Popboks - NOMEANSNO U SKC-u - Iskusno iznenađenje za sva pokolenja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 17.11.2007. 15:57 · 4

NOMEANSNO U SKC-u

Iskusno iznenađenje za sva pokolenja

Koliko ste puta poželeli da neke bendove, albume, pesme… ponovo čujete prvi put? Možda ćete blago pozavideti našem izveštaču koji je sinoć iskoristio priliku da se prvi put susretne sa virtuozno intenzivnom kanadskom trojkom NoMeansNo

Jovan Ristić

Mesto: Velika dvorana SKC-a, Beograd
Vreme: Petak, 16. novembar 2007.
Organizacija: Bad Music For Bad People

Neka mi ljubitelji NoMeansNo ne zamere što u ovom izveštaju neću pominjati nazive pesama koje je ova grupa svirala na koncertu u Studentskom kulturnom centru. Nikada je ranije nisam slušao, pa teško da mogu da govorim o njenom repertoaru. Ali, mogu da pričam o njenoj muzici na osnovu ovog koncerta, i odmah mogu da kažem: susret sa NoMeansNo je susret sa očiglednom genijalnošću.

Ovaj muzički kompetentni, a nadasve inventivni trio iz Kanade u startu se nameće kao antipod konvencionalnoj struji hardkor panka, pa neiniciranim slušaocima/gledaocima kao što sam ja postaje nebitno koje se pesme izvode. Ono što fascinira su tehnike koje taj bend, istina rafalno, kombinuje u žanru čija je matrica puko istresanje energije, uz aksiom “što glasnije, i brže”.

NoMeansNo nisu puke “drvoseče”, već kreativci prvi klase. Frenetični, al’ nikad dosadni, debelo će se potruditi da slučajni posetilac njihovog koncerta poželi da posluša njihove albume. Jer te kompozicije – po strukturi i stilu nepredvidive a opet melodične – međusobno su odvojive, mogu da se pamte, i još su odlično napisane.

I što je, možda, najvažnije – kod publike izazivaju dobro raspoloženje. U fino popunjenoj velikoj dvorani SKC-a svi su bili prijateljski raspoloženi i nasmejani. Puno se igralo i skakalo; u šutke su, bez pardona, uletale i devojke. Video sam tipa koji se u ekstazi predao masi, i ona ga je na rukama pronela kroz salu, u krug.

NOMEANSNO U SKC-u

Da vidimo sad krivce za ovakav poredak stvari.

Basista Rob Wright možda izgleda kao sredovečni, sedokosi rančer, ali na sceni se najviše eksponira. Pun je života i sija od energije. Kad peva i komunicira sa publikom, njegova glasina deluje kao da bi najbolje pristajala nekom ekstrovertnom kralju, usred gozbe. Dok slaže grimase, potpuno unet u svirku, zulufi mu nestašno štrče kao kravlje uši sa omota ploče Wrong! (1989), a njegov instrument ima efekat čarobne palice: malo je bas i deo ritam sekcije, a malo je gitara koja solira.

Ovaj pristup ne čudi ako se uzme u obzir da je NoMeansNo u prvim godinama postojanja (1979-1984) imao dva člana – basistu i bubnjara. A taj bubnjar, Robov rođeni brat John, istinski je junak koncerta u SKC-u. Prosed, sa naočarima i licem intelektualca, obučen u šorts za plažu, često je i nepredvidivo menjao ritmove, pravio rezonantne brejkove i gotovo nikada nije svirao “keca”. Njegovo bubnjanje ne samo što je bilo u službi ritam sekcije, već je doslovno oblikovalo kompozicije.

I tu dolazimo do ključnog pitanja: Šta zapravo sviraju braća Wright? Kritičari su godinama pokušavali da nađu izraz za tu šaroliku, ali uvek koherentnu sintezu pank roka, hardkora, hard roka, fanka, džeza, i čega još sve ne. I uvek su ispadali smešni, jer ne može se kategorisati nešto tako kompleksno a jedinstveno. Zato je najpoštenije reći da NoMeansNo sviraju NoMeansNo, i da to što rade zaista i misle.

NOMEANSNO U SKC-u

Za kraj ostade gitarista Tom Holliston, za koga kritičari obično tvrde da je samo aditiv u čorbi koju su skuvala braća Wright. Njegov doprinos je, međutim, neporeciv – iskričave solaže, melodija. Hollistonova gitara udarala je tvrd rokenrol pečat na neke od kompozicija koje bi u interpretaciji drugih bendova – na primer Red Hot Chili Peppers iz rane faze – zvučale kao čisti fank.

Inače, Holliston je, zbog neoubičajenog ustrojstva benda, povremeno bio jedini gitarista, povremeno drugi gitarista, a ponekad samo – pevač. Ostavljao bi, naime, svoj instrument i hvatao se mikrofona, a Rob Wright bi se za to vreme pretvarao u bas gitaristu – u retko punom značenju tog izraza.

Ali, sve je ovo samo priča koja nikada neće moći da dočara pun doživljaj susreta sa NoMeansNo. Ko je bio dugo će prepričavati. Ko nije bio – nek čeka drugu priliku. Bez nekih staraca stvarno nema udaraca.



Komentari

  • Gravatar for duc@
    duc@ (gost) | 17.11.2007. 19.56.38
    koliko mi je zao sto nisam bio. lep prikaz. napisano moze da se primeni i na koncert od pre dve godine.
  • Gravatar for Djavo
    Djavo (gost) | 18.11.2007. 01.11.02
    Eh, dobro po tebe sto si bio na koncertu. Sad si drugi covek. "tower against the sky"
  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 19.11.2007. 12.31.17
    ljudi, molim vas dajte sedeci put nekome ko poznaje rad nomeansno da pise izvestaj... da se razumemo izvestaj je ok, tekst zanimljiv, ali bode ono nikad ih nisam slusao ali mi to ne smeta da pisem...
  • Gravatar for violeta
    violeta (gost) | 29.11.2007. 11.04.09
    stvarno, ko nije cuo nomeansno, ne zna sta je prava energija i muzicka kreativnost...to su zaista pravi decaci...njih morate voleti...neverovatan koncert- kao i prosli put...cekamo vas ponovo...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji