Popboks - DJEČACI U ANI 4 PIŠTOLJA - Svjetska srpska premijera [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 21.03.2007. 00:00 · 1

DJEČACI U ANI 4 PIŠTOLJA

Svjetska srpska premijera

Nastup splitskih Dječaka u Beogradu je još jedan dokaz cikličnog aspekta prirode vremena: on je po svojoj formi, angažmanu i poruci, podsetio na prestonička hard core dešavanja sredinom prethodne decenije

Marko Nikolić

Mesto: Ana 4 Pištolja, Beograd
Vreme: Nedelja, 28. januar 2006.
Produkcija: Burning Skull



Za poklonike domaćeg hip hopa Ana 4 pištolja kao destinacija je bila logičan izbor za provod u subotu uveče. Line-up, koji je najavljivao najperspektivnije metropolske bendove poslednje generacije ovog žanra, pojačan imenom najintrigantnijeg sastava u regionu čije se gostovanje u krugovima zagriženih poklonika ulične mudrosti željno iščekivalo, bar na papiru je obećavao mnogo.
Obećanje je ispunjeno, uprkos katastrofi koje u Ani 4 Pištolja i dalje nazivaju koncertnom opremom.
DJEČACI
Solidno popunjen klub za ovaj tip događaja i hip hop hitovi sa razglasa predstavljali su uvertiru za nastupe koji su usledili. Prvi na binu su se popeli Arhitekti, kolektiv MC-eva okupljenih oko agilne nezavisne etikete Carski rez. Predvođena markantnim Spiritom Blokovskim, ova ekipa ima još dosta prostora za napredak, kako u tekstualnom, tako i u scenskom smislu.
Sledeći su bili Bauk Squad, čiji je izraz pod evidentnim uticajem Bad Copyja, relaksirana trojka koja se predstavila svojim beskompromisnim viđenjem života u glavnom gradu, prošaranu mestimičnim preterivanjima i uličnim crnim humorom. Isto kao i u slučaju Arhitekata, i Bauci mogu još da razviju svoj evidentan potencijal, mada je njihov stil za koplje izgrađeniji.
DJEČACI
Malo iznenađenje je predstavljao 10-minutni nastup Bdata Džutima, široj publici poznatijeg pod imenom Timbe. On je ovu priliku iskoristio da najavi svoj prvi solo album koji će u toku ove godine izaći za Prohibiciju. Po onome što su prisutni imali priliku da čuju, reč je o obećavajućem materijalu, a Timbe je u svom stilu, ležerno, profesionalno i iskusno potvrdio svoju reputaciju jednog od najboljih MC-jeva na ovim prostorima.
Nakon što je Timbe dodatno podigao atmosferu, iščekivanje u publici je doživelo vrhunac; na bini su se stvorili Kid Rađa, Nebu, Sinom i Drugi i uživanje je moglo da počne. Izvođenje prvih nekoliko pesama među kojima su Govno je na vatri (kojom je nastup počeo), Dan D za Pande i Noćna pjesma proteklo je u problemu sa mikrofonima, a moguće je da su i 17-časovni put vozom i trema učinili svoje.
DJEČACI
Prvi se mačići u vodu bacaju: Dječaci su uspeli da se izdignu iz početne nesigurnosti, i zahvaljujući svom šarmu i harizmi uspeli da uspostave kontakt sa publikom, najbitniji preduslov za uspešan koncert. Nakon toga sve je išlo samo od sebe: hitovi su se ređali jedni za drugim, publika je uživala u tvrdim i kompleksnim bitovima sa melodičnim ivicama koje u sebi sadrže miris mora, garnirane višesmislenim, tehnički potkovanim rimama - poznatijih u hip hop žargonu kao multi - kojima u ovom trenutku regionalnog hip hopa Dječacima retko ko može da parira.
Publika je frenetično pozdravila Nazad na ugao i Svodničin, dječačko viđenje prošlogodišnje numere Ricka Rossa, a crowd surfing i šutka su dodatno dali snagu Dječacima, koji su najavom „svjetska srpska premijera“ predstavili novu numeru Sviram trubu koju su ovom prilikom prvi put odrepovali uživo.
Kraljem Ribara završen je ovaj nastup nakon kojeg je šarmantni Sinom, sa kesom u ruci, uzviknuo „Djeda Mraz je stigao!“ i počeo da baca samizdat DVD-ijeve i CD-ove benda u publiku.
Posle proživljene katarze koju su prisutnima priuštili Splićani, deo publike je uz hip hop nastavio druženje do dugo u noć, ostali su se zaputili ka izlazu, a svima je zajednički bio dječački osmeh na usnama. Do novog susreta, nemojte porasti.


Komentari

  • Gravatar for an
    an (gost) | 04.10.2008. 12.47.16
    ...PA...NEZNAM...GLUPO...JE... MOGLI BISTE MALO VISE DA PISETE O GRUPI RBD A NAJVISE O ANAHI
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji