Popboks - BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (1): Gianluigi Trovesi, Saxofour, Sveti - Hostese i sklekovi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.10.2007. 19:11 · 1

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (1): Gianluigi Trovesi, Saxofour, Sveti

Hostese i sklekovi

Prvoj večeri BJF-a su kumovali nadahnuti i za šalu raspoloženi muzičari, koji su uglavnom uspevali da demantuju popularni mit o “uštogljenim džezerima”

Nikola Marković

Mesto: Pozorište na Terazijama, Beograd
Vreme: Utorak, 24. oktobar 2007.
Produkcija: Dom omladine Beograda

Pred sam početak prve večeri 23. Beogradskog jazz festivala, atmosfera u Pozorištu na Terazijama je ličila na svečani prijem, sa sve uniformisanim konobarima, doteranim hostesama i ličnostima iz ovdašnjeg javnog (političkog i kulturnog) života. Uvertira u uzbudljivo veče na trenutke je bila suzdržana I zvanična. Srećom, prvi koncert je zanemarljivo kasnio, a nakon kraćeg uvodnog govora Milana Ševića, jednog od inicijatora Newport Jazza u Beogradu, koji je prisutne kratko podsetio na istoriju ovog festivala.

Na scenu je potom sa oktetom izašao Gianluigi Trovesi. Bio je to zabavan, ali dobro promišljen spoj filmske muzike, klasične kompozicije i modernog džeza. Na trenutke se čini da je sve to dosta hermetično – kompozicija i struktura su u prvom planu, a improvizacije mahom kratke i čvrsto utemeljene.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (1): Gianluigi Trovesi, Saxofour, Sveti

Publika u dobro popunjenoj sali je bila najpre rezervisana, ali iz pesme u pesmu postaje sve raspoloženija. Tome doprinosi kako nadahnuta izvedba Trovesijevog okteta, tako i on sam , koji između pesama na lošem engleskom zbija šale. Članovi benda često posežu za duhovitim detaljima i citatima iz modernih žanrova. Čelista svira Smoke on the water, a atmosfera dostiže vrhunac pred kraj nastupa, kada akustična svirka biva upotpunjena drum’n’bass ritmom sa laptopa, i naposletku okončana furioznim etno melosom uz razigrana sola i predstavljanje mnogočlanog benda. I bez poređenja sa nastupima koji su usledili, ovo je bio jedan od boljih jazz koncerata u Beogradu.

Nakon kraće pauze, na scenu izlazi kvartet saksofona Saxofour. Na njihovom repertoaru se mahom nalaze obrade tema iz filmskih klasika (Doktor Živago, Dobar, loš, zao, Džejms Bond…). Odmah treba istaći da bavljenje ovim stilom i traganje za novom energijom nisu mali izazov, a kod Saxofoura se to dobro čuje. Njihove studijske izvedbe nisu upečatljive koliko i nastupi. Kvartet u svirci često poseže za humorističnim pristupom, koji sve više izbija u prvi plan kako koncert odmiče.

Na početku je to ležerna konverzacija sa publikom između pesama, što kasnije poprima neočekivane oblike. Sinoć smo bili u prilici da vidimo sumanuti, parodični performans u stilu Monti Pajtonovaca. Članovi benda izvodili su sulude plesove, trčkarali po bini, radili sklekove i još koješta. Uprkos, ipak skromnijem muzičkom ugođaju, ali svakako zahvaljujući probuđenoj publici, Saxofour dobija najveće ovacije.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (1): Gianluigi Trovesi, Saxofour, Sveti

Poslednji koncert prve BJF-a je održao bubnjar Marko Đorđević sa svojim međunarodnim bendom Sveti. Nakon euforičnog završetka Saxfoura, nešto konvencionalnija svirka u postbap i fusion maniru Đorđevićevog benda isprva ne privlači veliku pažnju, a publika nakon par numera počinje i da se osipa. Slabijem utisku doprinosi i neuverljivo, beskrvno muziciranje gitariste benda. Bolji utisak ostavlja odlična ritam sekcija, a bilo je očigledno i da je Marko Đorđević, muzičar sa trenutnim prebivalištem u Njujorku, dodatno motivisan nastupom pred domaćom publikom.

Početak ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala ponudio je stilski raznovrstan, ali ne i po kvalitetu ujednačen program, i zaslužuje prelaznu ocenu. Nadamo se da je ovo samo dobra uvertira pred koncerte koji nas očekuju tokom narednih dana.



Komentari

  • Gravatar for Marko L.
    Marko L. (gost) | 26.10.2007. 15.33.00
    Prijateljski savet - zauzmi stav dok pises. Tokom celog teksta provejava tvoje misljenje o svirci ova 3 benda koje je prilicno nedefinisano, 'nit smrdi nit' mirise', da bi tek na samom kraju napisao da 'program nije bio ujednacen po kvalitetu'. Nisam siguran sta ti se bas svidelo a sta ne. Hocu reci, ako nesto ne valja, slobodno pisi da ne valja. Cini mi se da se malo ustrucavas kritike.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji