Popboks - AUTOPARK U PLASTICU - San pre sna [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 27.12.2007. 13:01 · 10

AUTOPARK U PLASTICU

San pre sna

Autopark je godinu započeo promocijom albuma Osećanja za poneti, a zatvara je kratkim koncertom koji efikasno sumira sve ono što su dosad imali da ponude publici, uz nagoveštaj nečeg novog, tek toliko da zagolica maštu svih koji nestrpljivo iščekuju 2008. i naredni album

Miloš Cvetković

Mesto: Klub Plastic, Beograd
Vreme: Utorak, 25. decembar 2007.
Organizacija: Plastic

Lepo je kad koncert počne na vreme, makar to ponekad bilo diktirano i okolnostima: u konkretnom slučaju direktnim prenosom svirke na Radiju B92 u emisiji Stand By. Ledeno decembarsko veče, idealno za topli kutak doma uz radio-prijemnik, ali još bolje da se na prečac donese odluka o izlasku u kratku šetnju do drugog toplog kutka u kome se sve to dešava uživo. Solidno popunjen Plastic već u 21h, a nakon 20-ak minuta počinje koncert. Prvi red se podrazumeva.

Na ivici, pesma-most koja povezuje dva albuma Autoparka i prvi pravi hit (makar među fanovima benda), logična je za otvaranje. Nema više razloga da se stari aduti čuvaju za kraj svirke. Potom sledi Pola (od) tebe, pesma koja možda najbolje sumira drugi album – negde između poletne energije neizlečivog optimizma i sveprisutne tihe melanholije. Publika aplaudira, dok Olja uzvraća kratkim „hvala“, i tako nakon svake naredne pesme...

AUTOPARK U PLASTICUPotom možemo dalje, Sve dalje, kako glasi jedna od novih pesama. Zarazna melodičnost odmah ulazi u uši, a osećaj je nalik onom kad tek upoznate neku novu zanimljivu osobu i smesta shvatite da vam deluje kao stari znanac. Sličan utisak kakav su na prvo slušanje ostavili Filmovi sa još aktuelnog albuma. Nove pesme (pored Sve dalje, to su To nije bio plan i Kapisle svetle) čine se kao prirodan produžetak Osećanja za poneti, i brzo su se i lako skrasile u društvu dobro poznatih numera.

Međutim, upravo pošto krene pomenuta pesma Filmovi, još pre refrena, potvrđuje se utisak s junskog koncerta u SKC-u: ovo je jedna od retkih pesama Autoparka koja ipak bolje zvuči na albumu. Suptilnije nijanse gitara i Oljinog glasa ovde ostaju u pozadini, prigušene. Potpuno suprotan utisak ostavljaju Pisma, koja u svakom živom izvođenju poseduju upravo onu potrebnu energiju koja u studijskoj verziji ne uspeva da se ispolji u potpunosti, i čiji uvodni taktovi smesta pozivaju na ples. U međuvremenu, deo publike se oslobodio pa je i zaigrao, mada su posetioci generalno bili nešto suzdržaniji od onih iz SKC-a.

U pesmi Mi tonemo, jednoj od ličnih favorita sa Osećanja za poneti, dominiraju gitare koje se u jednom trenutku slivaju, prepliću i fuzionišu u vibrantni zid zvuka koji bi mogao tako da traje, titra i poigrava i duže od tih nekoliko minuta, a da hipnotički efekat ne popusti. Za to vreme, dok ne dođe trenutak da ponovo zapeva, Olja čeka u zamrznutoj pozi polučučnja koja kao da želi da redefiniše izvorno značenje pojma shoegaze (možda neko smisli neku domaću kovanicu slične vrste...), dok, kako se čini, i sâma upija energiju koja u tom trenutku isijava s bine.

AUTOPARK U PLASTICU

Prošlo vreme za kraj. Moj omiljeni downer sa drugog albuma. Nisam baš siguran za ostatak publike. Tiha melanholija ovde postaje glasnija, ogoljenija; dobija zube kojima kidiše na već utišanu publiku. Nema bisa ili neke lucidne obrade da „izvadi stvar“.

Na kraju, sasvim dovoljno „osećanja za poneti kući“, obećavajući nagoveštaj novog albuma, kao i puno pozitivne energije u kratkih ali muzički dobro odmerenih sat vremena.



Komentari

  • Gravatar for Dragan
    Dragan (gost) | 28.12.2007. 02.19.19
    Jedan od najprecenjenijih bendova sa nase scene, ovaj koncert je to lepo dokazao. Malo je reci da je volak katastrofalan.
  • Gravatar for siamese984
    siamese984 (gost) | 28.12.2007. 09.52.06
    pre bih rekla da su potcenjeni, jer uzivo mnoge pesme sa drugog albuma zvuce 5x, ma 10 puta bolje.
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 28.12.2007. 13.33.12
    non-stop se lome koplja oko ovog benda. po sredi je, jednostavno, nedostatak kvalitetne ideje.slusao sam i studiske snimke i uzivo i ovo je jedino sto mi se namece kao eventualni odgovor.
  • Gravatar for Bela koka snagu daje
    Bela koka snagu daje (gost) | 28.12.2007. 14.45.35
    Ne lozite se...Bend je bio odlican, napredak evidentan. Vokal odlican! Samo napred, AP-eovci1
  • Gravatar for Dejan
    Dejan (gost) | 28.12.2007. 15.11.37
    neverovatna svirka. da, jedna emocija koja nudi jos milion podemocija, koje retko ko moze da ponudi. bez bas onakvog njenog vokala taj bend ne bi bio to sto jeste. meni je to najbolji element benda. gitarista je objektivno najbolji, ali ona je ono sto onaj bend cini ultimativnim underground/om. ko kaze da su oni precenjeni, sigurno se sali, ko kaze da svirka nije bila najbolja, takodje.meni je to najbolji koncert u 2007.
  • Gravatar for flaming Lip
    flaming Lip (gost) | 28.12.2007. 15.27.09
    Mnogo mi je dosadno da slusam jedno te isto / vokal je bezveze, oni su precenjeni. Kao da je to neko negde procitao i onda se prenosi medju svima koji se nisu ni malo udubili ili informisani. Ona srcanost, sigurnost, buka, cist zvuk, gitara koja je besplatna karta za put u drugu dimenziju, topao i iskren vokal i odlicni tekstovi....hajde vise prevazidjite dosadne klisee. Svaki sledeci koncert je jos bolji.Toliki napredak je nemoguce ne primetiti. Ne znam ko je toliko napredovao pred mojim ocima. Htela sam im to reci posle koncerta, da su divni, ali su svi nekako bili zauzeti, pa im ovom prilikom ovo porucujem, ako uopste citaju (nadam se da ne, jer onda moraju da citaju razne gluposti). Hrabri hrabri Autoparkovci. Narocitio se ovo odnosi na Olju, koju godinama samo kritikuju, ali ona radi i ne obazire se vise. To je stav. They are here to stay.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 29.12.2007. 18.28.30
    "ako uopste citaju" ili mozda i pisu...
  • Gravatar for S.
    S. (gost) | 29.12.2007. 22.56.16
    nista licno fanovi! ali APeri imaju jos da rade na sebi
  • Gravatar for bez lose namere
    bez lose namere (gost) | 30.12.2007. 16.26.01
    Ako AP zvuci 10x bolje uzivo nego na albumu, onda nisam siguran da zelim da cujem album. Prosto se vokal ocigledno ne slaze sa muzikom, sto mozda ne bi bio problem da su tekstovi najaci adut, ali nisu. I to sto toliko ljudi primecuje isti problem, tacnije pevanje, nije zato sto su to negde procitali vec zato sto ne zele da ignorisu slona u sobi.
  • Gravatar for X
    X (gost) | 18.01.2008. 01.47.28
    Pesme stvarno bolje zvuce uzivo ! Nije mi jasno zasto zvuce mnogo lose na CD-u :(
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji