Popboks - NENO BELAN I FIUMENS - Šapati, uzdasi i rock and roll [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 09.03.2007. 00:00 · 1

NENO BELAN I FIUMENS

Šapati, uzdasi i rock and roll

Koncert koji je poslao poruku da pop muzika može da se vrati svom uzornom obliku, jednostavnoj ljubavnoj pesmi (i žanrovima kao što su šlager, tvist...) - i da pri tome zvuči uzbudljivo

Nebojša Marić

Vreme: Pogon Doma omladine
Mesto: Sreda, 7. mart 2007.
Produkcija: DOB
Gužva na ulazu i puna sala, horsko pevanje, melodramatični trans i mrdanje kukovima u ritmu bazičnog rock and rolla – tako bi, u par reči, izgledao opis atmosfere u Domu omladine u predosmomartovskoj večeri. Spisak pesama ovde nije neophodan. I oni koji osporavaju Belanov status sigurno su čuli veliki deo tog opusa. U tri sata nadahnute svirke sa dva bisa, spojili su se mediteranski šapati, igranke šezdesetih, citati i uzdasi.
NENO BELAN I FIUMENS
Jednostavnost, bez padanja u banalnost, odlični aranžmani i napevi, ali i energična rock svirka, pokazali su da riječki Fiumensi (Leo - bubanj, Vedran - klavijature, Olja - bas) bez oscilacija i rasplinjavanja vladaju gotovo svim plesnim i sentimentalnim raspoloženjima. Ovaj bend može da učini da ne primetite kada vaše noge počnu da prate ritam. Belan je sa sigurnošću spuštao i podizao atmosferu. Jednostavan i šarmantan nije se gubio u beskrajnim najavama, anegdotama koje evociraju prošlost. Sve je bilo koncentrisano na izvođenje.
NENO BELAN I FIUMENS
Ovaj nastup je pokazao da Neno Belan ne pati od prošlosti. Sadašnjost, pa i budućnost za njega ne predstavljaju teret. Na drugom bisu, u prilog toj tvrdnji, dolazi magičan trenutak - fascinantno čitanje klape Ako si pošla spavat (koja bi, to mogu da tvrdim, postidela i The Beach Boyse) i jedna nova pesma. Zaključak bi mogao da bude - dobre stvari uvek tek dolaze!
NENO BELAN I FIUMENS
Neno Belan je jedan od retkih na ovim prostorima koji je sačuvao dostojanstvo autora jednostavnog pop hita. Pitanje sladunjavosti i praga patetike, u zavisnosti od ličnih afiniteta, nije isključeno. Međutim, za razliku od većine svojih kolega koji su imali i imaju slične pretenzije, Belan nije upao u zamku zrelosti (koja najčešće znači i nedostatak inspiracije). Neopterećen nasleđem, šta više uživajući u njemu, on nastavlja da traga za savršenom melodijom koja će moći da isprati nemire srca.
NENO BELAN I FIUMENS


Komentari

  • Gravatar for Ja
    Ja (gost) | 15.12.2008. 19.21.58
    Neno je genije!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji