Popboks - PETROL I SPLINS NA SAVI - Drugi krug [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 26.06.2007. 00:00

PETROL I SPLINS NA SAVI

Drugi krug

Na Krivom Stojku, letnjoj verziji kluba Šipražje, prošlog vikenda je održan koncert dva u alternativnim krugovima bitna beogradska benda. Splinsima je ovo bio prvi nastup nakon dosta godina puaze, dok je Petrol zasvirao u (ne prvi put) novoj postavi

Miloš Trifunović

Postoji jedna vrsta bendova na domaćoj sceni koja nema nikakav kontinuitet sa bilo čim što je ranije kod nas postojalo, i koja svoju inspiraciju nalaze u celom nizu svetskih alternativnih žanrova.
Sažimajući uticaje u rasponu od kraut rocka do post rocka sa jedne i odmetničke singer-songwriter i amercana zvuka sa druge strane, ovi bendovi zapravo zvuče kao da ne dolaze sa ovih prostora. To ne znači da liče na MTV produkte, već da se na svoj način uklapaju u trenutne novije tokove na glavnim alternativnim mestima.
PETROL I SPLINS NA SAVI
Davne 2001, kada su za Rapanelli Records objavili prvi album, Splins su bili jedna od retko dobrih koncertnih atrakcija, bend koji je kombinovao emocionalnost nastupa sa kultivisanom izvornom r’n’r energijom. Tekstualno intimni, na liniji američke singer-songwriter tradicije, ali ozbiljni tako da reči u tekstu zaista imaju težinu, Splins predstavljaju redak slučaj srpskog benda koji se ne stidi emocija i izražava ih spontano, kao da je to nešto sasvim prirodno u inače inhibicijama opterećenoj sredini.
Međutim, na ovom koncertu se reči nisu dobro čule i čini mi se da ih je, s obzirom na uobičajnu glasnoću benda, potrebno prethodno naučiti konzumacijom albuma. To se naročito odnosi na još neobjavljene pesme sa drugog albuma koji je doživeo debi izvođenje. Nove pesme predstavljaju još introspektivniju stranu benda i bar na prvo slušanje deluju trezvenije, možda kao simptom ličnog sazrevanja.
Kao da pauze nije ni bilo, Splins su jednostavno nastavili dalje ne gubeći ništa od energičnosti i iskrenosti koja ih je i ranije krasila. Posebno dirljiv momenat je bilo izvođenje pesme Muvanje, koja vas za trenutak baca u raspoloženje u kojem biste mogli sa svakim da podelite sve što osećate.
Bend se, inače, pokazuje i kao dobar interpretator. Ovog puta su za kraj odsvirali pesmu It’s Obvious birmingemskog post-punk benda Au Pairs, koja je i ranije bila standardan deo njihovog repertoara. Iako jedan od najautentičnijih bendova kod nas, usled neke vrste samoizolacije od spoljašnjeg sveta (izbegavanje medija, nenajavljivanje koncerata), bend je ostao nedovoljno poznat. Na Krivom Stojku Splins su mogli da čuju i novi slušaoci, čija je reakcija bila sasvim dobra za prvo slušanje.
PETROL I SPLINS NA SAVI
A Petrol je nastavio seriju odličnih i u Beogradu prilično frekventnih koncerata. Nakon prošlogodišnjeg učešća na Arts&Music Festivalu u Puli, Petrol su redukovali članstvo sa petorke na trio (bubanj, analogni sintisajzer i gitara). Odrekavši se improvizacije i dugih instrumentala, i birajući strukturu i vokal umesto toga, bend je postao fokusiraniji i komunikativniji.
I za ovo relativno kratko vreme nakon reforme benda, može se reći da su stekli svoju publiku. Krivi Stojko je već bio dobro popunjen, i to ne samo ljudima koji su obavezni posetioci koncerata ovog profila.
Već posle nekoliko pesama, hemija benda počinje da deluje. Hipnotičke kraut rock vožnje podcrtane horor surf klavijaturama i neumornim i preciznim bubnjem povremeno su prekidane kraćim iživljavanjima tokom kojih Petrol zvuče i deluje zastrašujuće, potpuno prepušten doživljaju.
Muzika je minimalistička, svedena ali bez praznih samodovoljnih momenata. Tekstovi su repetitivni, i nalik na haiku.
Naglašena motoričnost pokreće publiku, prvi redovi se gibaju i dešavanje počinje da liči na paganski obred. No, Petrol još uvek nemaju dovoljna pesama za ono što bi bila puna dužina koncerta i odlaze sa stejdža u momentu kada su i te kako mogli još dugo da nastave s obzirom na odlično raspoloženu publiku.
PETROL I SPLINS NA SAVI
Bio je ovo koncert koji je predstavio dva benda koja su na neki način krenula ispočetka.
Splins i Petrol pokazali su na Krivom Stojku da je izvorna strast, bez koje ne bi imalo smisla išta raditi, ostala suštinski deo njihove muzike.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji