muzički biznis. Naravno, za ovakav poduhvat, trebalo je naći i prave junake.
2. BOB DYLAN - Modern Times
U okviru promocije albuma Modern Times Dylan je snimio video spot. Pet minuta low-fi nostalgije, propušteno kroz efekte reditelja Beneta Milera. Pet minuta Skarlet Johanson obučene u odeću 50-ih godina prošlog veka. Ona se smeje, ljuti, vozi, kuva, igra sa decom, gleda nežno i ljubi, spava i sanja... Sve je snimljeno iz ruke, kao neka uspomena sa rođendanske zabave ili roštilja sa prijateljima. Ili kao snimak koji bi porodica pustila za najbliže prijatelje i rodbinu, kada "vaš broj dođe na red". Spot je za pesmu When The Deal Goes Down i u njemu se nalaze sva objašnjenja, odgovori i ono što je bitno. Za svakog od nas koji želi da sluša ili gleda, taj odgovor biće drugačiji.
3. TV ON THE RADIO - Return to Cookie Mountain
Muzičko polje koje pokrivaju na ovom albumu dovoljno je čitavim generacijama da se na njemu izražavaju i pronalaze. Možda će vas u to koliko su Tv On the Radio dobri ubediti David Bowie koji je za njih rekao da su najbolji bend koji se pojavio od Pixiesa. Bowie je otpevao prateće vokale u pesmi Province.
4. ARCTIC MONKEYS – Whatever People Say, That’s What I’m Not
Obični ljudi sa običnim snovima i željama, nesvakidašnjom energijom i iskrenosću izdigli su se daleko iznad proseka. Barem na 40 minuta i 56 sekundi.
5. THE GOSSIP – Standing In The Way Of Control
Morate biti ili paraplegičar ili gluvi kao top ako ne zaplešete uz Standing In The Way Of Control.
6. JOANNA NEWSOM – Ys
Album osvaja na terenu nesvesnog i emotivnog, uprkos nekonvencionalnom formatu i čudnovatoj poeziji, muzika kao dopire iz nekog davno prošlog vremena…
7. BRUCE SPRINGSTEEN - We Shall Overcome
The Boss je došao u godine kad svaki čovek poželi da sredi malo račune sam sa sobom. Tad se neko okrene veri, neko pronađe novi revolucionarni žar, neko novu devojku, a Bruce je pogledao u mentalno ogledalo i tamo zatekao Dylana
8. AMY WINEHOUSE - Back to Black
Bela Engleskinja odaje dužno poštovanje svim damama koje pevaju bluz, velikim učiteljicama kao što su Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn ili Aretha Franklin.
9. THE RACONTEURS - Broken Boy Soldiers
U 35 pet minuta potrage za „najboljim od najnovije reciklaže najomiljenijeg iz prošlosti“ najpoznatiji rock debitanti godine predstavljaju prvorazredno izvođenje.
CANSEI DE SER SEXY - Cansei De Ser Sexy
Internet je čudo, a ovogodišnje čudo iz Sao Paola je poslednji, i moguće - najvažniji (ili bar najočigledniji) u nizu primera koji potvrđuju ovu teoriju.
10. YEAH YEAH YEAHS - Show Your Bones
Drugi album YYY je vratio nadu da muzika još može izazvati razne hemijske reakcije u organizmu i dati zasluženu nagradu za potpuno prepuštanje
THE BLACK KEYS - Magic Potion
Obratite pažnju na ovaj album, shvatićete svu jednostavnost koju rock ‘n’ roll može da vam pruži.



 

DOMAĆI ALBUMI:

GODIŠNJA LISTA POPBOKSA

1. MARČELO – Puzzle Shock!
De fakto - album međaš srpskog rapa. Ovog puta Marčelo je rešio da ne bude više toliko fin. Stvari ipak treba nazvati pravim imenom. Motivi koji se obrađuju u pesmama krucijalni su za društvo u ovom trenutku, a pristup beskompromisan i jezivo precizan. Centralna tema je, naravno, Srbija ili Srbija, brale ili ona Srbija pred kojom mnogi zatvaraju oči. A druge nema. Suma sumarum: “Ako vam je dobro, onda ništa”.
Vanredni lirski talenat je očigledan i toliko je upečatljiv da muzički segment albuma ostaje u drugom planu. Verovatno najbolji primer je Sveti Bes – fascinantna kombinacija petarpanovske poezije i citata Edgara Alana Poa, a sve to utkano u priču o zlostavljanju. Ovde takođe dolazi do izražaja i Marčelov ekspresivni način repovanja. Priteraće vas uza zid i neće ostaviti mesta sumnji. Baš tu leži možda i najveći kvalitet ovog albuma - ovom momku iz Paraćina se jednostavno V.E.R.U.J.E.
2. PRESING - Zanos bez snova
Najprijemčivije i najprogresivnije ostvarenje benda u njegovom dosadašnjem opusu. U 11 pesama teško je naći slabu sekundu ili pogrešan ton. Jednostavno, sve funkcioniše onako kako bi trebalo na jednom rock albumu. Iako je sastavljen od delova nesumnjive snage, Zanos bez snova najpre funkcioniše kao moćna celina, u čemu i leži još jedan od njegovih mnogobrojnih aduta. Reč je o kolekciji koja je monumentalni spomenik i posveta duhu (sa) betona, ploča čije će konzumiranje pružiti dosta užitka starijim, a predstavljati obaveznu lektiru mlađim naraštajima. Ostaje žal što je posle ovog izdanja bend, po informacijama koje dolaze sa te strane, zvanično prestao s radom, ali i zadovoljstvo i zdrava doza ponosa što grupa takvog formata dolazi sa ovih prostora.
3. VIRVEL - Sa dna
Tajna istorija novije domaće pop muzike bila bi pustoš bez zvučnih pejsaža koje proizvodi Virvel. Punih pet godina čekali smo njihov povratnički album. Odgurnimo na stranu sve klišee o teškim drugim albumima. Neki drugi albumi su teži od ostalih. Ono što je prvi diskografski podvig grupe Virvel značio 2001. godine u Srbiji nije lako unaprediti. Možda otud pauza od pet godina…
4. JARBOLI - Buđanje proleća
Oštar, zabavan i lepljiv album čija svežina se ne iscrpljuje ni posle brojnih preslušavanja. Jarboli na najbolji mogući način pokazuju da snaga dobrog benda leži u – razlici!
5. SUPERNAUT – Eli
Supernaut poseduju suštinski rock senzibilitet - glas koji želi nešto da kaže i udar elektriciteta.
6. INTRUDER - Dancing Shoes Starry Skies
Raznovrstan album ne samo za okvire bivše SFRJ, a nekoliko lepljivih hitova su ujedno i dobar mamac za zanimljiv katalog žanrova.
7. ĐORĐE MILJENOVIĆ - Zagađenje u Japanu
Neobuzdana Đorđeva artikulacija naše treš svakodnevnice donela je neobičnu i preko potrebnu svežinu domaćoj muzičkoj sceni. Dobar primer koji treba slediti.
8. EYESBURN - How Much For Freedom?
Much Trouble In the World je najbolja obrada Eyesburna do sada. Fenomenalan rif i odlično aranžirani duvači.
9. ALEKSANDRA KOVAČ - Med i mleko
Ako je organski nu-soul zvuk sa maxi singla For Better of Worse od pre par godina najavio pravac kojim će se AK kretati, singl Ti je pravi nastavak.
10. DIREKTORI - Ua, direktori!
Otporno na kritiku, otporno na metke. Album koji je i kritika i metak.
VAN KONKUREKCIJE:
PEKINŠKA PATKA – Pekinška Patka
BULDOŽER – Lik i djelo



 

DOMAĆI KONCERTI:

GODIŠNJA LISTA POPBOKSA

1. JARBOLI – SKC, mala sala, novembar
U maloj ili velikoj sali, sa promo spotovima ili bez njih, bio u mejdžor ili indi fazi - veliki bend ostaje veliki bend. To da bi bez Jarbola kompletna domaća scena otišla ko zna kuda, istina je kojoj ne trebaju novi argumenti. Dokaze nalazimo na komentarima našeg foruma. Dva friška koncerta Jarbola savršen su primer kako bi trebala zvučati moderna srpska pop grupa: inteligentno, dinamično, u punom naletu i bez ikakvih okolišavanja.
2. KANDA KODŽA I NEBOJŠA – Dom omladine, bioskopska sala, april
Ako su nekada za Olivera govorili da po pojavi podseća na Morrisona, onda se danas može reći da više podseća na Morrisona duhom: Oliver je postajao sve ozbiljniji, njegov stil i nastup sada deluju profetski. Svako osećanje iz pesme propraćeno je odgovarajućim pokretima na sceni, što je nešto što se retko vidi kod domaćih izvođača.
3. OBOJENI PROGRAM – SKC, mala sala, april
OP je kao i proletošnji plavni Dunav. Uvek je tu, čini se da klizi i plovi, veliki je i ne postoji snaga da ga zaustavi. A ako širom otvorite oči i uši i pustite ih u sebe, postaje MOĆNA sila koja moze štošta da uradi.
4. VELIKI PREZIR – Brod Povetarac, avgust
"Nesumnjivi vrhunac koncerta nastao je kada smo se našli između dve vode. Počela je kiša, a uz nju i pesma Konj - sve se savršeno uklopilo u jedinstven neodređeno-prijatan doživljaj"
5. REPETITOR – Rokenrol škola, Tašmajdan, septembar
“Za Repetitor je sviranje na Tašu veliko iskustvo. Kada god sam pogledao video sam nekog kako skače, smeje se, igra.“
6. DISCIPLIN A KITSCHME – SKC, velika sala, jun
Fudbal i loše vreme tu nisu mogli ništa. Ljudi su se okupili u velikoj sali SKC-a već oko osam spremni za još jedan udarac svog omiljenog superjunaka protiv nepravde (čitaj: besvesti i letargije)
7. EYESBURN – Jelen Music Live, decembar 2006.
Izgleda da su već porasle generacije klinaca kojima su upravo oni otvorili vrata rocka. Frenetična i distorzično
8. POPEČITELJI - Jelen Music Live, decembar 2006.
Furiozno brzi, rasvirani, uvek poletni, teraju na ples ili na poskakivanje u mestu.
9. BAJAGA –Beogradska arena, decembar
Posle oankov trijumfa Bajage i Instruktora, nema razloga da se kuka kako u Srbiji nema publike za dobar pop rock mainstream. Ali ima li bendova, osim ovog?
10. HORKEŠKART - Rokenrol škola, Tašmajdan, septembar
“Nikada se nismo smatrali rock atrakcijom, i u radikalnom punk maniru stajali smo na nekom neodređenom mestu u domaćoj muzici“.



 

STRANI DOMAĆI KONCERTI:
1. FRANZ FERDINAND – Exit, jul
GODIŠNJA LISTA POPBOKSA Najbolju žurku na celom petrovaradinskom festivalu zakuvali su upravo oni od kojih se to najviše i očekivalo. Precizni i vedri, Franz Ferdinand su opravdali svaku mrvu hajpa koji se digao oko njih. Početak je bio This Boy, a u prvom delu seta pala je i Do You Want To. Dostizanju i održavanju rasplesane atmosfere ogromim delom je doprineo spoj izvanredne harizme i upravo spektaklularnog kozerskog umeća benda, čiji je imidž važan koliko i muzika koju sviraju: The Fallen, I’m your Villain, Walk away (koju je Alex posvetio Gavrilu Principu!)
Furiozna i tehnički besprekorna svirka, obojena potpuno suvislim šepurenjem, pokazala je suštinu grupe: u slučaju Franz Ferinanda rock 'n' roll je prvenstveno zabava, ali zabava koja podrazumeva vanserijsko razumevanje pop kulture i retko visoku dozu sposobnosti da se njeni mehanizmi i njeno nasleđe upotrebe na svež, samosojan način.
2. MARAH – Dom omladine, malu klub, april
Zapravo nam hrabra ocena Nicka Hornyja nije bila ni potrebna - i sami smo prisustvovali otelotvorenju rock 'n' rolla. Uzbuđenje koje smo doživeli kada je njegov duh ispunio mali klub Doma omladine teško je opisati. Mitski dodir troglave gitarske nemani oličene u distoriziranom topotu ritam sekcije. I pomenuti Nick je jednom prilikom napisao kako u mladosti nije želeo da sluša ništa što nije grmelo od pregla­snih električnih gitara. "Kako bih, kaže on, inače znao da je muzika dobra?"
3. BUZZCOCKS – Dom omladine, bioskopska sala, jun
Za okupljene, nostalgija je išla konvencionalnim putem, ka prošlosti u kojoj su ostali zaboravljeni sav taj angst i mladalački nemiri, ključni sastojci najvoljenijih Buzzcocks pesama, a negde na pola puta između ova dva smera nostalgije našao se i Zvezdin dres na basisti Tonyju Barberu.
Ipak, Autonomy smo čuli i doživeli, pa je krajnje vreme da i mi postavimo prošlost i budućnost na zdrave osnove i da dostojanstveno stanemo na svoje noge, baš kao Buzzcocks.
4. MORRISSEY - Exit
Polugo, sedih zalizaka, Steven Patrick na sceni izgleda onako kako zamišljamo Elvisa ili Jamesa Deana u starim danima: razigran, teatralan, oskarvajldovski patetičan, šarmantan i arogantan – jer zna da mu je u tom momentu ceo svet pod nogama.
5. SCISSOR SISTERS – Exit
Srbija je makar na sat i po postala jedno normalnije mesto, jer konačno nikome iz benda nije završila flaša u glavu za izjavu Ane Matronic da bi se dohvatila sa nekim od kršnih momaka iz Srbije, ali da to preporučuje svima odavde koji to žele, muškima i ženskima.
6. HOWE GELB – Dom omladine, Pogon, novembar
Poput kakvog ležernog kulera, Gelb je prisutne u sat i po vremena prošetao nekim od navažnijih trenutaka Giant Sand perioda, sopstvene solo karijere, prisetivši se usput i Johnny Casha, Sinatre...
7. PET SHOP BOYS – Exit
Ličili su na Kraftwerk i Boney M, The Residents i The Smiths, ali najviše na sebe same iz 80-ih i sa početka 90-ih. Balade velike-kao-život, a takvih Pet Shop Boys nisu malo iznedrili, gotovo su sasvim ustuknule pred hitčinama kojih su u karijeri imali na pretek.
GHETTO WAYS – SKC, mala sala, septembar
S obzirom na premise na kojima počiva garažni rock, GW su zaista prilično iznenađenje. Nije reč o tome da oni bitno skreću sa puta koji je taj žanr sebi zacrtao - i, čini se, zauvek odredio - već da to što čine u okviru svojih granica čine vraški dobro
8. SOFA SURFERS - Exit
Ekipa austrijskih surfera je priredila temeljno i sistematično uznemiravanje svih prisutnih na Fussion bini. Kusali smo dragocenu poslasticu, igrali, vrištali ili samo nepomično dopuštali ultimativnom ritmu da nas izmesti u budućnost
ROXY MUSIC – Sava centar, jun
Među 3.500 ljudi bilo je mnogih koji su odrasli uz Roxy ploče i kojima je koncert bio prilika da se podsete lepih trenutaka iz mladosti. Međutim, njima je isporučeno mnogo više od pukog ređanja hitova
9. DURAN DURAN
Najteže pitanje vezano za taj koncert jeste: da li su Duran Duran bolje izgledali ili zvučali? Pored toga što ih je vreme, ipak, potvrdilo, oni imaju veliku snagu da potvrđuju sami sebe
ANDRE WILLIAMS – SKC, velika sala, septembar
Neuništivi spoj harizme i drčnosti koja ga je kroz život šibala i mazila, bacala na dno, ali i vraćala nazad na zasluženi presto, tron koji samo i jedino pripada njemu - Crnom Kumu
10. GRANDMOTHERS
Legendarni članovi raznih postava Zappinog sastava The Mothers Of Invention su nas proveli nas kroz deo čudesnog lavirinta koji čine Frankova muzika i njegov neponovljivo duhoviti Konceptualni Kontunuitet.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike