Popboks - NE RECI NIKOM (NE LE DIS A PERSONNE) – Guillaume Canet - Postrepertoarska trauma [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.08.2007. 00:00

NE RECI NIKOM (NE LE DIS A PERSONNE) – Guillaume Canet

Postrepertoarska trauma

Lepi pejzaži uvek su u retrovizoru. Krivine ih otržu kao stranice zaboravljene bajke. Džombasta vožnja, a vi se razumete samo u dečije bolesti. Posežete za oružjem koje se trucka u gepeku. Tamo nalazite samo prašnjavo srce dobrog kalibra. Ne reci nikom je vratolomna vožnja koja vas podseća koliko ste lomljivi

Kristina Đuković

Ocena:
10
10/10
Scenario: Guillaume Canet, Philippe Lefebvre (po romanu Harlana Cobena)
Uloge: Francois Cluzet, Andre Dussollier, Marie-Josee Croze, Kristin Scott Thomas, Nathalie Baye...
Žanr: triler
Proizvodnja: 2006.
Trajanje: 125 min
Zvanični sajt: www.tellno-one.com
Kao posle svake dobro zakomplikovane priče, po završetku filma Ne reci nikom krenete da premotavate priču unazad. Da vidite da li se i kako sve uklapa.
Jer, tokom dva sata traganja Alexandrea Becka za istinom o smrti svoje supruge Margot, nemate kad da se bavite rekonstrukcijom. Idući unazad, priča se naposletku sklapa u jednostavan baštenski sto.
Prijateljska večerinka nalik je početku kakve letnje priče Erica Rohmera. Pokazaće se da je stabilnost svakodnevnog života, oličenog u trpezi, samo privid koji se lako, iz Rohmerovog goblena, rasklapa u komplikovanu Hitchcockovu panoramu.
NE RECI NIKOM (NE LE DIS A PERSONNE) – Guillaume Canet
Beck, glavni junak romana američkog pisca Harlana Cobena čiju radnju Guillaume Canet premešta u Francusku, strpljivi je pedijatar koji uči decu da razlikuju boje. Dok petogodišnjaci pokušavaju da u kutiji sa raznobojnim štapićima pronađu zeleni, Beck sa istom nemoći nalazi da su se boje u njegovom svetu pobrkale.
Bela za venčanje, crna za sahranu? Niz ceremenojalnih šifara ispod kojih se, vremenom, lako gubi lik voljene žene.
Misterija oko smrti Margot Beck jeste postavljena kao mozgalica, sa dovoljno pitanja na koje su dati sumnjivi odgovori, da vas navodi na logično razrešenje. Da glavni junak nije sasvim skrenuo pameću kada tvrdi da veruje da je njegova zvanično mrtva supruga - živa.
Međutim, komplikovanu zagonetku u vidu šifrovanih mejlova, snimaka sa kamera za video nadzor, tajnih sefova i fotografija, Canet plete sa svešću o fantomskoj prirodi „vaskrsle“ žene i emotivnom učinku njene pojave na glavnog junaka. Svestan da samo logičko rešavanje zagonetke vodi mekgafinu i plotu, uz Beckovu potragu za dokazima, razvija i njegovu nadu u novu šansu i strah od nepoznatog koje ona nosi.
Jer, pojava Margot ujedno je izvor nade u novi početak i pretnja po Beckovu uspomenu na ženu koju je mislio da poznaje. Za simbiozu nepoznanice i želje u glavnom junaku, Canet se obraća sablasno lirskom zabranu iz kog se izmenjene vraćaju dame u Vrtoglavici, Apartmanu ili još jednom novijem francuskom trileru Leming.
I u Ne reci nikom, elementi bajkovite romanse odvučeni su negde u mrak i vraćeni nazad kao njen fantomski negativ koji zavodi junaka da obilazi čvorišta na kojima je u prošlosti odnegovana romansa (klupe u parku, letnjikovce).
Reditelj Guillaume Canet uspeva da stvori upečatljiv svet od niza sporednih junaka. Likovi detektiva su, umesto na klišeima, izgrađeni maštovito i inspirisano, a Beckova potraga svrdla kroz razuđenu društvenu piramidu: pedijatrijska klinika, mafijaške jazbine, elitni konjički klub.
NE RECI NIKOM (NE LE DIS A PERSONNE) – Guillaume Canet
I ti silni ženski likovi sve imaju svoje mesto u Beckovom svetu i udeo su u istrazi. Zajedničko im je da sve one nisu Beckova supruga. Canet od njih pravi raznolik ženski buket u kom se traži lik Margot. Pred nizom njenih verzija, kao pred Sfingama,  junak traži odgovore koji bi mogli da obesmisle ono malo uspomena na koje računa.
Melanholični muzički lajtmotiv neodvojivi je deo priče o težnji ka idealnom spoju dvoje ljudi, između kojih nema fantomskih dvojnika sačinjenih od laži i prećutkivanja. I sve to, par domaćih bioskopa, preležalo je za nedelju dana.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi