Popboks - PESMA ZA TEBE (MUSIC AND LYRICS) – Marc Lawrence - Bele košulje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.03.2007. 00:00

PESMA ZA TEBE (MUSIC AND LYRICS) – Marc Lawrence

Bele košulje

Povrh toga što podiže prosek romantičnim komedijama od kraja 90-ih naovamo (za razliku od prethodnog Lawrenceovog filma Dve nedelje za zaljubljivanje), Pesma za tebe razvija sentiment bogatiji od hemije između glavnih glumaca. Romansa između glavnih junaka ostaje u drugom planu, dok je izvor romantično-komičnog odnos Alexa Fletchera, pop-idola iz 80-ih, i njegove istrajne ženske publike

Kristina Đuković

Ocena:
7
7/10

Scenario: Marc Lawrence
Uloge: Hugh Grant, Drew Barrymore, Brad Garrett, Kristen Johnston, Campbell Scott, Scott Porter, Haley Bennett
Žanr: romantična komedijam
Trajanje: 96 minuta
Web: http://musicandlyrics.warnerbros.com


Priče o odbačenim zvezdama obično su povod za ogorčen, kritički pogled na popularnu kulturu – zvezde kao potrošnu robu i uslovljene konzumente. Od Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn, potresne drame o godinama nakon 15 minuta slave, preko biografskih filmova o muzičarima koji uglavnom potenciraju tzv. cenu uspeha (duševna i fizička ruiniranost), pa do satira koje pop-kulturu svode na laboratoriju iz koje iskaču powerpuff kreature za ispiranje tinejdžerskih mozgova, poput Jossie and the Pussycats, deziluzija pop-ikona neminovno je ishodište.
Pesma za tebe polazi od vizure odbačene zvezde Alexa Fletchera, pevača imaginarnog benda Pop iz 80-ih, koji parazitira na ostacima aure tinejdžerskog idola na koju o godišnjicama mature padaju sada sredovečne žene. Umesto da tretira Alexa spolja, kao fenomen, scenarista i reditelj Marc Lawrence mu pristupa ličnije.
PESMA ZA TEBE - MUSIC AND LYRICS
Pored blagonaklonog podsmeha koji proizilazi iz situacija (tezgarenje na margini muzičkog biznisa), neverica i podsmeh su smešteni u samog junaka, pa mu status pop-zvezde biva potvrđen kada i sam povrati veru u emocije preostalih mu fanova, mesto da ih pravda menopauzom. Umesto deziluzije, Pesma za tebe teži revalorizaciji iskrene razmene između fanova i pop-zvezde, sve vreme čuvajući ovaj sentiment od parodičnih varnica.
Na pitanje kako je kreirao lik Fletchera, Hugh Grant tvrdi da, za razliku od naknadnog sređivanja glasa i imitacije imidža, ništa ne može da lažira pokrete pop-zvezde. Istina, za razliku od frontmena dvojca Pop, kog vidimo u gotovo arhivskom spotu iz 80-ih, pokreti Hugha Granta nisu baš zapaljivi.
Mrdanje kukovima, šmekersko namigivanje i lasersko upiranje prstom, u Grantovoj izvedbi samo što ne skliznu u kabaretsku striptiz tačku sa zadevanjem novca u donji veš. Međutim, naginjanje parodiji u funkciji je distance junaka spram svog statusa pop-idola. Grantova uštogljenost pasuje bivšem tinejdžerskom idolu čiji rad kukovima više ne prati rad srca.
Romansa između takvog junaka i Sophie Fisher, koja mu upada u život sa šarmom i „senkom iz prošlosti“ jedne Holly Golightly, dobrim delom filma uspeva da nas zavara svojom nenametljivošću, stvarajući utisak da je mehanika zaljubljivanja (svojstvena romcomu) ipak podređena širokogrudijem pristupu. Međutim, pred kraj, Lawrence diže ruke od sofisticiranog preplitanja romanse i priče o zaboravljenoj pop-zvezdi, u tu svrhu koristeći kopču između ove dve linije radnje, megapopularnu pevačicu Coru, za koju Alex i Sophie prave novi hit.
PESMA ZA TEBE - MUSIC AND LYRICS
Cora je frankenštajnovski spoj mnogih popularnih muzičkih i filmskih zvezda: iskalkulisani imidž, površno koketiranje s religijom, kičasti spoj niza muzičkih pravaca i patetičan plasman ličnih iskustava i hirova kroz muzički rad. Kako mu je Cora potrebna kao kupidon u spajanju Alexa i Sophie, Lawrence talasa u građenju ovog lika spram muzičkog univerzuma u kom se priča odvija.
S jedne strane, štiti je dozom naivnosti (i manjka inteligencije), usled čega deluje da ona zaista veruje u celu predstavu čiji je izvođač, a s druge je koristi kao kontratežu Alexu, kao izvor retro-nostalgije po kojoj su idoli iz 80-ih iskreniji i benigniji od ovih savremenih. Cora tako mora da funkcioniše i kao dobra vila u ljubavnoj priči i kao hirovita i izveštačena tvorevina savremene muzičke scene, što stvara utisak mehanike i bajkovitosti koji uzurpira iskreni apel za revalorizacijom iskrenog sentimenta pop-kulture.
Uprkos sumanutom prepevu naslova, Pesma za tebe zrači posebnom romantikom. Mene je podsetila na koncert grupe Film pre par godina u Domu omladine. Članovi benda nastupili su umorno i nesigurno, ali je njihova nelagoda bila daleko dirljivija od samouverenosti Zdravka Čolića pri svakoj narednoj reinkarnaciji.
Već nakon prvih stihova pesme Sjećam se prvog poljupca, publika (mahom sredovečna) pokrenula je nekakav vremeplov slično onom toboganu koji se, u sceni nastupa u luna parku, idilično vrti iznad Alexove bine.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi