Popboks - MI NISMO ANĐELI 2 - Srđan Dragojević - Lepa nada lepa beda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.11.-0001. 00:00

MI NISMO ANĐELI 2 - Srđan Dragojević

Lepa nada lepa beda

U prvom delu nam se predočavalo da na putu sazrevanja ne valjaju pubertetski Salinger i Frank Zappa, treba - praviti decu! Danas, pak, predočava nam se da - ako smo se slušajući onaj savet razmnožili nezreli, ne pročitavši i ne odslušavši ono što sledi posle puberteta - sazrećemo naknadno, puštajući decu da žive svoje živote

Vladislava Vojnović

uloge: Nikola Kojo, Mirka Vasiljević, Srđan Todorović, Uroš Đurić, Milena Pavlović, Vesna Trivalić, Zoran Cvijanović, Goran Jevtić, Luka Knežević, Predrag - Miki Manojlović, Nenad Stojmenović
scenario: Srđan Dragojević
producenti: Biljana Prvanović, Delirium films
žanr: komedija
trajanje: 89 min.
proizvodnja: Srbija i Crna Gora, 2005.
zvanični web: http://www.minismoandjeli2.com
Ne očekujte da će u ovom tekstu biti rečeno da je Mi nismo anđeli 2 dobar ili loš film. Bilo bi to suviše lako: dobar je ako, na primer, gledamo cifre po kojima pretenduje da nadmaši nenadmašnu Zonu Zamfirovu, loš je, pak, ako se gleda očima koje ne ljube ironiju. No, ni cifre, ni oči, nisu, po sebi, pokazatelji vrednosti.
A i šta je to vrednost, posebno danas u Srbiji?
Paradoksalno, ali odgovor na ovo potonje mogao bi da nas vrati tačno na cifre i ironiju: novac je, ovde i sada vredan jer ga je malo, pored toga što uvek i svuda oslobađa čoveka prostih egzistencijalnih muka, a i ironija je vredna jer oslobađa komplikovanih esencijalnih patnji u koje, međutim, iskrenost direktno vodi.
Iz te i takve perspektive, gledajući Dragojevićev četvrti film, u svemu i svačemu osiromašena publika sat i po biva zabavljena večitom komedijskom temom patrijarhalnog oca koji ne podnosi ideju seksualnog sazrevanja kćerke, a sve to na narativnoj pozadini lišenoj bilo kakve dosadne realnosti tj. bede i beznadežnosti.
Doduše, tu su vulgarnost, surovost i nasilje, kao i iz njih proizlazeća uvredljiva seksualnost,MI NISMO ANĐELI 2 - Srđan Dragojević ali oni, podrazumeva se, služe boljem utemeljenju priče u “ovde i sada”. Nadajmo se da takođe doprinose i “iživljavanju takvih afekata”, što bi rekao Aristotel, pa će odrasli gledaoci, moguće je, iz bioskopa izaći pročišćeni. Oni mali, koje u našoj zemlji i njenoj pripadajućoj kulturnoj politici nema ko da spreči da film odgledaju budući da ih i sami roditelji dovode u bioskop, malo će se isprljati – takva su deca, a i ne može se kroz tranziciju kao pas kroz rosu!
Praviti decu!
Autoironičan prema svojim prethodnim filmovima (do te mere da su čitava Lepa sela lepo gore pretvorena u simulacioni luna-park od kog glavni junak živi), Dragojević ne propušta da nas preduhitri u ciničnim opaskama na dramaturško-rediteljsko-žanrovsku strukturu novog filma, pa i na sam fenomen drugog nastavka. Principi dobra i zla, oličeni u Anđelu i Đavolu nadmudruju se s tim u vezi tokom celog filma doironizirajući sve što je promaklo poetskom naturalizmu glavne priče, da bi na kraju - o, da čuda, gle, ironije - završili filmskim poljupcem sjedinjeni u jedno.
To jedno, implicitno nam se kaže, biće nadalje samopotiruće, pa neće više moći ni da naudi, ni da pomogne junacima, konačno izvedenim na put zrelosti.
Setimo se, onomad, u prvom delu, predočavalo nam se da na putu sazrevanja ne valjaju pubertetski Salinger i Frank Zappa, nego da treba - praviti decu! Danas, pak, predočava nam se da - ako smo se slušajući onaj savetMI NISMO ANĐELI 2 - Srđan Dragojević razmnožili nezreli, ne pročitavši i ne odslušavši ono što sledi posle puberteta - sazrećemo naknadno, puštajući decu da žive svoje živote dok se mi, neočekivano, okrećemo zanemarenim bračnim drugovima. Bračni drugovi će, dakako, da nas tolerantno i dobronamerno dočekaju raširenih ruku, čemu treba dodati da su nosioci eventualne ženske pameti i ženske aktivnosti (savršene Sonja Savić i Branka Katić iz prvog dela) sasvim nestali iz sveta koji nam autor danas predočava. Svekoliko aktuelno žensko pretvoreno je u “meso”, samo je pitanje o kojoj se kategoriji mesa radi: škembići, govedina za supu ili pilence!
I, da izađemo iz onoga što je kod ironije najgore - njena zaraznost, na kraju, ako nikome drugom, glumcima svakako treba odati priznanje: nekima zato što su bili odlični, nekima što nisu bili loši, a nekima što su na plećima junački izneli perverziju i ostali živi.
Sve dalje i više reći će reklame za osiguranja, prezervative, brzu hranu, cigarete i bezbroj drugih tržišnih činjenica koje u okrutnom, razvijenom svetu već dugo idu u paketu sa proizvodima filmske industrije. Umetnost? Da, to je to – umetnost pravljenja para. Plemenitost? Pa, bez bogatstva nema plemenitosti. Znači, možda će se vratiti...? Možda, ako je ovako solidno postulirana ironija do tada ne pretvori u patetiku delotvornu samo kad su u pitanju babe i barabe.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi