Popboks - VIŠE OD MAŠTE (STRANGER THAN FICTION) – Marc Forster - Otpisan [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.06.2007. 00:00

VIŠE OD MAŠTE (STRANGER THAN FICTION) – Marc Forster

Otpisan

U filmu Woodyja Allena Melinda i Melinda Will Ferrell se našao u komičnoj verziji priče koju pripoveda grupa prijatelja književnika ne bi li razrešili je li suština života tragične ili komične prirode. U filmu Više od mašte Ferrell igra junaka s vudialenovskim genima, s tim što mu je ovde data svest o pripovedaču i mršava mogućnost da, gurajući svoj život u komediju, spase živu glavu

Kristina Đuković

Ocena:
7
7/10
Scenario: Zach Helm
Uloge: Will Ferrell, Emma Thompson, Dustin Hoffman, Maggie Gyllenhaal, Tony Hale, Queen Latifah  
žanr: drama
Trajanje: 113 min.
Proizvodnja: 2006.
Web: www.strangerthanfiction.com
Harold Crick (Will Ferrell) je poreski službenik čiji se život sastoji iz niza rituala, strogo kontrolisanih ručnim satom. U trenutku kad otkrije da tako blaženu dnevnu rutinu prati glas naratora, Harold stupa u mahnitu borbu da glas iz offa raskrinka i ućutka. Za to vreme spisateljica Karen Effiel (Emma Thompson) privodi kraju svoj novi roman koji se završava smrću glavnog junaka – Harolda Cricka.
VIŠE OD MAŠTE (STRANGER THAN FICTION) – Marc Forster
Scenario Zacha Helma liči na nešto što bi smislio Woodey Allen, a u delo sproveo Charlie Kauffman. Brojni Allenovi junaci prepoznaju se u kalimerovskom vapaju Harolda Cricka da ga nešto odozgo pusti da živi svoj mali život i u detinjastom načinu na koji reaguje pred neminovnošću smrti, baš u trenutku kad je našao devojku („Now is a really bad timing“).
Sučeljavanje prozaičnog i metafizičkog, u Allenovim filmovima uglavnom smešteno unutar glavnog junaka, kao posledicu Frojdovog neuspelog eksperimenta, u Helmovoj se priči, s psihologije junaka, prenosi na začudnost i apsurd zapleta. Otuda priča ide tragom Kauffmanovih nadrealnih konstrukcija, koje kreću iz glave junaka da bi ubrzo zahvatile i naizgled stabilan svet u kom živi.
Nezadovoljan dijagnozom koju mu uspostavlja psihijatar (šizofrenija), Harold se za pomoć obraća profesoru književnosti (Dustin Hoffman, s predznanjem egzistencijalnog detektiva iz I Heart Huckabees) koji ima dovoljno smisla za humor da Haroldov slučaj prihvati kao rešavanje literarne zagonetke u potrazi za odgovorom na pitanje čiji je Harold književni junak.
No, za razliku od Kauffmana, Helm ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje krajnji okvir priče, koja ne nastavlja da se širi i oneobičava do beskonačnosti, već se ubrzo bezbedno smešta unutar melodrame čije su samo premise iščašene.
Reditelj Marc Forster s lakoćom i humorom postiže ironičnu distancu spram Haroldove dnevne rutine i preprogramiranosti. Geometrijski pravilni i sterilni kadrovi slažu se u ironični turistički vodič kroz život Harolda Cricka, a iscrtani grafikoni, stil reklame i kamera za nadgledanje od Harolda čine mapiran, slučajno odabrani uzorak, komičan u svojoj bespomoćnosti.
VIŠE OD MAŠTE (STRANGER THAN FICTION) – Marc Forster
U trenutku kad Harold stekne svest o tragičnom kraju romana Karen Effiel (rečima Hoffmanovog stručnjaka za književnost: „She kills people!“), Forster pomalo naglo sklanja kulise koje su do tada razdvajale spisateljicu i njenog junaka, čineći da baš trenutak prelaska iz iščašene u psihološki realističnu situaciju na gledaoca deluje kao deziluzija.
Forster ne nalazi ključ u kom se najednom, iz kafkijanske napuštenosti Cricka, njegov susret sa spisateljicom i dalji tok priče pretvaraju u melodramu. Završna montažna sekvenca filma ne samo što je hleb preko pogače, već svesnu patetiku ranijih scena svodi na nesuvisli sentimentalizam.
Treba pohvaliti domišljato angažovanje komičara (Ferrella) za ulogu čoveka koji pokušava da iz tragedije prebegne u komediju koja će mu spasiti život, a da ga pri tom kritičari pohvale za prvu, „ozbiljnu“ ulogu, dostojnu avanzovanja Jima Carreyja u filmu Trumanov šou.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi